У Вишневій громаді менше 1% зелених зон: чи все вже втрачено?

31 серпня 2020, 14:27
Власник сторінки
Громадський діяч
1
388
У Вишневій громаді менше 1% зелених зон: чи все вже втрачено?

Як вирішувати проблему критичної нестачі зелених зон у Вишневій ОТГ?


Мабуть ні для кого не секрет, що однією з найбільших проблем Київщини є активна забудова міст і, як наслідок, брак там парків, скверів та інших зелених зон. Особливо це відчувається в передмістях Києва, де суспільний попит на порівняно доступне житло спонукає забудовників та міську владу не гребувати методами на шляху до розбудови кам’яних джунглів. Разом з тим, навіть у найбільших за чисельністю містах області на зразок Броварів, Білої Церкви чи Ірпеня функціонує чимало міських парків та зон відпочинку.

Очікування: українські та міжнародні стандарти озеленення міст

Згідно з українськими Правилами утримань зелених насаджень, вулиці міст мають бути на 25% покриті зеленими насадженнями, а території біля шкіл – на всі 50%. Більше того, згідно з з Екологічною угодою міст, розробленою ООН, зелені зони мають перебувати на відстані не більше 500 метрів від кожного житлового будинку.

Реальність: менше 1% зелених зон у Вишневій громаді  

За останніми даними Міністерства розвитку громад та територій України, загальна площа Вишневого складає 704 гектари. З них на парки та сквери припадає всього 4,8 гектара землі, що дорівнює 0,68% від загальної площі міста. У Крюківщині ж, з її майже 1100 гектарами земель, відсоток паркових зон дещо більший, однак не менш критичний.

Найбільш парадоксальним у цій ситуації є те, що навіть ті невеликі паркові зони, які ми маємо зараз, поступово зникають з карти нашої громади. Жителям Вишневого та Крюківщини добре знайома історія про скандальні 10 гектарів землі в самісінькому центрі Вишневого. За генпланом міста, ця територія має бути міським парком, однак в реальності на 6 гектарах цієї землі вже стоїть кілька багатоповерхівок, дозвіл на зведення яких, попри протести місцевих мешканців, дали депутати міської ради.

На жаль, буквально тиждень тому на досі недоторканих 4-х гектарах сумнозвісного парку розпочалося будівництво. Частину землі забудовник загородив парканом. Завезли важку техніку та встановили тимчасові будівельні будиночки. За словами представників забудовника, це потрібно їм для пришвидшення будівництва попередньої черги житлового комплексу, а цю територію ніхто забирати не планує. У той же час, на офіційному сайті ЖК «Вишневі сади» йдеться про те, що цей шматок парку має перетворитись на парковку для майбутніх власників квартир у комплексі, а наш з вами парк має стати «власним парком» житлового кварталу.

Майбутнє: повернути зелені зони Вишневої громади можна за двох умов

Перш за все, маємо відверто визнати, що проблема зелених зон у Вишневому та Крюківщині з’явилася не за один рік. Такий стан справ став наслідком багаторічного безвідповідального та бездумного підходу до розвитку міста. Разом з тим я переконаний, що вирішення цієї проблеми можливе.

По-перше, необхідно скасувати попередні рішення Вишневої міськради щодо незаконного надання в оренду чи продаж ділянок у Вишневому та Крюківщині. Для цього потрібна політична воля майбутнього керівництва ОТГ та готовність депутатського корпусу новоствореної громади зробити цей задум реальністю. Дякуючи небайдужим активістам та економічній кризі, не всі заплановані території були забудовані і наразі  залишається можливість повернути їх у статус зелених зон, за умови скасування попередніх рішень міської ради. Звісно, забудовані 6 гектарів нашого парку повернути вже не вдасться, однак унеможливити подальшу крадіжку 4 гектарів землі, що належить громаді, ми просто зобов’язані.

По-друге, дієвим механізмом боротьби за збереження зелених зон в нашій громаді є прийняття новообраною міською радою рішення про тимчасовий мораторій на продаж земель до того моменту, доки не будуть вирішені інші нагальні проблеми Вишневого та Крюківщини. Серед них: ремонт наявних та будівництво нових комунікацій, добудова додаткових корпусів шкіл у Вишневому та Крюківщині, спорудження нових комунальних дитячих садочків, вирішення транспортного колапсу за допомогою проектування нових в’їздів/виїздів з нашої ОТГ, розбудови мережі якісного громадського транспорту тощо.

Лише вдаючись до таких безпрецедентних заходів, ми маємо шанс врятувати нашу громаду та зробити її місцем якісного та комфортного життя, а не черговим майданчиком для реалізації хворих фантазій забудовників та влади!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: громада,Київ,Київщина,екологія,екологічна криза,Вишневое
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.