Рада ухвалила за основу закон про СБУ

28 січня 2021, 16:47
0
9
Croatian Live Roulette

Верховна рада України ухвалила за основу нову редакцію закону про Службу безпеки України.



Про це повідомляє "Європейська правда".

За ухвалення проголосували 285 народних депутатів.

Законопроєкт у доопрацьованому вигляді підтримала переважна більшість депутатів "Слуги народу" (200 голосів), всі присутні депутати фракцій "Голос", "Європейська солідарність", групи "Довіра", а також частина представників ОПЗЖ.

Детальніше про ухвалені зміни йдеться у публікації: Реформа попри опір: як та всупереч чому має змінитися Служба безпеки України.

Реформа, у разі остаточного схвалення, передбачає перетворення СБУ з правоохоронного на  контррозвідувальний орган. Зокрема, СБУ позбудеться повноважень в сфері економіки та боротьби з корупцією, а після 2024 року – якщо ця норма не буде змінена під час другого читання - повністю позбудеться функцій досудового слідства.

Також передбачені суттєве скорочення чисельності служби та її демілітаризація – співробітники більшості підрозділів матимуть не військові, а спеціальні звання.

Реформування Служби безпеки України є одним з критеріїв зближення України до НАТО, проєкт отримав також загалом позитивний відгук експертів цих структур, але потребує суттєвого доопрацювання для ухвалення в цілому.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.