Чи буде перерахована вартість газу у січні?

08 лютого 2021, 16:00
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
73
Чи буде перерахована вартість газу у січні?

А поки всі чекають 20-градусних морозів і переживають чи вистачить електроенергії – завтра настане 9 число місяця.

У цей час зазвичай приходять платіжки за комунальні послуги. І за газ, звичайно, прийдуть. Ото буде здивування для людей, що ціна не знизилась. А іще більше здивується президента Зеленський, який обіцяв своєму народу, що тарифи на газ будуть справедливими. А в рахунках люди будуть бачити зовсім іншу ціну – 10-11 тис. грн. за 1000 кубів. Ну от і що народ потім скаже або подумає про президента Зеленського? Правильну відповідь президенту може підказати голова «Нафтогазу» Коболева, який і пролобіював це рішення.

Але у владі не здаються. І усвідомивши, що скасувати рішенням РНБОУ випуск платіжок за газ не можна, вирішили змусити постачальників газу перерахувати січневу ціну за газ на рівні трохи більше 7 грн за кубометр. Звичайно, за власний рахунок. І влада, уряд чи «Нафтогаз» навіть не задумуються або ж свідомо ігнорують той факт, що ринкова ціна газу закупленого на біржах ЄС становила у грудні-січні у середньому 10 тис. грн. за 1000 куб. м. Отож, влада пропонує газзбутам доплатити 3000 грн. Або інакше кажучи – отримати збитки.

А на відвічне питання українців - а де ж газ власного видобутку? - може відповісти лише той таки Коболев, який з останніх сил тримається за «Укргазвидобування» та її газ. Адже без нього про компанію «Нафтогаз» забудуть на другий же день. І саме тому «Нафтогаз» не хоче продавати цей газ на біржі. Або собі було що їсти на чорний день.

Також у владі розпочали «крутити хвостом» щодо питання компенсації за продаж газу по заниженій ціні. А саме такою, заниженою, а не ринковою, є ціна у 6,99 грн за кубометр. Спочатку Міністерство фінансів України підтвердило факт компенсації для постачальників газу, які за рішенням Кабміну у лютому-березні 2021 року будуть реалізовувати газ для населення за ціною не більше 6,99 грн. А потім обезголовлене (тимчасово) Міненерго вирішило невдало спростувати це, плутаючись у законах і рішеннях. Мовляв, всі усе невірно зрозуміли. Грошей немає і не буде.

Але беззаперечним фактом є те, що уряд встановив граничну ціну на газ і в постанові посилається на закон про ціни та ціноутворення. І тому постачальники газу по закону повинні отримати компенсацію. А от закон про ринок газу має стосунок лише до ПСО.

Тому скоріше за все постачальники газу отримають право вимагати компенсацію. Ймовірно, що навіть через суд. Зрештою, перед очима свіжий приклад «Нафтогазу», який отримав компенсацію у 32 млрд. грн за постачання газу на умовах ПСО. Є зовсім свіжий приклад виділення компенсації за електроенергію. Словом, механізм працює.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Нафтогаз,тарифы
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.