Сумнівні привілеї: Польща зібралась продавати Україні газ в кредит

02 жовтня 2019, 10:59
Власник сторінки
0
44

Наприкінці серпня між Україною, США та Польщею підписано міжурядова угода щодо співпраці в галузі поставок природного газу...

 Наприкінці серпня між Україною, США та Польщею підписано міжурядова угода щодо співпраці в галузі поставок природного газу, згідно з якою Варшава відтепер буде забезпечувати Україну американським зрідженим газом. Ця угода повинна покласти кінець газовій залежності України від Росії, а також вивести відносини з США та Польщею на принципово новий рівень. Але чи так безкорисливі наміри наших партнерів, і які підводні камені чекають Україну на шляху до незалежності?

Автор телеграм-каналу "Кріт СБУ", який позиціонує себе як чинний співробітник спецслужб, днями опублікував стенограму телефонної розмови між заступником міністра енергетики та вугільної промисловості Михайлом Близнюком та директором компанії "Енергетичні ресурсі України" Ярославом Мудрим.

Нагадуємо, що саме "ЕРУ", згідно з трьохсторонньою угодою, є імпортером американського газу в Україну. У ході розмови Мудрий фактично доповідає Близнюку про те, що польська сторона збирається додати до контракту пункт про фіксовані обсяги поставок, зобов'язуючи таким чином Україну щороку закуповувати певну кількість газу. Раніше аналогічні умови нашій країні нав'язував російський Газпром, прагнучи забезпечити себе гарантований стабільний прибуток. Росія тоді використовувала боргові обов'язки України, щоб вимусити її погодитися на невигідні умови та остаточно підсадити нас на газову голку. І, як не гірко це визнавати, в теперішніх діях Польщі чітко проглядається газпромівський почерк. Так, за словами Мудрого, маючи на меті забезпечення платоспроможності нашої країни поляки хочуть надати Україні, як основному покупцю, цільовий кредит на газ. Хоча відсоток поки що невідомий, подібні дійсно кабальні умови Польща називає привілейованими та, ймовірно, вважає поступкою зі свого боку.

Втім, українську владу такий розклад цілком влаштовує. Так, за словами пана Близнюка, в уряді заздалегідь очікували, що умови угоди будуть невигідними для українців. При цьому заступник міністра підкреслює, що питання про газове співробітництво з США та Польщею є, насамперед, політичним, тому українська сторона готова співпрацювати навіть на невигідних умовах.

Таким чином, намагаючись вирватися з російського газового рабства, Україна ризикує вплутатися в не менш кабальні відносини з Польщею. Враховуючи особливості транспортування та необхідність регазифікації зрідженого газу перед його постачанням в Україну, в майбутньому його вартість с великою ймовірністю зросте та стане для України практично не підйомною, що в результаті неминуче призведе до боргів. Проте тепер разом із заборгованістю також зростатиме ставка кредиту, який нам настільки люб'язно запропонували наші добрі друзі та партнери. Усе це разом з тим, як спритно польська сторона копіює російську тактику, приховуючи свої хижацькі мотиви під благовидними цілями, дає привід для невтішних прогнозів і вкотре доказує, що Україна може по-справжньому покластися тільки на себе.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Украина,газ,Польша,США,газовое соглашение
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.