Герус як дзеркало маніпуляцій і омани на ринку енергетики України

26 серпня 2020, 13:47
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
84
Герус як дзеркало маніпуляцій і омани на ринку енергетики України

З обранням народним депутатом і головою енергетичного комітету справ у Геруса додалося. Найбільший список справ - лобістського спрямування. За це Геруса і критикують.

Андрій Герус дав велике інтерв'ю OilPoint (https://oilpoint.com.ua/andrej-gerus-energoatom-czentrenergo-i-importerov-hotyat-po-ocheredi-pribit/)Хорошу роботу зробили у виданні OilPoint. Але немає меж для вдосконалення. Спробую і я поліпшити інтерв’ю та розібрати, де традиційно Герус маніпулює, а де робить над собою зусилля і каже правду.

В цілому моє особисте ставлення до інтерв'ю народного депутата і голови комітеті ВРУ з питань енергетики та ЖКГ Андрія Геруса - він далі продовжує вводити в оману, маніпулювати і навіть в деяких особливо складних питаннях обманювати по важливим питаннями і проблем в енергетичній галузі.

При цьому така поведінка політика вже нікого давно не дивує. Всі змирилися з тим, що його дії спрямовані не на захист інтересів народу України (народ же його все таки обрав) і держави в цілому, а на посилений захист інтересів Коломойського. У цивілізованому світі це називається лобізм.

Але, тим не менше, потрібно і варто розібратися з основними маніпуляціями і спотвореннями фактів в словах Геруса.

Теза Геруса №1: Через два-три роки тариф ВДЕ доведеться переглядати. А може і це оптимістично. Допускаю що розрахунки з ВДЕ не відновляться.

Впевненість Геруса в тому, що з ВДЕ не будуть відновлені розрахунки підкріплена бажанням зберегти ціну на РДН (ринок добу наперед) ближче до 1 грн. Секрет простий - саме цю ціну Коломойський вважає прийнятною, і при якій гроші на оплату ВДЕ в енергосистемі ніколи не з'являться.

Нагадаю, саме Герус, разом з НКРЕКП у вересні 2019 року - лютому 2020 р провели програму регуляторних заходів, спрямованих на штучне зниження тарифу з 1,65грн до 1 грн. Знову таки Коломойський цього і не приховував в інтерв'ю в серпні 2019 року (https://censor.net.ua/news/3145555/tarif_na_elektroenergiyu_vpolne_realno_snizit_do_7080_kop_a_na_gaz_tsena_doljna_byt_maksimum_3_tys_grn), як раз в той місяць коли Герус був обраної главою комітеті парламенту з ПЕК. «Соупаденіе? Не думаю »(с)

1.       Перш за все, в серпні 2019 р були введені цінові обмеження для ДП «Гарпок», в результаті чого ДП «Гарпок» не міг продавати за ціною, яку вважав за потрібне для зведення свого економічного балансу, як він робив раніше. А раніше у Гарпок було все добре. Це поклало початок росту дефіциту кошти у ДП «Гарпок» і дало старт системному зростанню заборгованості на енергоринку.

2.       Потім, у вересні 2019 р правкою Геруса був дозволений «історичний» комерційний імпорт електроенергії з Росії та Білорусії. Імпорт почав витісняти національного виробника з денного графіка навантаження, що призвело до зниження замикаючої ціни на РДН, а робота генерації стала збитковою цілодобово. Падіння ціни на ринку на добу вперед збільшило фінансове навантаження на ДП «Гарпок», оскільки його обов'язок по компенсації тарифів ВДЕ, від рівня ринкової ціни, став зростати.

3.       У листопаді 2019 р НКРЕКП були внесені зміни в Правила ринку, які були спрямовані на адміністративне обмеження цін на балансуючому ринку, що відкрило можливість «зацікавленим» спекулянтам продавати на ринку «на добу наперед» неіснуючі обсяги електроенергії за заниженими цінами. Як наслідок, збитки накопичувалися не тільки у генеруючих компаній, але і росло фінансове навантаження на ДП «Гарпок», чиї зобов'язання перед «зеленої» генерацією росли пропорційно падінню цін на ринку «на добу вперед». Збитки та зростання заборгованості в ринку стали носити системний характер.

І коли в березні 2020 р Гарпок вперше не зміг оплатити 100%, тоді у Геруса з'явилася риторика про те, що умови зниження тарифів для інвесторів в ВДЕ повинні бути жорсткіше. «Соупаденіе? Не думаю » (с)

На тлі падіння ціни на РДН з 1,65 до менш 1 грн в лютому 2020 р. питання вже не стояло тільки про виплату ВДЕ, а й про фінансову стабільність всієї енергосистеми, включаючи приватну і державну генерацію. Але Герус цього не помічав, продовжуючи відстоювати ціну в 1 грн, яка дивним чином влаштовувала промислові феросплавні підприємства Коломойського.

