Централізована децентралізація або навіщо переділяти вже створені ОТГ?

27 січня 2020, 13:36
Власник сторінки
Громадський діяч, меценат, керівник ГО "Нова дія", голова Луганського обласного партосередку ВО "Батьківщина"
0
29

Не слід політизувати питання добровільного об’єднання громад!

Цілком згоден із тезою голови Луганської облдержадміністрації Сергія Гайдая про те, що громади мають об'єднуватися заради розвитку Луганщини, а не за політичними інтересами. Тільки є питання до нього, а чи всі зміни до перспективного плану об’єднаних громад нашої області відповідають такому принципу? Так, є слабкі громади, які вже самі визнали це і готові до переформатування, проте є і такі, які мають перспективу і силу для повноцінного функціонування, та їх теж збираються перекроїти.
Як приклад – Підгорівська ОТГ Старобільського району, яку за новим планом планують ввести до складу Старобільської ОТГ. До мене звертаються люди, які живуть там і виступають проти цього. В них досить чіткі аргументи. По-перше, зараз в громаді йде активний розвиток, немає дефіциту бюджету, створені умови для повноцінного функціонування кожної галузі. Для того, щоб ще більше підсилити спроможність громади, можна приєднати декілька сіл, які ще не визначилися. По-друге, селяни не хочуть знову впадати в залежність від районного центру, бо небезпідставно очікують, що левова частина спільного бюджету буде йти саме на потреби Старобільську.
Наведу вам цитату голови Підгорівської ОТГ В’ячеслава Цукура: «Нам пропопонується створити одну Старобільську ОТГ – питання, - а що від цього зміниться в тій же Верхній Покровці, Сухановці, Мариновці, Новоборовому, Світлому? Відповідаю – мабуть, зникнуть - там потрібна земля, а не люди».
То чому добровільне об’єднання громад має вестися по планам «з верху», навіщо потрібно це переформатування всупереч думці мешканців самих громад, якщо всі формальні показники в межах норми? Чому це облдержадміністрація взяла на себе право вирішувати питання місцевого самоврядування, не зробивши ретельний аналіз? Чи може аналіз зроблено тільки не той, який потрібен? Точно без політики? Чи може все ж таки громади переділяють, через те, що вибори там відбулися ще до того, як в Україні дізналися про партію «Слуга народу»?..
Сподіваюсь, що губернатор, якщо він дійсно за об’єктивність, за розвиток Луганщини, за підтримку села, все ж таки ретельно проаналізує стан речей, а не буде сліпо слідувати рекомендаціям Кабміну та зацікавлених в переформатуванні центрів впливу політиків.Олександр Романовський, керівник Луганського обласного партійного осередку ВО «Батьківщина»,
Facebook, 25 січня 2020 року.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.