НКРЕКП, "зелена" металургія та корупція

19 жовтня 2020, 09:12
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
73
НКРЕКП,  зелена  металургія та корупція

Ай-ай-ай! Як некрасиво виходить. НКРЕКП та його голова Тарасюк – в одному кроці від визнання корупційним органом та, - о жах! – незаконним.

Це випливає із позову до Окружного адміністративного суду Києва, який подав народний депутат Михайло Волинець до Кабінету міністрів про звільнення з посади голови НКРЕКП Валерія Тарасюка.

http://reform.energy/news/oask-zaregistriroval-isk-nardepa-volyntsa-s-trebovaniem-uvolit-glavu-nkreku-tarasyuka-15748

Волинець надав до суду відповідь міністра юстиції Малюськи про те, що голова НКРЕКП Тарасюк не проходив спецперевірку перед призначенням на посаду члена комісії в 2019 році. Ні, ну мене це дивує. У нашій країні все буває. Але таке порушення вже межує із нахабством і переконанням у своїй безкарності.

Так і уявляю собі діалог неформального смотрящего куратора НКРЕКП Андрія Геруса і тоді лише кандидата в члени комісії Тарасюка: «Тарасюк: Там юристи кажуть, що треба пройти спецперевірку. Що будемо робити? Герус: Та вона потрібна тобі ця перевірка? Я тебе перевірив і цього досить. Та пішли вони…»

Ось так коротко відбулась посвята Тарасюка в члени комісії, а потім і голови. Тут Герус так добре вписується у мультяшний образ героя початку 2000-х рр. «Масяні». Відразу згадується історична фраза: «Кто это директор? Да пошёл ты в ж…у директор, не до тебя щас».

Повертаючись до позову, то Волинець просить Окружний адміністративний суд Києва визнати протиправною бездіяльність Кабінету міністрів в частині відсутності розпорядження про звільнення Тарасюка з посади члена НКРЕКУ і просить зобов’язати Кабмін видати відповідне розпорядження.

Ну от за що таке «щастя» Україні - постійні скандали навколо регулятора? На додачу ЄБРР та Світовий банк уже півроку всі пороги в Україні оббивають та просять нарешті забрати «тимчасовий» склад НКРЕКП.

Другою проблемою, яка сьогодні турбує ЄБРР та Світовий банк – це «зелена металургія» та збитки «Укренерго» від такого ноу-хау. Дивно, що іще досі ця фактично незаконна і лобістська правка в закон не була оскаржена в суді. І оскаржувати мав би сам уряд. Адже тепер саме уряду потрібно вирішувати проблему і шукати гроші, які «зароблять» так звані зелені металурги.

Можливо знайдуться народні депутати, які оскаржать правку про «зелену металургію», яку пропихнув дуже легко інтегрував у чинне законодавство «Інтерпайп» Віктора Пінчука. До речі, завдяки активній підтримці НКРЕКП. І в результаті заводи Пінчука на 10 років отримали пільгу із сплати тарифу «Укренерго» за передачу електроенергії. За 10 років бюджет втратить 150 млн. доларів, які перекочують у кишеню «зелених металургів».

Ні, зелена металургія звичайно як концепт розвитку промисловості існує. Але мова йде виключно як дії металургів із модернізації свого бізнесу для зменшення шкоди екології, зменшення шкідливих викидів та скидання, скидресурсозбереження. Іще ніхто не додумався «доїти» бюджет на цю тему.

Ні, чого додумався. Автором правки став «Слуга народу» Дмитро Кисилевський, який має безпосередній зв’язок із «Інтерпайпом» Пінчука.

У чому ж полягає корумпованість НКРЕКП? Бо регулятор піднімає усім непобутовими споживачам тариф. І планує далі його підвищувати до космічного рівня у 640 грн/МВт-год. Уже двічі підвищували тариф. Перший раз – до 240 грн. А з 1 листопада знову підвищити тариф на транспортування електроенергії на 30% - з 240 до 313 грн/МВт-год.

Але «Інтерпайп» цей тариф не платить. Бо вони буцім-то «зелені». Заводи Пінчука заробляють. Але зате платять усі інші споживачі, а разом із ними решта населення в товарах та послугах.

Виникає закономірне питання: чому немає «зелених» швейних фабрик чи пекарень? Тому що підвищення тарифу для «Укренерго» - це спроба Тарасюка та решти членів комісії, яку хочуть визнати корупційною, перекласти цінову відповідальність на народ.

Отак, за рахунок різних схем НКРЕКП довела галузь до катастрофи, а тепер протянули свої рученята до гаманців пересічних українців.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Пинчук,тарифы,Укрэнерго,НКРЭКУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.