Рік підвищених контактів

13 січня 2021, 10:17
Власник сторінки
Керівниця відділу комунікацій ВАКС
0
270

З чим довелося стикнутися ВАКС у комунікаціях

2020 фактично був нашим першим роком. Ні, у 2019 теж вистачало подій – власне, сам початок діяльності Вищого антикорсуду у вересні – став знаковим не лише для нас. Однак рік, що минув, був повен несподіванок як для світу, так і для України. Ми виокремили кілька моментів, характерних для взаємодії з громадськістю у 2020.

Відкриті, онлайн

Карантин, який захопив увесь світ, відобразився і на роботі Вищого антикорсуду. Так, ми змушені були обмежити доступ до приміщень суду, однак компенсували це онлайн-трансляціями засідань, кількість яких у окремі дні сягала 5 одночасно. Всього ж упродовж року перша інстанція здійснила 849 трансляцій (тобто приблизно 70 щомісяця) загальною тривалістю понад 30,5 тисяч годин, за які, до прикладу, можна 7 625 разів облетіти довкола землі на літаку. Найбільш продуктивним виявився червень, у якому було здійснено біля 22% загальної кількості трансляцій, вересень (14,5%) та лютий (11%). Загальна кількість переглядів на сторінці ВАКС у YouTube перевищує 208 тисяч. Найбільш популярним виявився розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу голові Чернівецької облради – біля 13 тисяч переглядів, 7 810 набрало відео про обрання запобіжного заходу у справі про надання неправомірної вигоди керівництву САП та НАБУ та понад 5,7 тисяч – розгляд клопотання  про обрання запобіжного заходу ексголові Кіровоградської ОДА. Щомісяця нас згадували у середньому 1700 разів. Також упродовж року ми написали та оприлюднили 469 новин на своїй сторінці на порталі Судової влади та незліченну кількість разів відповіли на телефонні дзвінки, уточнення, роз’яснення, тощо.

Показати і порівняти

Загальносвітові тенденції – більше картинок, менше тексту – актуальні і для українського онлайну. Так, у середньому навіть за трансляцією тривалістю у середньому півтори-дві години глядач слідкує лише біля 8 хвилин. Така ж тенденція і з новинами – час їх перегляду на нашому Фейсбуці коливається від 10 до 60 секунд, причому більшість читачів не залишають по собі «слідів», тобто не ставлять уподобань, дизлайків або коментарів. Зважаючи на такий пришвидшений розгляд, більш раціонально використовувати візуалізацію. Власне, ключова потреба комунікаційників ВАКС на рік прийдешній – надавати оперативну статистику та створювати візуальний контент. Ба навіть більше – він має бути таким, який би не просто легко засвоювався професійним середовищем, але виглядав доступним для тих, хто цікавиться Вищим антикорсудом безсистемно, лише у контексті гарячих новин. Так само чітко минулий рік окреслив потребу в інфографіках та прикладних візуальних повідомленнях, що містять інформацію, корисну читачеві. До прикладу, не пов’язаній із судом людині складно оцінити основні показники діяльності як суддів, так і апарату ВАКС, а от через зрозумілі кожному порівняння – кількості годин, гігабайт, дій – інформація стає зрозумілішою. Разом із тим, важливо тримати баланс, надаючи і цікаві, і корисні дані доступно, тож цього року ми будемо тримати курс саме на це.

Експерт знає

Однією з найбільш відчутних нами комунікаційних тенденцій минулого року була експертність, про яку я згадувала раніше. Так, більшість гучних справ (а у ВАКС основна частина справ є суспільно резонансними) супроводжувалися не менш гучними заявами. Іноді їх авторами ставали зацікавлені адвокати та захисники, але не менш тенденційними виявлялися і експертні оцінки з боку активістів і громадських діячів. Примітно, що значна її кількість звучала від співгромадян, які мають юридичну освіту і через це мали б розуміти процес правосуддя, зокрема, право на таємницю досудового розслідування, невтручання у судовий процес, повагу до сторін, інші не менш важливі моменти. Мали б, однак на практиці складається враження, що шановні активісти заздалегідь (!) точно знають, якою повинна бути «правильна» ухвала, і, якщо їх авторитетна думка не співпадає із рішенням судді, починається хаос. У окремих випадках обурені не зупинялися на висновках щодо таких рішень, а переходили на особистості тих суддів, хто їх ухвалив. Хейтинг, досі не визнаний на законодавчому рівні (маємо лише Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)», який покликаний захистити від цього ганебного явища школярів), стає справжньою проблемою навіть для професійного та, здавалося б, освіченого спілкування. Системність таких дій у випадку із окремими суддями, безумовно, неприємна, однак ВАКС комунікує тільки у гідний спосіб та лише у правовому полі. Тобто ми працюємо навіть зі складними ситуаціями, намагаючись знайти конструктивне рішення, яке допоможе оптимізувати роботу суду та мінімізує репутаційні ризики. Фактично ж це означає дві речі: неупереджені рішення суддів та якісні узгоджені дії апарату щодо їх висвітлення. Тому всім нашим – і прихильникам, і опонентам – ще раз нагадаю, що здійснення правосуддя – не шоу, хай би як не намагалися це подати шановні політики, громадські діячі та окремі учасники засідань. І кожен із нас – і суддів, і апарату – працює саме для цього.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: суд,правосудие,право,Вакс,Україна,правосуддя
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.