Зношеність ТЕС як причина імпорту електроенергії

19 лютого 2021, 11:28
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
50
Зношеність ТЕС як причина імпорту електроенергії

Січень-лютий 2021 року виніс вирок енергосистемі України - профнепридатність. І це стосується усіх учасників ринку. Хоча звичайно найбільше стріл полетіло в Ахметова, який контролює 80% теплової генер

Ну все – зима завершується. Останні морози минають. Енергосистема їх пройшла. Завдяки білоруській і російській електроенергії. Без варіантів – іншого виходу не було. Да, бізнес, Пінчук, частково Коломойський зіграли на цьому і трохи заробили.

Але січень-лютий 2021 року виніс вирок енергосистемі України - профнепридатність. І це стосується усіх учасників ринку. Хоча звичайно найбільше стріл полетіло в Ахметова, який контролює 80% теплової генерації. Могло і не полетіти. Але Ахметов не зміг подолати фактор технічної і моральної зношеності своїх ТЕС. Такими їх брав і такими вони по факту залишаються. Сумарно 15 днів морозів у 2021 році лише підтвердили це.

І далі Ахметову буде не солодше. Цей сезон можна вважати рубіконом для ТЕС ДТЕК. І для «Донбасенерго». Та й для «Центренерго». Хіба будуть всі разом читати мантри випрошуючи теплі зими )) Ахметов може чекати теплих зим, але тоді це гра в «російську рулетку».

Основа енергосистеми України – АЕС і ТЕС. Тепер ТЕС Ахметова випали із основи – говорячи мовою каналів «Футбол-1,2,3». І тепер їх не можна вважати одними із базовою генерації. Бо ситуації провалів опалювального сезону 2020-2021 рр., які допустили у Ахметова, будуть і далі повторюватися у наступні роки. 2021 рік можна вважати роком початку кінця ТЕС ДТЕК як маневреної генерації України.

В принципі нічого нового немає у тому, що ТЕС Ахметова не в кращій ситуації. Але історично саме на них покладали надії, а вони їх не оправдали. Майже як та відома стара коняка «Ну не шмогла я, не шмогла». Шахти Ахметова як частина вертикально-інтегрованої компанії також не справилися із своїм завданням – збільшити видобуток вугілля не вдалося. Та й це не можливо було вже зробити у січні-лютому. ДТЕК потрібно було включати комбайни (не кухонні) іще у листопаді. Не захотіли, не змогли чи понадіялись на традиційне російське «авось» - це знає лише власник Ахметов. Та й імпорт вугілля не врятував ТЕС ДТЕК. Все було зроблено пізно.

Початок 2021 року лише поставив жирну крапку у дискусіях «а що Україні робити із вугільними станціями». Ні, не закривати. А поступово закривати. Нові будувати Ахметов не буде. Альтернативою для бізнесу стали СЕС і ВЕС. Хоча, де брати гроші на ВДЕ – це ще те питання.

Але як кажуть біда не ходить одна. Критична зима 2020-2021 рр. для ТЕС Ахметова знайшла своє відображення. Це вплинуло на реструктуризацію євробондів і банківських боргів. У будь-якому випадку тепер Ахметов буде чекати іще декілька місяців остаточних висновків від своїх кредиторів.

АЕС України виходять із кризи 2020-2021 рр. також не в найкращому стані, але вони все таки залишаються єдиним крупним державним активом генерації електроенергії. І саме завдяки АЕС в Україні не повторився чи Пакистан, чи Техас із блек-аутом і віяловими відключеннями.

Власне, саме тому імпорт електроенергії і не заборонили. Бо інакше було би як Техасі. Люблять зараз говорити і показувати страхи техаського блек-ауту, шаленого росту цін на енергоносії. І у приклад глибокодумно шкодувати, що Україна іще не приєдналася до енергосистеми Європи, щоб отримувати звідти підтримку. Ага. Аж дві підтримки. Після пригод енергоринку України у сезоні 2020-2021 рр. ми ще довго не приєднаємося до європейського ENTSO-E. У тому числі через кінець запасу міцності ТЕС. Ніхто не очікував. А воно сталось. А смисл тепер європейцям тягнути на собі (хоч і не безоплатно) проблеми українських ТЕС.

Тому імпорт електроенергії із Білорусії та Росії буде завжди. Без нього кризові періоди енергосистема проходити не зможе. А це може бути і взимку, і влітку. Тому не розслабляємося. І якщо вже Україна імпортує дизель і бензин з Росії та Білорусії, отримує гроші за транзит російського газу, спалює російське ядерне паливо, Ахметов везе вугілля із своїх шахт у Ростовській області Росії – то що ж тоді скоса дивитися на білорусько-російську електроенергію.

Тим паче, повторюсь, тепер баланс попиту-пропозиції електроенергії в Україні не зможе обходитись без імпорту електроенергії із Білорусії і Росії.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: АЭС,тэс,Ринат Ахметов
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.