Зеленський та Порошенко – лідери хит-параду «невдах року»

22 грудня 2020, 13:54
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
91
Зеленський та Порошенко – лідери хит-параду «невдах року»

У 2021-му вже інші політики будуть конкурувати між собою, пропонуючи суспільству варіанти нових координат розвитку.

В оприлюдненому на днях соціологічному опитуванні Фонду «Демократичні ініціативи» 28% українців назвали «невдахою року» Володимира Зеленського, 14% - Петра Порошенка.

За фактичної відсутності у році, що минає, політика року вони ж очолюють і рейтинг претендентів на це звання. З вельми скромними показниками: майже у два рази меншим порівняно із рівнем лузерства у Зеленського (15% проти 28%) та у півтора рази у Порошенко – 9% проти 14%. На секундочку: в минулому році втричі більше українців  (46%) вважали Зеленського політиком року. Порошенко залишився майже на тому самому рівні: у минулому році його назвали політиком року 7,5%.

Вердикт українців щодо результатів діяльності Зеленського з Порошенко у цьому опитуванні лише підтвердив тенденцію. А саме – суспільство в цілому не готове підтримувати як «старих політиків» з їхніми цінностями і стандартами, так і «блискуче провальних» некомпетентних неофітів. Уособленням перших є Порошенко, других – Зеленський.

Наступний крок - поява політиків з якісно новими підходами. Оскільки глибинний і надміцний запит суспільства на зміну правил гри у політиці та економіці залишається актуальним. На цей запит суспільство досі не отримало належної відповіді. У 2014 році люди були повірили, що носієм такого підходу є Порошенко. П’ять років потому -  що це Зеленський. Вони кожний, дійсно, змінювали окремі складові отриманого у спадок політичного пазлу. Але скласти новий, якісно інший, пазл не змогли. І у результаті поступилися місцем іншим претендентам.

У випадку Порошенко у минулому році наступним в естафеті претендентів на нові обличчя став Зеленський. Хто саме змінить Зеленського? Можливо, це стане відомо вже у 2021-му році.

Одним із головних претендентів точно є спікер Верховної Ради Дмитро Разумков. Який послідовно працює над збільшенням своєї політичної ваги. І досяг уже помітних успіхів – бо за опублікованими тиждень тому даними іншого соцопитування вперше випередив Зеленського за рівнем довіри українців. Він є представником генерації «нових політиків», які прийшли у владу разом із Зеленським.

Іншим претендентом є представник попередньої генерації політиків Віталій Кличко. У цьому опитування він зрівнявся за рівнем довіри із президентом.

Таким чином, у цьому році одночасно відбулись два важливих процеси. 

З одного боку, було «зачищено» політичне поле. Два попередніх учасника великих битв, Зеленський і Порошенко, остаточно втратили шанси стати головними дійовими особами у наступних етапах переформатування вітчизняної політичної матриці. 

З іншого боку почали визначатися ті гравці, хто буде намагатися запропонувати суспільству нові координати розвитку. І саме це стане одними із головних рис 2021-го року: подальше поповнення списку цих претендентів та початок конкуренції їхніх систем координат.


#Консервативний рух «Гідність і Традиція»

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.