Безславний кінець справи НАБУ про "Роттердам плюс"

10 серпня 2020, 09:09
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
227
Безславний кінець справи НАБУ про  Роттердам плюс

Історія «Роттердам плюс» завершена. Спеціалізована антикорупційна прокуратура призупинила розслідування справи. Фактично САП визнало, що доказів корумпованості формули немає.

Також визнали, що «Роттердам плюс» збитків не завдав. Ні бюджету, ні державним компаніям. Ні 15, ні 18, ні 35 млрд. грн.

Але це не є офіційним рішенням про закриття справи. Тим паче, що головний ініціатор справи, НАБУ, – мовчить і видно думає – куди бігти далі?

Та й Герус мовчить. Ні слова про «Роттердам плюс». А Герус як ніхто має бути вдячний формулі «Роттердам плюс», яка вивело його у люди, зробила народним депутатом і навіть головою комітету з питань енергетики. Ні, звичайно Герус вважає, що він став депутатом завдяки  ̶К̶о̶л̶о̶м̶о̶й̶с̶ь̶к̶о̶м̶у̶  своєму таланту писати пости у ФБ про «Роттердам плюс». Хоча кого зараз цікавить думка Геруса, який сам погруз у корупційних звинуваченнях – імпорт електроенергії, справа збитків «Центренерго», махінації на ринку електроенергії. І не за горами той час, коли НАБУ чи САП запитають Геруса, що він думає про усі ці схеми?

Але повертаючись до справи «Роттердам плюс». Так буде вона закрита чи іще потанцюють із цим бубном слідчі НАБУ пару років? Єдиний вихід для НАБУ і САП сьогодні – це порушити справу про братів-близнюків «Роттердам плюс», якими є газові формули «Амстердам плюс»-TTF (уже також не дійсна) і «Дюссельдорф плюс»-NCG. Тоді потрібно порушувати справу проти Коболева з «Нафтогазу». Проводити обшуки у «Нафтогазі». Страшно навіть сказати - арештувати «талановитих» менеджерів по Байдену. Та чого вже там – можна і ринок нафти та нафтопродуктів заодно потрусити. Там також свого «Роттердама плюс» вистачає. А тоді і «Укрзалізниця» підтягнеться із своїми закупками нафтопродуктів. І «Укргазвидобування» із продажем нафтопродуктів на біржах ЄС (CIF NEW/Basis ARA и FOB Rotterdam). Ай-ай-ай, і тут «Роттердам плюс».

Справа проти газових формул дасть можливість НАБУ вдихнути нове життя у справу проти вугільної формули «Роттердам плюс». От тільки що НАБУ буде робити із МВФ та президентом Зеленським, який схвалив використання газової формули – на таке навіть буде цікаво подивитися.

Побудована на відвертих маніпуляціях і сфабрикована справа щодо формули «Роттердам плюс» стала токсичною і отруйною. А тому її продовження дійсно може поставити хрест на діяльності і так дискредитованого НАБУ. У НАБУ навіть не уявляють, що тепер робити із затриманими, арештованими по цій справі. ДТЕК, чиїх працівників затримували, уже задекларував свою позицію, що будуть далі захищати порушені права своїх працівників. Чи це будуть позови у міжнародні суди, чи розгляд обмежиться Україною – також цікаво буде глянути. Буде такий собі прецедент для всіх інших антикорупційних органів, щоб не розкидалися популістичними обіцянками і красиво вражали (не «ТСН» все таки) народ своїми «потужними» розслідуваннями без доказів.

Є звичайно другий варіант – це закрити справу. Витримати пару тижнів сорому і публічного шмагання НАБУ. А потім якось «ковылять потихонечку». Будуть нові скандали, землетруси, терористичні акти і т. д. Так, дивись, і зітреться у пам’яті історія про найбільший прокол в історії правоохоронних антикорупційних органів, яким стала справа «Роттердам плюс».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Роттердам,уголь,НАБУ,САП
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.