Хто купить «Центренерго»?

01 березня 2021, 16:47
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
9311
Хто купить «Центренерго»?

Революційні зміни на «Центренерго» - це всього лишень звичайна еволюція влади. Це раніше бізнесом президентів був газ. Тепер газу немає. Зате є електроенергія.

Тому всі ці конкурси, чергова заміна «понятного» менеджменту, боротьба за звання кращого колгоспу імені Володимира Ілліча за виведення із збитків єдиного державного електрогенеруючого підприємства – це повторення вже один раз пройденого шляху до нових «схем».

Проведемо проміжні підсумки майже 2 років президенства Зеленського через призму «Центренерго». Люди, які були дуже зрозумілі Коломойському, очолили «Центренерго». І два роки танцювали джигу на ще міцних кістах державних ТЕС. Було добре усім – і компаніям, які постачали вугілля для «Центренерго», і трейдерам, що купували електроенергію (хоча би «Юнайтед Енерджі»), і феросплавним заводам, які цю електроенергію купували. Але Коломойського не цікавить приватизація. «Поматросил и бросил». Здається, що він витиснув із «Центренерго» все, що міг. А далі «знамя» переходить до передовиків. Тому не варто вбачати геройство у діях ФДМУ. Просто «мандат» Коломойського на «Центренерго» завершився. Як колись завершився «мандат» партнера Порошенка Кононенка, який, за багаточисельними публікаціями, також довший час «співпрацював» із «Центренерго».

Хто далі отримає «мандат»? Іноземного інвестора не буде. Якщо і буде іноземна компанія, то це буде тотожно українській компанії.

З точки зору ефективності у купівлі «Центренерго» мав би бути зацікавлений Ахметов. Рука на ринку набита, зв’язки є, додатковий бал у капіталізації СКМ. Але – монополізм. Ахметову і ДТЕК вистачає звинувачень у монополізмі на ринку електроенергії. Звичайно, там присутня гра термінів і все залежить від того як розглядати «монополізм». Проте, показова історія із «Донбасенерго», яка належала Януковичу, і потім була викуплена народним депутатом від «Блоку Петра Порошенка» Максимом Єфімовим. На ринку часто зауважують, що «Донбасенерго» йде в ногу із ДТЕК Ахметова. Хтось каже, що «Донбасенерго» вже давно фактично влилось у сім’ю Ахметова. Хтось каже, що підприємство як ніколи самостійне.

Тому і «Центренерго» можна купувати не напряму, а побічно. Звичайно, все залежить від Ахметова.

Водночас, зараз все вказує на те, що на базі «Центренерго» хочуть сформувати вертикально-інтегровану електрогенераційну компанію. Державні шахти плюс колишня шахта ДТЕК «Добропіллявугілля», ТЕС «Центренерго» і обленерго для розподілу – така конфігурація. А де візьмуться обленерго? ФДМУ уже давно намагається зачистити 5 державних обленерго – Хмельницькобленерго, Черкасиобленерго, Харківобленерго, Запоріжжяобленерго і Миколаївобленерго. Звільнення напередодні приватизації керівництва обленерго, які демонструють прибуткову роботу – це навіть нікого не дивує. До речі, ДТЕК міг би також взяти участь у приватизації цих компаній, але знову ж таки є питання монополізму і концентрації, а також дуже схоже, що Ахметову було вигідно «забрати» решту 5 обленерго VS Energy. А починали як відомо із купівлі Київ- і Одесаобленерго.

Тому процеси, які зараз можна спостерігати навколо «Центренерго» не мають нічого спільного із дійсною приватизацією. Міжнародні партнери вже давно включають «Центренерго» у список приватизації для галочки. Вони віддали це питання виключно на розгляд внутрішніх учасників ринку.

Та й питання «справедливої» ціни за об’єкт при боргах «Центренерго» на суму 4,5 млрд грн – це вже викликає лише сміх. Колись у 2016 році міністр енергетики Демчишин взагалі вважав, що ціна «Центренерго» не може бути нижчою за 1 млрд. дол: «Без урахування війни, знаходження однієї станції біля зони розмежування, в нормальних умовах, думаю, що ціна повинна бути 1 млрд дол. З точки зору місця знаходження потужностей «Центренерго» цілком могла б стати другим ДТЕК, якщо прийде реальний покупець». Навіть тут Демчишин недаремно проводить аналогію із ДТЕК. Мовляв, для чого Ахметову давати можливість «народитися» конкуренту, якщо можна самому «народити» собі «конкурента».

У кращому випадку «Центренерго» продадуть за 5-6 млрд. грн «мінус» 4,5 млрд. грн боргів. У гіршому – просто за борги. У ще гіршому – буде голландський аукціон і продадуть за символічні 50-100 млн. дол.

Важко зрозуміти позицію президента Зеленського у цьому питанні. Якщо із «Енергоатомом» Зеленський готовий здійснювати світові турне, то «Центренерго» президент практично ігнорує. «Багато чого говорять про «Центренерго». Компанія буде готуватися до приватизації. Фонд держмайна цим займається. У них є чіткий план», - скупо і сухо, без жартів і голосних обіцянок, сказав Зеленський. «Багато чого говорять» - не зрозуміло чого більше у цій фразі – емоцій чи раціональності. Проте, одне зрозуміло. Причетність до «приватизації» або іншої «схеми» «Центренерго» когось із оточення президента Зеленського може стати іще одним снарядом в рейтинг президента.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Владимир Зеленский,Ринат Ахметов,Центрэнерго
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.