Як врізати по руках «Великому Братові»

02 червня 2020, 14:57
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
134
Як врізати по руках «Великому Братові»

Потрібно якомога скоріше створити дієві інститути контролю дій держави у сфері збору цифрових даних громадян та вже зібраних ними величезних баз цих даних.

Поки держави під час карантину наввипередки розширювали інструментарій та сфери застосування цифрових технологій для контролю за життям громадян, останні у переважній більшості лише спостерігали за переможним наступом «Великого Брата».  У різних країнах цей наступ відбувався із різними показниками успішності. І наша країна тут не була у числі лідерів. На щастя. Але всі головні, визначальні процеси, відбулись і у нас:

1. Зобов’язання з боку держави для обраних державою же цільових груп громадян (у випадку з карантином - це ті, хто повинен був перебувати на обсервації та самоізоляції) встановлювати інструмент цифрового контролю за їхнім місцем перебування (додаток «Дій вдома»).

2. Цифрове відстеження місцезнаходження цільових груп осіб (вимога регулярно надсилати селфі з одночасним визначенням геолокації «само-фотографа»).

3. Поєднання цифрового контролю із можливостями силових структур (не надіслане селфі з місця самоізоляції – можливий приїзд поліцейських на місце самоізоляції).

4. Відсутність контролю з боку громадянського суспільства над базами цифрових даних громадян.

5. Зловживання цими базами даних – скандал навколо витоку персональних даних українців, можливо у тому числі з даними додатку «Дія».

Починаючи з цього понеділка тим, хто прибуває до України із-за кордону чи з ОРДЛО вже не треба встановлювати собі додаток «Дій вдома» та пару тижнів «відпочивати» під контролем на самоізоляції. Але головний рефрен у виконанні держави про те, що невпинне розширення та вдосконалення цифрового контролю життя громадян має на маті лише шляхетну мету забезпечення їхнього життя та здоров’я, безпеки (комфорту, щастя, ….- потрібне вставити) звучатиме голосне і надалі. Оскільки процеси цього розширення та вдосконалення надалі тільки набиратимуть обертів.

На превеликий жаль, у нашій країні цей рефрен звучить соло: практично не чути і не видно другу головну дійову особу – громадянське суспільство. Яке має за допомогою юридичних інструментів не просто ставити перед державою питання про відповідність дій влади законодавству та дотриманню прав громадян.  А має а) вимагати від держави відповіді на ці питання; б) отримати та застосувати дієві інструменти контролю - дій держави у цій сфері та вже зібраної владою інформації про мільйони українців.  Тим більш, що тут велосипед не треба винаходити – достатньо лише вивчити досвід інших країн. Наприклад, такий контроль ефективно здійснюється у тій же Грузії Офісом уповноваженого із захисту даних.

Подобається комусь чи ні (мені особисто – дуже не подобається), але ми вже живемо у період все більш широкого застосування цифрових технологій для відстеження (м’який варіант, який звучить більш милозвучно), а насправді для  контролю з боку держави діяльності величезних мас людей в цілому і кожного окремо.

Можна, звичайно, заспокоювати себе тим, що проти кожного лому знайдеться свій прийом. І місцеві кулібіни зможуть обдурити всі спроби держави контролювати всіх та кожного. І поки у нас як у тому Ізраїлі під час карантину безпілотники перед вікнами не висіли і не перевіряли – а дійсно є за вікном у своєї квартирі на місці самоізоляції громадянин – можна не напружуватися ….

А можна піти іншим шляхом. І визнати: запущений процес контролю великої частини нашої діяльності, місць нашого перебування, нашого пересування (запущені 1 червня камери на дорогах – ще одне лико у цю строку) тощо. Він лише набирає обертів, зупинити його не можна. Наша активність в інтернеті, наші дані з месенджерів – вже частина величезного ринку електронних даних.

Тому, щоб найгірший сценарій торжества «Великого Брата» не став реальністю вже найближчого часу суспільство має якомога скоріше створити дієві, ефективні інститути контролю – контролювати дії держави у сфері збору цифрових даних та зібрані ними величезні бази цифрових даних.

Втрачати час надалі – не дозволена розкіш. Адже держава зі свого боку намагається грати на випередження, діє тут організовано та злагоджено. За Зеленського навіть спеціальні міністерство та комітет цифрової трансформації створені та активно працюють. Але не в інтересах державних органів створювати інструменти контролю їхньої же діяльності – це завдання нас з вами. Кожного, хто хоче мати можливість врізати як слід по руках «Великому Брату», коли той спробує пхати носа туди, куди не має права пхати.

 

# Консервативний рух «Гідність і Традиція» 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.