Гарна дорога – не розкіш, а засіб для пересування

20 травня 2020, 10:47
Власник сторінки
эксперт, политолог
0
49
Гарна дорога – не розкіш, а засіб для пересування

Незважаючи на проблеми із наповненням бюджету і з «коронавірусним хуком» під дих вітчизняній економіці, дорогами у нас, виявляються, займаються.

Рік тому довелося бути у містечку Дніпрорудне у Запорізькій області. Там побачив, як турецькі асфальтоукладники із компанії Onur швидко, злагоджено та професійно працюють у цьому місті. Вразило, просто якесь «вау»)

Сподобалось ще більше після того, як тамошній знайомий, який також за фахом займається дорогами, повідомив, що турки будують дійсно якісно – тому і дають декілька років гарантії на свою роботу. І обидва ми з ним посумували, що не тількі у Росії заважають дураки та дороги, а й у нас ніхто толком не займеться тими дорогами. І тільки турки як Чіп і Дейл поспішають нам на допомогу…

А ось сьогодні із задоволенням отримав чергове підтвердження того, що Україна – такі дійсно не Росія. Оскільки, незважаючи на проблеми із наповненням бюджету і з «коронавірусним хуком» під дих вітчизняній економіці, дорогами у нас, виявляються, займаються. І займаються дійсно з розмахом. З точки зору економіки - це абсолютно правильний крок. Бо багато у чому саме завдяки таким масштабним структурним проектам як будівництво доріг, мостів, водопроводів тощо свого часу і змогли виповзти із «Великої депресії» Сполучені Штати.

Як повідомив у свіжому інтерв’ю голова «Укравтодора» Кубраков, по сумі витрат на дороги навіть витрати на оборону у розмірі 5,45% ВВП програють майже у двічі (!): «У цьому році на дороги дійсно рекордне фінансування, якщо порахувати всі джерела - це 10% бюджету країни».

Таку гігантську суму будуть набирати із різних джерел. І крім грошей із Державного дорожнього фонду, запозичених під держгарантії коштів на оновлення доріг будуть передані й 35 мільярдів гривень, які «Нафтогаз» отримав від «Газпрому» за рішенням Стокгольмського арбітражу.

«Це питання тримає на контролі прем'єр. І в найближчі дні має бути прийнята постанова уряду, яка зафіксує - на які саме дороги будуть спрямовані ці гроші», констатував Кубраков. Напевно бажаючих підлатати свої «хайвеї» за рахунок цих грошей – вище криши: зараз дорожні роботи ведуться на 2600 км (при тому, що у минулому році до експлуатації ввели 850 км).

Якщо буде витримана та же система розподілу, що і при фінансуванні доріг із Державного дорожнього фонду, то приблизно однакові суми будуть передані на будівництво доріг державного та місцевого значення. І у такому випадку найближчими тижнями стовідсотково отримають якісну дорогу і сусіди того ж Дніпрорудного Запорізської області з Василівського району. Оскільки до курортного сезону планується закінчити 119 км дороги Василівка - Бердянськ; зараз на чотирьох ділянках дороги працюють 4 компанії, залучені 460 працівників і 190 одиниць техніки.

Та й взагалі Запорізькій області повезло – найбільш масштабним об’єктом державної програми «Велике будівництво» став Запорізький міст. Це питання надзвичайно важливо для Запоріжжя, що розкинулося по обидва боки Дніпра. Настільки, що побудувати міст твердо обіцяв ще Євген Карташов як кандидат у мери міста на виборах 2003 року.

Можливо, цього разу нарешті дійсно вдасться реалізувати шанс на щасливий фінал цієї великої та довгої історії обіцянок і корупції. Займається цим мостом, до речі, той же самий Onur. Будувати турки вміють, як я сам пересвідчився. А настрій нинішнього керівництва «Укравтодора» на швидке успішне завершення масштабних проектів тут буде у самий раз.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.