Навіщо Росія розпалює міжнаціональну ворожнечу в Україні між греками і турками

02 червня 2020, 11:13
Власник сторінки
0
134

Російські корені проблем в середовищі національних меншин

Методи роботи Росії у гібридній війні не знають меж. І для того щоб дестабілізувати ситуацію в суспільстві вона ладна йти не лише на поодинокі вбивства українських військових, патріотів, політиків, але й спровокувати міжнаціональні конфлікти, які можуть призвести до масових протистоянь за етнічною ознакою.

На сьогодні для такого розвитку Росія намагається розпалити міжнаціональну ворожнечу між представниками вітчизняної грецької і турецької громади.

За всю історію України невідомо випадків міжнаціональної ворожнечі між представниками цих двох дружніх українцям народів.

Однак, під впливом третіх сил все змінюється і замість того щоб спільно вирішувати проблеми сьогодення, деякі люди обрали інший шлях – ворожнечу.

25 травня на сайті інтернет-представництва Президента України  (http://petition.president.gov.uа) була зареєстрована електронна петиція №22/096844-еп «Про визнання понтійського (грецького) геноциду турками в 1914-1923 роках».

Її автором є один із лідерів київського ГО «Еллінське братство «Енотіта» Олексій Ліпіріді.

Проте, провокативний характер її змісту дивує не лише пересічного українця, а й деяких представників  найбільш авторитетного товариства греків України - «Федерації грецьких товариств України». За коментарем я звернувся до одної з членів цієї структури, яка попросила не називати прізвища. Назвемо її «Т».

«Питання визнання геноциду понтійських греків дійсно є таким же актуальним у Греції як для українців – тема Голодомору. Історичним фактом є те, що на початку 20 століття на півночі Османської імперії було знищення сотні тисяч, а то й мільйон етнічних греків. Відповідальності за це не поніс ніхто. Тому як представниця грецької громади, я поділяю думку, що ця історична подія має право на обговорення і гідну оцінку істориків для того щоб більше ніколи не повторювати такі фатальні помилки», - зазначає співрозмовниця.

«Проблема тут в іншому, в формулюванні петиції і використання неприйнятних тез і категорій.

Там порушується питання відповідальності Туреччини та етнічних турків за винищення і витіснення грецької меншини з регіону Малої Азії.

Однак, замість використання історичної назви держави, в якій проводили геноцид греків «Османська імперія», автор прямо звинувачує в цьому Туреччину і етнічних турків...»

(ред. держава Туреччина була утворена у жовтні 1923 року після розпаду Османської імперії, а періодом геноциду є 1914-1923 рр. Крім того, до складу Османської імперії в різні періоди існування входило окрім Туреччини до десяти держав. Етнонаціональний склад її населення у вказаний період був також дуже різноманітним).

«…Тому як на мене неправильно інтерпретувати історичні події в сьогодення і звинувачувати у масових вбивствах греків лише окрему етноспільноту – турків, а відповідальність за це покладати на Туреччину», стверджує членкиня Федерації греків України.

На її думку: таке формулювання як мінімум породжує нерозуміння і навіть ненависть до греків з боку турків України, яких автор петиції звинувачує в геноциді.

За інформацією активістки, це питання (ред. визнання грецького геноциду) піднімалось ще у 2015 році.

Т: «У 2015 році ми отримали звернення керівника Координаційного комітету грецької молоді, помічниці російського олігарха Івана Саввіді Вікторії Кравченко, у якому вона попросила підготувати відкрите звернення до уряду Росії з вимогою визнати геноцид греків. Дивним було те, що причиною вона назвала складну міждержавну ситуацію між Туреччиною і Росією.

Координаційний комітет молоді Периферії країн Причорномор’я і Центральної Азії Ради греків зарубіжжя складають представники молодіжних структур грецької національної меншини Росії, Вірменії, України, Грузії, Узбекистану, Киргизії, Білорусі, Азербайджану, Казахстану і Молдови (ред.).

«…Тоді (ред. у 2015 році) керівництво нашої Федерації категорично відмовилось від такого звернення до Росії».

Зізнається, що не знає чому сьогодні Федерація грецьких товариств України підтримує цю петицію і закликає її підписати. Сама співрозмовниця не підтримує таке формулювання петиції.

 

Каже, що «з представниками турецької громади члени Федерації греків часто зустрічаються на конференціях, спільних фестивалях, тому «неприємно дивитись у вічі людям, з якими були добрі стосунки. Потрібно мати свою голову на плечах і не вестись на провокації російського олігарха і близьких до цього людей».

За даними інформаційних ресурсів, Іван Саввіді причетний до фінансування «ДНР», а також до дестабілізації ситуації на Балканах (https://www.golos-ameriki.ru/a/russia-in-balkans-experts/5257494.html).

 

Залишається надіятись, що автор петиції і сама Федерація грецьких товариств усвідомлять, що стали жертвами злісної провокації, замовником якої вірогідно є російська сторона, і що петиція не стане приводом для міжнаціональної ворожнечі між греками і турками.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.