Цікава математика ринку електроенергії

07 вересня 2020, 15:39
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
114
Цікава математика ринку електроенергії

Cумарно за рік часу «Енергоатом» недозаробив 45 млрд. грн. Задачу збитковості уряду та Міненерго доведеться вирішувати далі.

«Енергоатом» у цьому році продав електроенергії на ринку на 38 млрд. грн, а отримав лише 18 млрд. грн. Фактично 20 млрд грн – це недоотримані доходи компанії.

Уряд та Міненерго з травня місяця займались розробкою постанови, яка би дозволила торгувати «Енергоатому» на ринку двосторонніх контрактів. Це мало дозволити «Енергоатому» почати виходити з кризи вічного дефіциту коштів, а заодно зберегти можливість продажу електроенергії для населення на умовах ПСО. Але спочатку у постанові уряду №694 «випадково» з’явилась формула, яка фактично дозволила окремим учасникам ринку «забирати» електроенергію «Енергоатому» і спекулювати нею на ринку. Потім уряд таки виправив лобістьську правку, вніс зміни і останній період «Енергоатом» вже продає на ринку двосторонніх договорів усі 40% своєї електроенергії.

Але все одно насправді заробляє менше, ніж міг. І гроші потрібні «Енергоатому» не лише на зарплату, а насамперед на ремонт блоків і підготовку до продовження їх експлуатації.

Тому по факту за 8 місяців 2020 року «Енергоатом» продав «Гарантованому покупцю» 33,8 млрд кВт-год. електроенергії в рамках ПСО на суму 18,4 млрд грн. Якби ж цей обсяг електроенергії можна було би продати за ринковими цінами (а у нас з 1 липня 2019 року діє ринок), то вартість цієї електроенергії скала би удвічі більше – 38 млрд грн. У минулому році згідно ПСО було продано 32,5 млрд кВт-год. електроенергії на суму 18,3 млрд грн. Але ринкові ціни були вищі і тому «Енергоатом» міг отримати 45 млрд грн.

Отак сумарно за рік часу «Енергоатом» недозаробив 45 млрд. грн. (1,6 млрд. дол). Задачу збитковості уряду та Міненерго доведеться вирішувати далі. У тому числі збільшувати відсоток продажу електроенергії по двостороннім контрактам, а також переглядати умови ПСО.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: тарифы,Энергоатом
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.