Конгрес західноукраїнських народів - легальна платформа для сепаратистів?

15 листопада 2019, 10:07
Власник сторінки
0
26
Конгрес західноукраїнських народів - легальна платформа для сепаратистів?

Русини опублікували інформацію про заснування Конгресу західноукраїнських народів, який повинний об'єднати національні меншини Західної України у боротьбі за свої права.

Напевно, вже ні для кого не є таємницею, що більшість гучних історій про дискримінацію національних меншин та сепаратистські прояви в Україні вигадані чи спеціально розкручуються нашими ворогами. Насправді, скандали, пов'язані з таємною видачею угорських паспортів і конфліктами на національному підґрунті на Волині та Львівщині далеко не є соціально-гострими проблемами. Через те влада абсолютно вірно робить, коли, з одного боку, спускає на гальмах провокаційні витівки ЗМІ та деяких діячів русинської та угорської громади, а з іншого боку, проводить точкові профілактичні заходи силами спецслужб. У цьому плані показово, що ні Кабмін, ні Верховна Рада не піддалися зовнішньому впливу і проявили стійкість в реалізації поправок в закон "Про освіту". Але нажаль, з'являються нові виклики, відповіді на які треба готувати вже зараз, щоб не зіткнутися вже з реальними конфліктами на національному підґрунті.

Відомо, що на Закарпатті мешкає малочисельна громада русинів. Незважаючи на те, що вона повною мірою інтегрована в суспільно-політичне життя країни, всередині громади є радикально налаштовані угруповання, що хочуть створити автономію для русинів у межах України та намагаються на весь світ заявити про свою дискримінацію. Здавалося, з ними повинно бути менш проблем, ніж, наприклад, з угорцями, які опікуються угорським керівництвом. Проте, саме русини опублікували інформацію про заснування Конгресу західноукраїнських народів, який повинний об'єднати національні меншини Західної України у боротьбі за свої права. https://rusyns.wixsite.com/rusynsneedhelp/boremosya-razom

Ця організація позиціонується як легальна та буде складатися з декількох офіційних інститутів: юридичного центру швидкого реагування, мультимовної мережі філіалів безкоштовних освітніх закладів для нацменшин, власних ЗМІ, партії та центру з питань міжнародного співробітництва та інвестицій. Участь у створенні Конгресу взяли понад десятка чинних організацій національних громад Львівської, Волинської, Тернопільської, Закарпатської та Чернівецької областей. 21 листопада у Львові відбудеться перший офіційний з'їзд Конгресу західноукраїнських народів для затвердження керівного складу. Нададуть підтримку цьому заходу іноземні гості з польського фонду "Свобода та демократія" та Всесвітньої організації словаків за кордоном. Подібні заходи можуть нести потенціальну загрозу національним інтересам України відразу з декількох причин. По-перше, є підтримка з боку іноземних громадських організацій. По-друге, формальна робота у законному полі відкриває широкі можливості громадам для розповсюдження та легалізації антиукраїнських ініціатив. По-третє, у радикально налаштованих представників громад з'явиться безкоштовна армія адвокатів. По-четверте, насторожує ціль Конгресу створити партію для того, щоб у майбутньому вплинути на формування національної політики країни.

Таким чином, об'єднання національних меншин західних областей в одну організацію виглядає набагато не безпечнішим для держави, ніж разові витівки радикалів. У разі з Конгресом західноукраїнських народів СБУ і Нацполіції вже не вдасться жорстко та оперативно запобігати сепаратистським настроям. Виникає потреба у тонкій агентурній роботі, щоб виявляти порушення українського законодавства засновниками Конгресу. Залишається сподіватися на те, що ідея об'єднати національні громади Західної України для створення соціально-політичної напруженості у регіоні буде швидко дискредитована, а ентузіазму її ініціаторів під вантажем громадського тиску з боку патріотів не вистачить на реальне втілення своїх антиукраїнських намірів.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Львів,конгресс,поляки,захід,об'єднання,Закарпаття,небезпека
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.