Навіть не варто дивуватися, що на сьогодні розпочато розслідування дій голови комітету ВРУ з ПЕК Геруса на предмет наявності в його діях на посаді глави комітету злочинних дій, що несуть загрозу національній безпеці і призвели до суттєвих матеріальних збитків.

Теза Геруса №2: Чи можливо подальше зниження тарифів ВДЕ. - Так, якщо побудують більше СЕС.

Герус продовжує говорити про можливе подальше зниження існуючих тарифів ВДЕ. Тобто, в його плани явно не входить приведення в баланс системи фінансових розрахунків на ринку.

Він як і раніше націлений на збереження горезвісної 1 грн за кВт-год, і в цю картину його світу нові потужності ВДЕ не вписуються.

Нагадаємо, він разом з НКРЕКП завзято тримають тарифи для населення без змін з 2017 р При цьому за 2020 року ціни на е / е для промисловості знижені на 20% -25%. А фактична ціна продажу е / е генерацією відповідає рівню 2015 р Тільки інфляційне зростання в 2015-2020 р складає більше 100% (два рази).

Але у Геруса немає мети привести до фінансового балансу генерацію або забезпечити розвиток і оновлення потужностей української енергосистеми. Його метою є збереження низького тарифу для промисловості, для найбільших в країні споживачів е / е - феросплавних заводів Коломойського, які споживають 5% е / е в країні.

Теза Геруса №3: Активно прикривається соціальним питанням. У той же час не можна сказати, що для нього важливі 37 тис співробітників АЕС і 150 тис енергетиків і шахтарів

Заклопотаність Геруса тим, що АЕС можуть виробляти більше е / е, ніж зараз, не має нічого спільного із забезпеченням фінансової стабільності АЕС. Збитки АЕС в 1 півріччі 2020 р викликані виключно існуючими обмеженнями на ринку, введеними в тому числі Герусом. Для влади важливими є і 2,65 млрд грн збитків АЕС, і 19 млрд грн несплати ВДЕ.

Вирішити фінансові проблеми в галузі можна було б набагато швидше, знявши цінові обмеження на ринку і дозволивши ринку формувати конкурентну ціну на е/е.

З огляду на те, що Герус є народним депутатом України і головою комітету ПЕК, його заяви про те, що зелені тарифи це «популізм для багатих» і що неможливо оплачувати вироблену зелену електроенергію, є нічим іншим як підривом основ державності та знищенням інвестиційної репутації країни.

Теза Геруса №4: Нардеп в черговий раз займається маніпуляцією фактами – порівнюючи Україну і Німеччину.

Зелений тариф дійсно є похідною від інвестицій, але не можна забувати, що значна частина тарифу відображає також вартість капіталу. Вартість капіталу для кожної країни різна, що багато в чому залежить від ризиків інвестування. У Німеччині вартість капіталу є найнижчою в Європі (4-6%), в Україні - найвища (10-12%). Різниця в рівні тарифу і відображає різницю у вартості капіталу, яка у нас вища більш, ніж у два рази.

Термін дії «зелених» тарифів в Німеччині становить 20 років, у той час як в Україні обмежений 2029 роком. При цьому до цих пір в Німеччині існують станції, які відпускають електроенергію за тарифами вище 40 євроцентів за квітучої. Ретроспективного зниження тарифів в Німеччині не проводилося і середньозважений тариф СЕС в Німеччині є вищим, ніж середньозважений тариф СЕС в Україні. Такі ж тарифи ВДЕ як в Україні діють і в інших країнах Європи навіть з більш низьким рівнем ризику.

Теза Геруса №5: Маніпуляцією є також спроба обгрунтувати ретроспективне зниження тарифу здешевленням технологій.

Всі країни поетапно знижують зелений тариф згідно зниження вартості технології. Однак тільки Герус пропонує знижувати тариф не для майбутніх потужностей, але і для вже побудованих потужностей за вищою ціною.

Говорячи про CNBM, ми бачимо конкретний приклад, що відбувається при ретроспективному зниженні тарифу, після ретроспективного зниження зеленого тарифу на 45% в 2015 р. компанія була змушена реструктуризувати зовнішні заборгованості, відповідно той кредит, про який говорить Герус міг би бути давно погашений, якби не зниження обіцяного інвестору тарифу. Також варто врахувати, що кредитор CNBM - Ощадбанк, який належить державі, тобто в даному випадку зниженням тарифу держава покарала сама себе.

Теза Геруса №6: Міжнародних судів не буде

Думка Геруса про те, що міжнародних судів не буде - всього лише думка, яка нічим не підкріплена.

На сьогоднішній день частина іноземних інвесторів вже звернулася за юридичною консультацією щодо початку арбітражного розгляду. І це не секрет - всі знають про це із публічних заяв. Юридичні компанії підготували свої пропозиції про надання послуг, а також попередні висновки про успішність майбутніх позовів.

