Голосування за поправки до Законопроекту про бурштин, як тест

27 листопада 2019, 12:13
Власник сторінки
народний депутат України
0
3312
Голосування за поправки до Законопроекту про  бурштин, як тест

Поправки стосуються 4 основних напрямів і здатні зупинити видобуток бурштину в Україні, який вже набув катастрофічних масштабів

У пресі кілька тижнів тому проанонсували «рішучий» наступ влади на нелегальний видобуток бурштину. Цей наступ полягає у ініційованому прем‘єром Гончаруком законопроекті №2240 , який передбачає легалізацію видобутку бурштину та забороняє до початку 2021 року експортувати необроблений бурштин-сирець. 12 листопада у звичайному турбо-режимі законопроект 2240 підтримано у першому читанні. Наразі в такому ж турбо-режимі йде його підготовка до другого читання. Рекомендую ознайомитися із текстом цього законопроекту. А ті хто це вже зробив – підтвердять тезу про напівміри, які містить даний проект. Вони не здатні будуть навіть зсунити з мертвої точки кримінальні справи проти нелегальних бурштинокопачів за ст.240 ККУ (Порушення правил охорони або використання надр, а також незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного або місцевого значення). Адже законопроект тільки добавляє конфлікту норм в цій сфері, що зовсім не допоможе правоохоронцям. 

Не вирішує законопроект і питання механізму компенсації для держави та органів місцевого самоврядування за не проведення робіт з рекультивації земель після проведення промислової розробки родовищ.

Отже вчора до профільного комітету з питань екологічної політики та природокористування, де наразі готується законопроект до другого читання, я надав поправки. Вони стосуються основних 4 напрямів:

  1. Пропоную встановити  чіткий механізм рекультивації земель після видобутку бурштину. 

Переможець аукціону (конкурсу), який отримав спеціальний дозвіл на геологічне вивчення бурштиноносних надр, включно на дослідно-промислову розробку родовищ з подальшим видобуванням бурштину (промисловою розробкою родовищ), вносить протягом 5 банківських днів на спеціальний рахунок центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, внесок на виконання робіт з рекультивації земель, порушених внаслідок видобування бурштину. 

Розмір плати такого внеску встановлюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів, виходячи із вартості запасів і ресурсів корисних копалин ділянок надр.

Після припинення права користування ділянкою бурштиноносних надр власник спеціального дозволу повинен здійснити рекультивацію земель, пошкоджених внаслідок видобування бурштину на відповідній ділянці у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр. 

У випадку, якщо витрати на рекультивацію земель перевищують розмір сплаченого внеску на виконання робіт з рекультивації земель, порушених внаслідок видобування бурштину, власник спеціального дозволу надр здійснює усі необхідні роботи з рекультивації за власний кошт.

Після завершення виконання робіт з рекультивації земель, порушених внаслідок видобування бурштину, територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі в частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій і форм власності складає акт обстеження земельної ділянки.

На підставі позитивного висновку акту обстеження земельної ділянки власнику спеціального дозволу повертається внесок на виконання робіт з рекультивації земель, порушених внаслідок видобування бурштину.

У разі не проведення власником спеціального дозволу робіт з рекультивації земель, порушених внаслідок видобування бурштину після закінчення експлуатації ділянки надр, внесок у повному обсязі зараховується на рахунок органу місцевого самоврядування у відповідності до місцезнаходження такої ділянки надр відповідно до адміністративно-територіального устрою України. 

Власник спеціального дозволу надр несе відповідальність, встановлену законом, за не проведення робіт з рекультивації земель.


2.  Пропоную статтю 254 КК України "Безгосподарське використання земель" викласти у новій редакції, для того щоб ця норма працювала для недопущення ухилення від обов’язкової рекультивації земель порушених внаслідок видобування будь-яких корисних копалин і встановлювала чіткі кваліфікаційні ознаки.


3.  Пропоную віднести бурштин (в сировині, необробленому та обробленому вигляді) до контрабандних товарів. Якщо держава хоче дійсно боротись з незаконним видобутком бурштину, то потрібно внести відповідні зміни до ч.1  статті 201 (Контрабанда) Кримінального кодексу Україна. 


4. Пропоную викласти статтю 240 Кримінального кодексу у новій редакції для посилення відповідальності як за незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного, так і місцевого значення. Адже наразі законопроект 2240 пропонує доповнити Кримінальний кодекс окремою статтею 240-1 ( "Незаконне видобування бурштину"). Це створює підгрунтя для конфлікту норм і є повним юридичним невіглаством. Адже  бурштин є лише одним з видів корисних копалин загальнодержавного значення, а значить, і запропонована спеціальна норма (частина 1 статті 240-1 КК України в редакції проєкту) не характеризується якимись додатковими (новими) ознаками відповідного складу злочину і повністю охоплюється суспільно небезпечним діянням у вигляді незаконного видобутку корисних копалин загальнодержавного значення (частина 2 статті 240 КК України).


Голосування монобільшості за ці поправки будуть чітким маркером – чи дійсно є політична воля і юридична компетенція  якісно змінити ситуація навколо катастрофічних масштабів нелегального видобутку бурштину. Або цей законопроект стане черговим кроком на шляху досягнення «маленьких піарних перемог» для влади, які нічого кардинально не змінять в проблемі.


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: законопроект,видобуток,бурштин
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.