«Енергоатом» і гроші для «зелених»

01 лютого 2021, 16:25
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
64
«Енергоатом» і гроші для «зелених»

«Енергоатом» фактично став жертвою інтриги і втягнувся у політичну гру, коли намагається впливати на рішення.

«Енергоатом» далі фігурує у сводках МВД рішеннях РНБОУ. Президент Зеленський підписує указ № 35/2021, який вводить в дію рішення РНБО від 29 січня «Про заходи щодо нейтралізації загроз у сфері атомної енергетики і промисловості». Та й це в принципі не дивно. Не просто багато проблем у даному секторі, а їх просто ніхто не знає як вирішувати. Зеленський робить спробу як кажуть «взять вес», але наскільки буде успішною ця спроба – не знає навіть президент. Адже це не перше рішення РНБО по «Енергоатому». А прогресу немає.

Хоча чого хотіти від президента, якщо – як це не парадоксально, - але і сам «Енергоатом» не знає чого хоче. Лише історія про випуск ОВДП для оплати заборгованості перед «Енергоатомом» чого вартує. Народні депутати запропонували через ОВДП виплатити «Енергоатому» 7,3 млрд. грн. Це мало стати компромісом у суперечці хто отримає 10 млрд. грн від «Гарантованого покупця», які той отримає від «Укренерго». «Енергоатом» претендує як мінімум на половину цієї суми, але формально практично всі кошти мають отримати виробники із відновлювальних джерел енергії. І «Енергоатом» формально наступний у черзі.

Спершу представники «Енергатому» були впевнені, що народні депутати не зможуть ухвалити відповідне рішення про випуск ОВДП. Але вже через декілька днів легенда «Енергоатому» змінилась і вже ОВДП не виглядали таким поганим рішенням, але компанія пропонувала виконати закон про погашення боргів на ринку електроенергії, яка утворилась до 1 липня 2019 року, коли почав діяти ринок електроенергії. Тобто, позиція «Енергоатому» і ніби правова, але якась «рвана». Атомна аритмія, так сказать.

Взагалі проблема однозначно існує – це питання виплати оцих 10 млрд. грн для потреб виробників відновлювальних джерел енергії. Така була домовленість між урядом і виробниками ВДЕ. Є навіть підписаний меморандум, скріплений кров’ю підписами усіх сторін.

Але напівлегітимне НЕКРЕКП «замутило» інтригу вирішивши поділити ці гроші між «Енергоатомом» і ВДЕ. Потім НКРЕКП сховало голову в пісок. І підставило під удар «Енергоатом».

«Енергоатом» фактично став жертвою інтриги і втягнувся у політичну гру, коли намагається впливати на рішення. Ні, звичайно, боргів перед атомниками – ого-го, більше 24 млрд. грн, і це потрібно вирішувати. Але «Енергоатом» - держава компанія і усілякі лобістські фінти можуть повернутися проти самої ж компанії.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Енергоатом
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.