Карантин став новою нормальністю, а ізоляція змінює світ

26 січня 2021, 13:57
Власник сторінки
Народна депутатка України
0
8
Карантин став новою нормальністю, а ізоляція змінює світ
У сесійній залі

Жорсткі карантинні умови, які були введені в Україні з 8 по 24 січня, завершилися. Але суперечки про те, чи варто було їх вводити, тривають.

Світ подолав трагічний рубіж: пандемія COVID-19 забрала вже понад два мільйони життів. Це стільки ж, скільки забрали дві потужні пандемії ХХ  століття — азійський (1957 рік) та  гонконзький (1968 рік) грип, та співставно з втратами, які поніс світ за останні 12 років від стихійних лих.
В США вже підрахували, що втратили більше людей, ніж в обох світових війнах – понад 420 тисяч життів. Великі втрати понесла Бразилія (понад 200 тисяч), Мексика й Індія (150 тисяч) та інші країни.
Найефективнішим засобом протистояння пандемії залишаються карантинні обмеження. На жаль, вони неоднозначно сприймаються людьми: від суцільної підтримки до відвертого глузування. Багато хто втомився від обмежень та нової онлайн-реальності, бізнес переживає трансформації, а світ оновлює формат подальшого розвитку. І поки виглядає так, що обмеження стають нормою життя. Нова нормальність (the new normal) —  термін, що застосовується до посткризових часів, коли суспільство пристосовується до нових змін, правил, норм…
Тож попри розпочате вакцинування, Європа посилює карантинні обмеження: єдиним ефективним способом уповільнення COVID-19 та мутованих штамів країни бачать в посилення ізоляції.
Данія подовжила обмеження до 7 лютого у зв'язку з "надзвичайно тривожним" зростанням випадків зараження британським вірусом B117. Тільки п'ять осіб можуть зібратися разом, другорядні магазини закриті, ресторани можуть пропонувати тільки їжу на винос…
Португалія до 30 січня запровадила жорстку ізоляцію: перебування вдома обов'язкове, робота — теж з дому. Відкритими залишаються лише школи, продуктові магазини та компанії, що надають життєво необхідні послуги.
Нідерланди ввели жорсткий локдаун до 9 лютого і вперше з часів Другої світової війни з 23 січня ввели в країні комендантську годину.
У Бельгії вирішили подовжити карантин  і комендантську годину до 1 березня. Комендантська година діє також в Іспанії, Чехії, Угорщині, Італії, Латвії, Румунії, Словенії, Люксембурзі, Грузії, Туреччині, на Кіпрі, та у частині регіонів Німеччини…
Найдовша в Європі комендантська година запроваджена у Франції — з 18:00 до 6:00 по всій країні. Раніше у частині регіонів цієї країни комендантська година розпочиналась із 20:00, але з 16 січня карантин посилився. В час обмеження дозволено лише короткі прогулянки з тваринами. Робота і виїзд на роботу можливі лише за наявності довідки від працедавця. Для порушників комендантської години передбачені високі штрафи. Ірландія "під замком": можливі лише поїздки на роботу, навчання, інші важливі зустрічі, а також фізичні вправи в межах 5 км від будинку. Жорсткий карантин запроваджено й у Великій Британії: Англія, Шотландія, Північна Ірландія та Уельс ізольовані, люди повинні залишатися вдома, за винятком обмежених поїздок та фізичних вправ на повітрі. Школи теж закриті. І це попри те, що у Європі найбільшу кількість доз від коронавірусу отримали британці.
Через побоювання швидкого поширення мутованого вірусу В117 запровадити "мега-ізоляцію" у лютому пропонує канцлер Німеччини Ангела Меркель. Німеччина не виключає примусового переведення максимальної кількості працівників з офісів додому. Вже з середини грудня в Німеччині не працюють роздрібні магазини, розважальні заклади та підприємства сфери послуг, ресторани і кафе ще з початку листопада продають їжу лише на винос. Школи і дитячі садочки за деякими винятками також закриті.
Гонконг з 25 грудня запровадив замість двотижневого 21-денний карантин для тих, хто в'їжджає до країни — після того, як було встановлено, що хворі на вірус B117 становлять загрозу для навколишніх понад 14 днів.
Китай вводить жорстку ізоляцію для понад 28 мільйонів своїх громадян через спалах коронавірусу у провінціях Хейлунцзян та Хебей. Щоб стримати розповсюдження вірусу КНДР розпочинає у провінції Хебей будівництво нового медичного ізолятора. Отже, the new normal, як мінімум на перші пів року 2021-го – це все ті ж ізоляція, обмеження пересування, носіння масок та дистанція, які були минулоріч. Доведеться навчатись та працювати в нових алгоритмах.
Нелегко, але можливо, варто за щось і подякувати карантинним обмеженням? До прикладу:
✓ Цифровий конференц-зв'язок змінив пересування країною чи світом – економія часу та коштів.
✓ Онлайн-навчання відкрило нові перспективи вдосконалення та оновило масштаби поширення.
✓ Мистецькі заходи онлайн. Вистави, галереї, зустрічі з художниками та презентації книг. Звісно, емоційно це не так яскраво, але точно доступніше.
✓ З'явилося більше часу на близьких людей, на спілкування офлайн з найріднішими. Чи не вони цього потребують найбільше? Згідно досліджень Nielsen, кількість людей, які почали готувати вдома на карантині і зберегли цю звичку після ізоляції, складає 40%. …
З 25 січня в Україні скасовується загальнонаціональний локдаун. В планах уряду — подовження адаптивного карантину до весни. Сподіваюсь, що січнева ізоляція загартує кожного як фізично, так й в сприйнятті мінливого буття.


Олена Мошенець, народний депутат України

Джерело: © Comments.ua
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: карантин,Коронавирус
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.