Миколаїв. Міськрада. Агора

24 грудня 2020, 14:06
Власник сторінки
Пенсіонер
0
54
Миколаїв. Міськрада. Агора

Донедавна миколаївська міська рада мала сайт і офіційну Фейсбук-сторінку.

. Це стандартний для України комплект, тож можна було казати про те, що рівень комунікацій депутатів з їх виборцями теж є стандартним. Але тепер в архітектурі інформаційної системи з'явився новий елемент, ще одна Фейсбук-сторінка – Агора. От про нього і поговоримо.

Теорія

Спочатку про стандартний рівень комунікацій. Він сьогодні визначається кодовим словом "гласність". Все, що вирішено, всі документи, інформація про ті чи інші важливі події – все це за допомоги згаданих інформаційних засобів доноситься до виборця. Ну, майже все. Інколи якийсь документ не так легко знайти, але це технічні деталі, недоліки в роботі системи, що завжди є і будуть. Не про них йдеться, про новий рівень роботи системи як такої. Що можна схарактеризувати словом "прозорість".

На цьому новому рівні (зрозуміло, що він є надбудовою, розвитком "гласності"), так от, тут вже йдеться про те, щоб бачити не тільки результат прийняття рішень, а і його процес.

Передовсім – пропозиції, альтернативи до того чи іншого рішення ради.

Далі – обговорення, але не в форматі телешоу чи інтерв'ю одного посадовця чи депутата, а в форматі серйозної фахової дискусії. І, зрозуміло, можливість для кожного, хто в темі, взяти в тому обговоренні участь, запитати фахівців про ті чи інші аспекти, обговорювані в дискусії.

І, нарешті, контроль попередніх рішень, ініціативні запитання чи пропозиції щодо аналізу ходу виконання затверджених програм, проектів, окремих рішень.

Отже, прозорий процес управління міським господарством в усіх його аспектах і фазах.

Практика

Попередній розділ може видаватись дещо фантастичним. Втім, абсолютно нічого неможливого в такому рівні роботи ради нема, зокрема всі програмно-технічні засоби для цього в нас є. Але є і важливі передумови, елементи нової культури комунікацій, нового рівня підготовки усіх членів процесу. Цього треба навчитись. В процесі практики, намагання запускати цей новий рівень комунікації на окремих ділянках, по окремих питаннях. Зрозуміло, що без поспіху, розважливо і поступово. Що ж це за передумови?

1. Модератори

Для початку роботи Агори потрібні п'ять модераторів. Для п'яти депутатських комісій. Саме для початку, але повноцінного. Можливо, комісії, а вони в нас не малі за складом учасників, можливо комісії захочуть розділитись на підкомісії. А є і інший варіант: якийсь окремий проект захоче інформаційної самостійності, власного форуму. Жодних обмежень, будь ласка. Втім, для початку потрібні п'ять для комісій. А може й тільки один, щоб показав приклад іншим.

Наголосимо, що модератором форуму депутатської комісії може бути як член комісії, так і будь-який активіст або фахівець, що цікавиться саме цим напрямком роботи ради.

2. Офейсбучення депутатів

Дійсно, як депутат в нас поза Фейсбуком, то про що може йти мова? Втім, як будуть модератори, буде відчуватись інформаційне життя в форумах окремих комісій, тож і депутати підтягнуться, так же? А то що, привіт від Леоніда Брежнєва?

3. Мотивація

Або бажання вчитись. Пропонована інформаційна система чи технологія не має аналогів в Україні, то повчитись деінде можливості нема. Так само не бачив я наукових статей чи, скоріше, науково-практичних, в яких би поважний професор, ну нехай доцент, описував щось подібне. Ми, звісно, ще пошукаємо, але сподіватись, що хтось прийде, розкаже, покаже, порадить і навчить – цього очікувати не варто.

Ну і головне: йдеться про те, щоб зробити щось для міста власноруч. Не очікувати, коли депутати дійдуть такого рівня своєї роботи в результаті, скажімо, навчання в партійних університетах, а почати це робити тут і зараз.

Прогноз

Оптимістичний: всі депутати зайшли у Фейсбук, всі комісії мають власні форуми, подають там плани власної роботи, проекти рішень, аргументацію окремих депутатів (і експертів) щодо варіантів рішень, городяни читають, ставлять лайки, місто квітне.

Песимістичний: ніхто з депутатів не зайшов у форуми Агори, модераторів нема, сторінка залишається пам'ятником нереалізованого химерного проекту.

Реалістичний: є принаймні один модератор і в його форумі два депутати з двох різних фракцій ведуть діалог, дискусію щодо роботи відповідної депутатської групи.

Вам який прогноз видається більш ймовірним?

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.