Комунікаціям Вишневого півстоліття: як почуваються 90 км каналізації сьогодні?

03 вересня 2020, 15:37
Власник сторінки
Громадський діяч
0
196

Інженерні мережі Вишневого та Крюківщини виходять з ладу. Чи можна щось вдіяти?

Основна частина інженерних мереж Вишневого та Крюківщини була збудована у 70-80-х роках. Зважаючи на нечисленне тоді населення Вишневого та, порівняно, невелику площу містечка, потужність місцевих тепло-, електромереж, системи водопостачання та каналізації була розрахована на 30 тисяч населення. Варто відзначити, що певний час наявного ресурсу комунікацій вистачало і місто функціонувало в стабільному режимі. Проте вже більше ніж 10 років поспіль ситуація погіршується та, подекуди, стає неконтрольованою.

Причин критичного стану комунікацій є декілька. Перша – це активна хаотична забудова Вишневого та Крюківщини, через що населення громади збільшилося до майже 80 тисяч осіб. Комунікації ж, як було зазначено раніше, розраховані на більш ніж вдвічі меншу кількість жителів. Окрім цього практично всі новобудови, які з’являються у громаді, під’єднуються до вже аварійних мереж.

Друга, однак не менш важлива причина, – зношеність системи комунікацій у цілому. У жителів громади існує прикмета: якщо йде дощ, значить скоро пропаде світло в оселях. Причиною цьому є те, що у більшості трансформаторних та розподільчих підстанцій протікають дахи і після серйозних злив вони просто затоплюються. Ба більше, далеко не всі кабельні мережі, що знаходяться на балансі міста, функціонують. Тому в разі поломки, оперативно відновити електропостачання майже неможливо.

Що ж стосується системи водопостачання, то її стан також залишає бажати кращого. 130 кілометрів мереж водопостачання та 90 кілометрів каналізації фізично перевантажені та зношені. Через це кожного року в місті виникає безліч аварій та проривів труб, які точково ремонтуються без стратегічного вирішення проблеми. Ускладнює ситуацію те, що стоки з Софіївської Борщагівки та житлових кварталів Святопетрівська сходяться до Вишневого.

Вже протягом багатьох років місцева влада Вишневого не може вирішити ці нагальні проблеми, аргументуючи свою бездіяльність браком ресурсів. З моєї точки зору, комунікації просто не є пріоритетом міськради та керівництва міста. Натомість, часу на продаж земель громади та підписання дозволів для зведення чергових багатоповерхівок - вистачає.

Що сьогодні можна зробити, аби владнати цю проблему? Перш за все, зібрати фахівців-комунальників, які володіють реальною інформацією про стан комунікацій в громаді. Разом з ними розробити поетапний план реконструкції наявних інженерних систем та переходити до реального впровадження змін. Однак найголовніше – це враховувати реальні показники громади та генплан ОТГ при проектуванні нових мереж.

Громадський діяч Микола Стаднік

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: ремонт,жкх,реформа ЖКХ,телекоммуникации,громада,Вишневое
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.