Захист моралі і духовності: навіщо СБУ нові функції?

15 травня 2020, 11:06
Власник сторінки
0
39
Захист моралі і духовності: навіщо СБУ нові функції?

Запропонований Зеленським Закон "Про внесення змін до "Закону про СБУ" наробив багато шуму в інформаційному просторі України.

Найбільше здивування коментаторів викликали поправки, що стосуються нових об'єктів національної безпеки, зокрема серед них з'явилися мораль, духовність і історичні цінності українського народу. На те, що ці категорії ніяк не можуть бути віднесені до правових вказують як юристи, так і співробітники спецслужби. Однак законодавців 95-го кварталу подібні дрібниці хвилюють слабо. Більш того, не зрозумілий комплекс заходів, яким СБУ буде забезпечувати свої нові і не зовсім характерні для неї функції. Втім, в самій спецслужбі на цей рахунок є припущення.

https://uk.tgstat.com/channel/@SBUmole/281

Заради виконання завдань пов'язаної з охороною моралі і духовності в рамках СБУ не будуть створюватися нові структурні підрозділи. Проте, одному з департаментів (очевидно департаменту "Т"), внутрішнім наказом Служби будуть поставлені відповідні завдання. Широкій громадськості подібні накази, зрозуміло, надані не будуть, як правило, вони мають відповідний гриф. І вказаний департамент постане перед здивованою громадськістю сучасної реінкарнацією середньовічної інквізиції або аналогом саудівського "Комітету із заохочення чесноти і утриманню від пороку" - організації, теж м'яко кажучи, неоднозначною. Однак, для додання подібної діяльності спецслужби в сучасному світі вигляду законності потрібні правові підстави, і перший крок для цього Закон "Про внесення змін до "Закону про СБУ". Очевидно, далі будуть зміни до Кодексу про адміністративні порушення та Кримінального кодексу України.

В СБУ запевнили, що консультації щодо поправок до вищевказані кодекси вже йдуть:

"Слідом за законом "Про внесення змін до Закону "Про СБУ" з'являться пропозиції злегка підправити КУпАП та ККУ (консультації про поправки наскільки я знаю вже йдуть), з метою внесення ясності щодо санкцій за порушення української моралі та духовності".

Тобто за якісь протиправні дії в області моралі, духовності та історичної пам'яті незабаром можуть з'явитися цілком реальні санкції, аж до кримінальних.

Не думаю, що в умовах гібридної агресії проти України, а головне постійного інформаційного тиску сама думка про захист української моралі не вірна, проте форма її реалізації, а головне працездатність і об'єктивність правових норм що вводяться викликають подив.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: СБУ,мораль,закон,духовність
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.