Аби сезон полювання-2021 не став для вас останнім

06 серпня 2021, 11:51
Власник сторінки
народний депутат України
0
9243
Аби сезон полювання-2021 не став для вас останнім
фото: pixabay

Перед початком полювання нагадую про важливість дотримання Закону «Про мисливське господарство та полювання» та правил поводження із мисливською зброєю

Мисливці вже потирають руки – у серпні відкривається довгоочікуване полювання на пернату дичину та деяких звірів. Загальні строки полювання на кожен вид зазначені у ст.19 Закону України «Про мисливське господарство та полювання». Рішення про те, якого числа починається і закінчується полювання, дні, коли дозволено відстріл та його норми приймаються вже місцевою та обласною владою.

З давніх часів полювання було необхідністю. Зараз це захоплення, яке дає свіжі емоції та враження та можливість зануритись у світ природи. «Дай людині рибу, і ти нагодуєш її лише раз. Навчи її ловити рибу, і вона буде годуватися нею все життя», – цей вислів китайських мудреців вказує на важливість розумного підходу не лише до риболовлі, а й до мисливської справи. Полювати потрібно так, аби користь, яку можна отримати від цієї справи, переважала над шкодою, яку людина, часто неусвідомлено, завдає природі і собі.

Справжні мисливці поважають природу і полюють законно. Але паралельно з ними орудують браконьєри, які наживаються на природних ресурсах, не думаючи жодним чином про наслідки та ті, хто називають себе «мисливцями», але в реальності ними не являються. Справжні мисливці, як правило, готуються до полювання заздалегідь, дбають про необхідні документи, спорядження та слідкують за строками, а браконьєри займаються злочинною діяльністю не залежно від пори року.

Дискредитують благородну мисливську справу ті, хто полює із частковим недотриманням закону. Найчастіше намагаються обходити ст. 20«Заборони щодо здійснення полювання».

Так, мисливцям обовязково потрібно подбати про такі документи:

-         посвідчення мисливця;

-         щорічна контрольна картка обліку добутої дичини і порушень правил полювання з відміткою про сплату державного мита;

-         дозвіл на добування мисливських тварин (ліцензія, відстрільна картка, дозвіл на діагностичний та селекційний відстріл тощо);

-         відповідний дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю у разі її використання;

-         паспорт на собак мисливських порід, інших ловчих звірів і птахів у разі їх використання під час полювання.

За полювання у заборонених місцях, із застосуванням заборонених знарядь, або забороненими способами та у заборонений час, згідно ст. 85 КУпАП, передбачений штраф від 102 до 1020 грн. Попередження або накладення штрафу на посадових осіб – штраф від 510 до 1530 грн. За повторне порушення правил полювання передбачені вищі штрафи. Окрім адміністративної, порушення закону у мисливській галузі також тягне за собою дисциплінарну (для посадових осіб), цивільно-правову та кримінальну відповідальність.

На превеликий жаль, полювання в нашій країні носить традиційний корупційний відтінок. Навіть ті, хто вважають себе професійними мисливцями, нехтують технікою безпеки при поводженні із зброєю, не знають, як надати медичну допомогу при пораненнях, і, куди гірше – для отримання дозвільних документів домовляються з чиновниками шляхом пропозиції неправомірної вигоди.

Нехтування законом та незнання правил поводження зі зброєю призводять до трагічних випадків – щороку статистика вбивств в країні поповнюється випадками, які скоюють мисливці. Через незнання правил поводження із мисливською зброєю нерідко сезон полювання в тих чи інших регіонах носить криваве забарвлення. Згадаємо історію, яка мала місце у 2007 році, коли пострілом під час полювання був поранений народний депутат. У лікарні він не зміг прийти до тями, лікарям врятувати його не вдалось. Справа про вбивство парламентаря була закрита Верховним судом у 2009 році. І хоч минуло понад 10 років, але про трагічний випадок не люблять згадувати. Надто багато у цій історії «лабіринтів».

Полювання передбачає суворе дотримання правил.

Нагадаю основні:

-         Мисливська зброя обовязково має бути зареєстрована в підрозділі дозвільної системи МВС. Виїзд на місце полювання з несправною або незареєстрованою зброєю суворо заборонений;

-         Ліцензію та відстрільну картку потрібно купувати в організації, якій належать угіддя, де ви збираєтесь полювати;

-         Варто заздалегідь дбати про спорядження та комфортний мисливський одяг;

-         Памятати про заборону стріляти в населених пунктах, а також поблизу них.

-         Стрільба в лісових заростях передбачає максимальну обережність: не можна стріляти у птахів, які злітають нижче трьох метрів на відстані 10 м;

-         Не можна стріляти «на шум», коли мисливець чітко не бачить ціль, адже шум можуть створювати не лише птахи чи тварини, а й люди, які збирають гриби, ягоди, або просто ходять лісом.

Та найголовніше: кожен мисливець має обов’язково знати закон «Про мисливське господарство та полювання» та усвідомлювати небезпеку, яку несе необережне поводження з мисливською зброєю. 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: События в Украине
ТЕГИ: закон,народный депутат,Україна,полювання
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.