Як захиститись від шумних сусідів.

28 серпня 2019, 17:23
Власник сторінки
правозахисна організація
0
39
Як захиститись від шумних сусідів.

Неспинно зростаюча кількість населення в містах, веде за собою постійне розширення чи облаштування житлових площ для потреб проживаючих осіб.

 Нажаль, такі види робіт не завжди проводяться з урахуванням прав сусідів та за часту, супроводжується шумом в різні пори доби.  Як захистити своє право на «тишу» та як правильно обґрунтувати, що ваші права порушуються. 

По-перше: варто пам’ятати, що проведення  ремонтних робіт та інших заходів що супроводжуються значним шумом,  регулюється нормами Закону України  «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»(Закон) та відповідно до положень якого, проведення ремонтних робіт на захищених об'єктах, що супроводжуються шумом, забороняється у робочі дні з 21  до 8 години, а у неробочі та святкові  дні – цілодобово.

Власник або орендар приміщень, у яких планується проведення ремонтних робіт, зобов'язаний довести до відома  мешканців прилеглих квартир про початок зазначених робіт. За згодою мешканців усіх прилеглих квартир ремонтні та будівельні роботи можуть проводитися також у святкові та неробочі дні. Шум, що утворюється під час проведення будівельних робіт, не повинен перевищувати санітарних норм цілодобово.

Також,  згідно з Законом  у нічний час, із 22 до 8 години на захищених об'єктах забороняються: гучний спів і викрики, використання звуковідтворювальної апаратури та інших джерела побутового шуму,  використання салютів, феєрверків та інших піротехнічних засобів.

Зобов’язання щодо усунення шкідливого шуму, покладені на органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації. При здійсненні будь-яких видів діяльності з метою відвернення і зменшення шкідливого впливу на здоров'я населення шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів. Зокрема до їх повноважень належить здійснення контролю за недопущенням в продовж доби перевищення   рівнів шуму, встановлених санітарними нормами, в таких приміщеннях і на таких територіях (захищені об'єкти):

 

1.     жилих будинків і прибудинкових територіях;

2.     лікувальних, санаторно-курортних закладів, будинків-інтернатів, закладів освіти, культури;

3.     готелів і гуртожитків;

4.     розташованих у межах населених пунктів закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, розважального та грального бізнесу;

5.     інших будівель і споруд, у яких постійно чи тимчасово перебувають люди;

6.     парків, скверів, зон відпочинку, розташованих на території мікрорайонів і груп житлових будинків.

 

За захистом свої прав також, варто звертатись до поліції. У даному випадку після звернення до поліції порушники тиші можуть понести відповідальність згідно з положеннями статті 182 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що передбачає відповідальність за порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях - тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від п'яти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і накладення штрафу на посадових осіб та громадян - суб'єктів господарської діяльності - від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від п'ятнадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші або без такої і на посадових осіб та громадян - суб'єктів господарської діяльності - від п'ятдесяти до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією звуковідтворювальної апаратури, піротехнічних засобів, інших предметів порушення тиші.

 

Нагадуємо, за правовою допомогою можна звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області за адресою: м. Чернігів, вул. П’ятницька, 39, оф. 711, або до Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чернігів, пр-т Миру, буд. 49-а,офіс 709, тел: (0462) 77-51-68.

 

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Права человека,соседи,шум
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.