Чому АМКУ не розслідує справи на енергоринку на 40 млрд. грн?

18 грудня 2020, 14:35
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
53
Чому АМКУ не розслідує справи на енергоринку на 40 млрд. грн?

Розслідування по Бурштинському острову провели, а от по інших справах щодо порушень на десятки мільярдів гривень на ринку електроенергії – забули.

Як виявити ефективність, прославитись талановитим менеджером і заслужити орден у керівництва? Рецепт простий як два плюс два та відомий усім досвідченим бюрократам. Беремо маленьку проблему – вирішуємо її – отримуємо результат. І ніхто навколо не звертає увагу, що поряд із маленькою проблемою існує дві-три-чотири величезних проблеми.

Саме так скоріше за все поступили в АМКУ, коли виносили рішення про накладання штрафу 176 млн грн на «ДТЕК Західенерго» та 99,2 млн грн на «Д.Трейдинг» за нібито зловживання монопольним положенням на Бурштинському енергоострові у липні-жовтні 2019 року. Розслідування по Бурштинському острову провели, а от по інших справах щодо порушень на десятки мільярдів гривень на ринку електроенергії – забули. Ну, забули. Отак просто руки не дійшли. Або ж просто не захотіли «робити нерви» авторитетним людям.

Як не крути, але протягом року, що минає, АМКУ скромно залишає «на завтра» критичні питання ринку електроенергії. Це і створення штучної ситуації, яка завдає збитків виробникам електроенергії із відновлювальних джерел енергії. АМКУ також вперто закриває очі на маніпуляції та схеми «торгівлі повітрям» на ринку електроенергії, які процвітають із січня 2020 року і поступово знищують ринок як такий. Це ж стосується зловживань щодо закупки електроенергії на балансуючому ринку, що завдало збитків промисловим підприємствам.

Тому, звичайно, відразу з’явилась думка, що звитяжне розслідування АМКУ і накладення штрафу на ДТЕК – це банальне намагання прикрити свою бездіяльність і пасивність щодо дійсно резонансних справ на ринку електроенергії. А також намагання передати «наверх» результати своєї діяльності. Мовляв, ось, на сам ДТЕК штраф наклали. При цьому ДТЕК є великим учасником ринку і, звичайно, АМКУ буде завжди слідкувати за діяльністю компанії, розслідувати, виносити рішення. Це нормально. Але, чесно кажучи, робити вигляд, що найбільша проблема сьогодні на ринку – це Бурштинський енергоострів, – як мінімум обман.

Зрештою, навіть якщо глянути на саму справу Бурштинського енергоострову, то впадає в око політична або просто заангажованість АМКУ. АМКУ іще на етапі вивчення питань та до винесення рішень робив публічні заяви із звинуваченнями у бік ДТЕК. Навіть формально цього робити не можна було. Або здали нерви, або саме такою була задача – винести питання Бурштинського енергоострову і ДТЕК у публічний простір, сконцентрувати увагу саме на цьому.

Окремо варто згадати НКРЕКП. Саме системні помилки і фактична некомпетентність «регулятора» привела електроенергетичну галузь у фінансовий глухий кут. Дії НКРЕКП і породили жорстку фінансову кризу на енергоринку. Заборгованість «Гарантованого покупця» перед «Енергоатомом», «Укргідроенерго» и «зеленою» генерацією наближається до 40 млрд. грн. Вже згадувані маніпуляції на ринку торгівлі електроенергії (торгівля «повітрям») завдали збитків на суму майже 10 млрд. грн. І на цьому фоні Антимонопольний комітет зберігає спокій і незворушно спостерігає як тоне українська енергетика. Складається враження, що АМКУ свідомо не втручається.

Ні, АМКУ і надалі тримав руку на пульсі подій. Але замість розслідувань комітет продукував заяви, які більше нагадували політичні виступи або промови. І у сторонніх учасників складалося враження, що АМКУ докладає усіх зусиль, щоб вирішити існуючі проблеми енергоринку. Але от і не так. Все це була імітація та затягування часу.

Власне, справа Бурштинського енергоострову і ДТЕК – це стало черговим етапом політичного популізму АМКУ. Замість того, щоб знайти і покарати тих таки спекулянтів, які вже рік «сидять» на схемах, - комітет іде все глибше у політику. І ДТЕК (як не просто відома, а дуже відома компанія) для АМКУ – це просто ідеальний варіант набрати побільше політичних балів. І в такому випадку проколи, провали чи навіть можлива корупція АМКУ буде видаватись всього лишень дрібницями.

Іще більше на користь політичного аспекту роботи АМКУ грає і факт скасування заборони на імпорт електроенергії із Росії і Білорусії. Це рішення ухвалила НКРЕКП. А рішення по Бурштинському енергоострову і ДТЕК приймали буквально напередодні. Логіка зрозуміла. Обговорення штрафу для ДТЕК мало викликати більший інтерес, ніж чергова поява дешевої електроенергії із Росії і Білорусії на ринку України. А можливо навіть ніхто і не помітив би «зраду». І лише за лаштунками цього політичного театру залишаються ті, кому потрібна як жива вода дешева електроенергія із Росії та Білорусії - феросплавні заводи Коломойського та Пінчука.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: АМКУ,электроэнергия,Импорт,ДТЭК
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.