Депутати = програмісти?

12 грудня 2020, 13:02
Власник сторінки
Пенсіонер
0
44
Депутати = програмісти?

Це в нас на одному семінарі з питань місцевого самоврядування відбулась запекла дискусія...

... з такого от питання: чи мають депутати писати програми соціально-економічного розвитку громади (далі просто програми)? Виразно виявились дві точки зору. Перша, що програми є важливим, а може й абсолютно необхідним інструментом розвитку і без них не можна сподіватись якогось прогресу. А друга: то марна витрата сил, нічого ті папірці не змінюють, і робити їх комусь на догоду (науковцям чи урядовцям?) не треба.

Ну, поговорили й поговорили. А я потім подумав: цікаво, які програми є в тої громади? І що про них можна сказати по факту: вони корисні, працюють чи ні? Вже не на рівні філософії, а саме на прикладах. Ну так і зробив. Пішов на сайт, він чудовий, красивий, і одержав таку відповідь:

Щось малувато… Мабуть, пошук якось не так працює, буває. Тоді спитав у Гугля (навчайтесь, активісти):

Ну тут вже було більше і, знаєте, багато чого цікавого. Втім, вирішив, що продовжувати варто вже не на семінарі, хоч він триває, а в депутатських комісіях. Можливість така в нас є. Отже.

Комісія №1. Регламентна. Одержала документ зі згадкою про програму. Бо самої програми на сайті таки нема.

Комісія №2. Бюджетна. Одержала паспорти бюджетних програм (не розвитку?) на 2020 рік.

Комісія №3. Земельна. Одержала Земельну програму 2016 року.

Комісія №4. Господарча. Одержала Програму розвитку підприємництва на 2018-20рр. Ну, чесно кажучи, не програму як таку, а тільки концепцію, але ж таки документ серйозний. І автор на зв'язку: Тетяна Лукашенко з Інституту регіонального розвитку, що у Львові.

Комісія №5. Освітня. Тут, на жаль, … Але ж будемо сподіватись, що освітяни якось до розмови приєднаються?

А, так що ж далі? Далі наш семінар стає мало що дистанційним, так ще і розподіленим – сучасно працюємо, душа радіє. Розподіленим по депутатських комісіях. Цікаво ж, що думають про ці програми саме депутати? Тепер вже не філософському рівні, про якісь взагалі програми, а от конкретно про ці, що були свого часу написані, затверджені і, мабуть, виконані. І головне питання: чи треба їм на 2021 рік писати і собі щось подібне, чи не треба?

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: місцеве самоврядування
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.