Керівник Закарпатської митниці - маріонетка топ-контрабандистів України?

01 грудня 2019, 22:05
Власник сторінки
0
1806
Керівник Закарпатської митниці - маріонетка топ-контрабандистів України?

Хто насправді керує Закарпатською митницею?

Кожні 5 років в Україні міняється влада. Владні кабінети змінюють обличчя, а українське суспільство щоразу очікує на швидкі реформи та зміни на краще у їх житті.

Проте, історія України вкотре доводить, що за ширмою нової влади завжди умудряються знайти місця так звані "королі життя" - чиновники, які з часів проголошення незалежності, займають посади різних рангів та напряму впливають на стан справ в економіці, судах, правоохоронній ланці тощо.

Пересічні громадяни, які традиційно зайняті побутовими проблемами, як правило не можуть знати сотні та тисячі прізвищ не чистих на руку можновладців.

Така ситуація склалася і на потужній Закарпатській митниці, яка розташована на стику кордонів з чотирьма країнами ЄС.

Після обрання монобільшості у ВРУ та призначення нового Уряду, одним із завдань Президента, Прем'єра та очільника Державної митної служби України (далі - ДМСУ) стала боротьба з контрабандою.

У зв'язку з реформою розділення Державної фіскальної служби на окремі податкову та митну служби, по всій України розпочався процес реорганізації регіональних митниць.

Так, на Закарпатті начальником Закарпатської митниці ДМСУ було призначеного Віктора Івануса, який до цього займав скромну посаду в управлінні організації митного контролю та оформлення Закарпатської митниці.

Тоді Закарпатську область відверто здивувало призначення Івануса на посаду керівника митниці.

Виявилося, що секрет небачуваного кар'єрного зростання кривається у дружбі В. Івануса з іншим, більш одізним митником Ігорем Стрічіком. Саме Стрічик використав свої зв'язки з одним з найбільших контрабандистів України Орестом Фірманюком та влаштував свого ручного товариша на посаду начальника однієї з найсолідніших митниць на західному кордоні.

ХТО ТАКИЙ ФІРМАНЮК?

Офіційно - власник столичних ТОВ «Валгер груп» і «Бізнес-111», неофіційно - куратор і вигодонабувач групи компаній «Твоя логістика», організатор «сірих» митних схем і один з ключових гравців на ринку контрабанди товарів господарської групи і тканин.

У 2012 році у згадуваного Ореста Фірманюка було кілька брокерських контор. Їх основною метою були підготовка документів та повне сприяння проведенню митного оформлення товарів. За словами деяких підприємців, у цих фірм завжди було зелене світло, що при режимі Януковича, що при новій владі Порошенка. При ввезенні товару та його митне оформлення, у Ореста ніколи не виникало ніяких проблем: товар не простоював, не виникало проблем з визначенням коду товару - адже весь контроль за діяльністю брокерських фірм, та й самої Одеської митниці здійснював місцевий авторитет Іван Іванович. Це і була горезвісна в Одеському та Іллічівському портах корупційна схема під назвою «розмитнення через модних брокерів».

Про Ореста Фірманюка і його зв'язках активно заговорили після Революції гідності. У 2015-му про фірмах з його орбіти журналістам розповіли підприємці, які займалися імпортом товарів через Одеський порт, а вже в 2016-му керівництво аеропорту Бориспіль уклало передбачений законодавством договір про оренду аеропортового імпортного складу з ТОВ «Аеропорт Київ Карго», яке пов'язують саме з Фірманюком.

В кінці минулого року глава підкомітету з питань митної справи та удосконалення Митного кодексу Комітету ВР з питань податкової і митної політики Тетяна Острікова в коментарі ЗМІ вказала Ореста Фірманюка як одного з так званих митних мінімізаторів.

Сьогодні ж Фірманюк від імені Олексія Гончарука та Максима Нефьодова представляється головним «оператор» по Закарпатській, Волинській, Киівськів і Одеській митницях. 

ХТО ТАКИЙ СТРІЧИК?

В 2014 році, після Революції гідності та у період розквіту бізнесу Фірманюка, Ігорь Стрічик неочікувано був призначений начальником Чопської митниці (нині - Закарпатська митниця).  Саме тоді першим своїм заступником Стрічик призначив все того ж Віктора Івануса.

Контрабандні потоки на закарпатських кордонах тоді зросли до нечуваних розмірів. Стрічику вдалося домовитися з Правим сектором, який тоді намагався впливати на кордон, та місцевими правоохоронцями.

Від нахабності контрабандистів були вражені навіть київські чиновники. Доходи до державної скарбниці різко знилися. Вже у червні 2014 року тодішній керівник митної служби України Анатолій Макаренко без попередження відвідав митні пости Чопської митниці. Після побаченого, Ігоря Стрічика було звільнено з посади начальника митниці. Після того Стрічік займав керівні посади на різних КПП в межах закарпатської митниці.

ХТО СЬОГОДНІ КЕРУЄ ЗАКАРПАТСЬКОЮ МИТНИЦЕЮ?

Саме Ігор Стрічик разом з колегою Володимиром Лазориком рекомендували Фірманюку проштовхнути через Уряд ручного Віктора Івануса. Сьогодні Іванус працює по вертикалі Стрічик-Фірманюк, виконуючи всі їх вказівки. І якщо питання з так званими "піджками" нове керівництво митниці поставило на паузу, то масштабна вантажна контрабанда відбувається через брокерські та транспортні фірми одного з головних контрабандистів України - Ореста Фірманюка. 

Можна констатувати, що на Закарпатську митницю повернувся інститут "смотрящих", заснований за часів Віктора Януковича.

Півтора тижні тому в ужгородському будинку Фірманюка (вул.Сливова, 8) відбулася зустріч в якій також приймали участь Стрічик, Іванус та Лазорик. Після зустрічі у себе вдома, Фірманюк провів ряд переговорів з місцевими правоохоронцями та контрабандними елітами щодо налагодження схем незаконного переміщення товарів.

Схожа зустріч повинна відбутися і завтра, 2 грудня. О. Фірманюк приїхав до Ужгорода для погодження іменного списку осіб які повинні бути переведені в нову структуру реорганізованої Закарпатської митниці ДФС та задля надання вказівок щодо осіб, які власних мотивів не повинні бути у структурі митних органів.

Щодо ситуації на Закарпатській митниці також розповіла журналістка телепередачі "Народ проти" на телеканалі ZIK.

На головному фото, по колу: Фірманюк-Стрічик-Іванус.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.