Для чого уряду Шмигаля «Укргідроенерго»?

16 вересня 2020, 16:27
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
78
Для чого уряду Шмигаля «Укргідроенерго»?

Перепідпорядкування компанії «Укргідроенерго» уряду може розбалансувати ринок електроенергії та приведе до скорочення виробництва електроенергії підприємством.

На ринку електроенергії відбуваються тектонічні дії. Тільки от в одному випадку вони оправдані і в перспективі повинні привести до появи нових потужностей, будівництва нових енергоблоків і збільшення продажу електроенергії на ринку. Це мова про «Енергоатом». А в іншому випадку різкі зміни – перепідпорядкування компанії «Укргідроенерго» уряду - може розбалансувати ринок електроенергії та приведе до скорочення виробництва електроенергії підприємством.

Взагалі варто поставити питання: а коли хто-небудь останній раз чув про «Укргідроенерго» та ГЕС? Ну не враховуючи катання по Київському морю і розглядання Київської ГЕС. Отож бо й воно. У принципі за останні 5 років система роботи «Укргідроенерго» настільки була відлагодженою і стабільною, що про «Укргідроенерго» взагалі не було потреби згадувати. Це також можна пояснити. Якщо немає проблем і всі питання вирішуються у робочих режимах, то підприємство не викликає марний і порожній інтерес до компанії у пересічних українців, уряду, депутатів та інших органів влади.

Та й навіть прізвище генерального директора Ігоря Сироти знають хіба спеціалісти та й в енергетичних органах по типу НКРЕКП. Ну і звичайно в Міненерго та уряді. І навіть по результатах «Укргідроенерго» можна побачити ефект від рутинної роботи. Доходи від продажу електроенергії зросли у 4 рази, а платежі дивідендів до бюджету зросли у 9 разів. Усі дані відкриті – не можна сказати, що їх приховують. Це ж стосується реалізації проектів із ЄБРР і Світовим банком, які, оцінюючи ефективну роботу, продовжують фінансування «Укргідроенерго».

На цьому фоні дійсно дивним і незрозумілим виглядає несподіване бажання уряду Дениса Шмигаля ухвалити рішення про перепідпорядкування «Укргідроенерго» безпосередньо уряду. За цим скоріше за все буде ухвалено рішення про звільнення генерального директора «Укргідроенерго» Сироти і може розпочатися процес технічного банкрутства компанії. Наявна інформація свідчить, що ЄБРР і Світовий банк вже звернувся до Шмигаля із зауваженням про непродумане і відверто лобістське рішення про перепідпорядкування «Укргідроенерго» уряду. Впритул до того, що МФО можуть «заморозити» проекти по «Укргідроенерго» до 1 січня 2022 року. Тому на сьогодні дійсно немає обґрунтованого пояснення та аргументів для переведення компанії «Укргідроенерго» під пряме управління уряду та можливу зміну керівництва компанії «Укргідроенерго» за умови ефективної і прибуткової діяльності.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Укргидроэнерго,Денис Шмыгаль
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.