Таким чином, держава Україна (в особі народу) може заплатити близько 10 млрд. дол. за заподіяні міжнародним інвесторам збитки внаслідок ретроспективної зміни тарифів для «зеленої» генерації, разом з пенею і неустойкою.

Китайська компанія CNBM вже подала свій позов (500 млн дол.), але обіцяла відкликати його в разі зниження тарифу на 5% для сонячної генерації. Ця ситуація показує, наскільки ризик виникнення арбітражних розглядів з боку іноземних інвесторів реальний, і навіть частково реалізований.

Крім того, Герус заявляє, що основна установка від держави - це прийняття такого компромісного закону про зниження «зеленого» тарифу, який дозволить мінімізувати ризики виникнення арбітражних позовів.

І при цьому, сам же політик говорить, що досягнутого в рамках тривалих переговорів з усіма інвесторами компромісного зниження «зеленого» тарифу мало, і його позиція полягає в тому, що необхідно більше зниження «зеленого» тарифу. Це говорить про те, що для народного депутата Геруса немає мети мінімізувати ризики держави. Його дії дають зрозуміти, що основною метою активності Геруса завжди було і залишається скорочення тарифу на е/е для компаній групи «Приват».

Теза Геруса №7: У своєму інтерв'ю він продовжує маніпуляції щодо ДТЕК і ринку електроенергії

Як підрахувало інформаційне агентство (в інтерв'ю Андрія Геруса) 3 з 10 постів в Фейсбуці Геруса присвячені тільки ДТЕК, але інші 6-7 присвячені темам, які безпосередньо мають відношення до ДТЕК - зниження зеленого тарифу, захисту імпорту з Росії, виправданість скасування «Роттердам +» і т.д. І мета цих постів схожа як у фільмі «День сурка» - зниження ціни електроенергії для феросплавних заводів Коломойського. При цьому Геруса не бентежить, що навколо всі бачать його байдужість до долі енергетики країни, шахтарських мономіст, репутації України.

Теза Геруса №8: Торгівля повітрям на РДН - це штрафи від звичайної діяльності за небаланси, що є нормальною практикою для ЄС.

Герус заперечує наявність спекулятивної схеми заробітку на РДН, до створення якої доклав руку в листопаді 2019 р на якій швидше за все заробляє сам через близьких до нього трейдингових компаній. Про це досить розслідувань в ЗМІ.

Ігор Тинний теж пише про «торгівлю повітрям» і про причетність до схеми Геруса. «Герус виправдовував два місяці тому на засіданні РНБО своїх подільників з НКРЕКУ в їх прагненні допомагати грабувати державні компанії НАЕК« Енергоатом », ПАТ« Центренерго »і ДП« Гарантований Покупець ». Розповідав про те, що це нормальна схема плати за балансування », - стверджує Тинний. За його словами, ця схема дозволяла заробляти $ 1,3 млн в день (https://glavcom.ua/ru/news/biznesmen-obvinil-gerusa-v-pokryvanii-shemy-torgovli-vozduhom-na-energorynke-695865.html).

Теза Геруса №9: У своєму інтерв'ю Герус продовжує маніпулювати фактами і без наведення доказів називаючи ДТЕК монополістом і вказуючи на «преміальність» ціни вугілля ДТЕК для зовнішніх споживачів, при цьому не забуваючи відстоювати інтереси Росії.

По-перше, ДТЕК не є монополістом на ринку вугілля, практично вся вироблена вугільна продукція компанії споживається тепловою генерацією ДТЕК. На вільному ринку частка ДТЕК не перевищує 10-15% і про які 90% ринку мови йти не може. До слова, такої ж думки дотримується АМКУ.

По-друге, ціна вугілля ДТЕК є ринковою і прозорою, за основу використовується імпортна альтернатива (так званий формульний підхід «Роттердам +»). Слід зазначити, що при ціні вугілля ДТЕК за формулою Роттердам + у 1650 грн. / т, «Центренерго» продовжує купувати державне вугілля за ціною 1900-2200 грн. / т і при цьому Андрій Герус впевнений, що ціна на вугілля ДТЕК повинна бути ще нижче.

По-третє, мито на російське вугілля є об'єктивним рішенням в умовах істотного зниження попиту на вугільну продукцію в Україні. Відкриття ринку для російського вугілля призведе до остаточної зупинки українських шахт, що в середньостроковій перспективі дозволить російським компаніям посилити свої позиції на ринку України і навіть визначати ціну за своїми правилами. Але Геруса це не бентежить. Вибори пройшли. Депутатський значок на потрібно місці. І, як то кажуть, одна голова добре, а дві краще. Тому голова Геруса - це добре. Але голова Геруса і Коломойського разом - це ще краще для них, коли доводиться думати не про енергетику України, а про свій інтерес.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: электроэнергия,АЭС,возобновляемая энергетика,тэс,Андрей Герус
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.