Ігор Кононенко надав НАБУ компромат на Порошенка

02 серпня 2019, 11:12
Власник сторінки
0
2094
Ігор Кононенко надав НАБУ компромат на Порошенка

Дострокові вибори в Верховну раду України виявилися для команди Порошенка дуже невдалими не тільки з точки зору невизначеності майбутньої політичної долі "Європейської солідарності"...

Дострокові вибори в Верховну раду України виявилися для команди Порошенка дуже невдалими не тільки з точки зору невизначеності майбутньої політичної долі "Європейської солідарності", але в зв'язку із майбутньою втратою депутатської недоторканності багатьма одіозними членами фракції БПП. Насамперед, соратникам Порошенка неприємними перспективами загрожує справа Дмитра Крючкова, який за даними НАБУ за допомогою компанії "Енергомережа" отримував сотні мільйонів гривень від підприємств за постачання електроенергії та не переказував їх обленерго. Варто відзначити, що ця справа із змінним успіхом розслідується вже з 2016 року. Завдяки активності журналістів, що надали НАБУ нові дані, слідчі дії відновилися з новою силою ще до підбиття підсумків президентських виборів, а Крючкова вдалося екстрадувати в Україну. 26 липня були проведені очні ставки Дмитра Крючкова з нардепом від БПП Юрієм Буглаком та помічником народного депутата Ігоря Кононенка Василем Лісовим. У серпні заплановані очні ставки колишнього власника "Енергомережі" з Ігорем Кононенком, Ігорем Райніним та Петром Порошенком.

Вочевидь, що значні успіхи у розслідуванні заплутаної корупційної справи пов'язані не тільки з перезавантаженням влади в країні, але й з розгорнутими показаннями свідків, яких НАБУ активно викликало на допити у квітні-травні 2019 року. Наприклад, 25 квітня в бюро приїжджав Ігор Кононенко, який, судячи з матеріалів справи, впливав на діяльність Дмитра Крючкова. Тепер через три місяці оприлюднені ті самі свідчення Кононенка під час допиту.

Кононенко повідомив, що брав участь у махінаціях Дмитра Крючкова, але діяв виключно за дорученням керівників Адміністрації президента та колишнього президента Порошенка. Відсотки від масштабних махінацій з "Енергомережою" переказувалися заступнику голови Адміністрації президента Олексію Філатову та першому заступнику секретаря РНБО Олегу Гладковському. За особистою вказівкою Порошенка Ігор Кононенко, який працював у комітеті з питань паливного-енергетичного комплексу, був повинен активно впливати на його роботу, а також взаємодіяти з Юрієм Луценком для того, щоб не допустити розслідувань щодо Крючкова та викриття злочинної схеми. Також у показаннях Кононенка йдеться про регулярні підкупи депутатів та членів Кабінету міністрів, які проводилися ним та його колегами з фракції Андрієм Павелком, Сергієм Березенком, Олександром Грановським та іншими. У свою чергу, Кононенко поділився з детективами НАБУ відомостями про те, що створені Крючковим схеми пізніше використовувалися на підприємствах ВПК, в чому брав участь директор "Укроборонрома" Павло Букін, а викрадені кошти з оборонної сфери потім виводилися через компанію ICU.

Отже, на своєму допиту Кононенко ще раз підтвердив наявність злочинної змови між високопосадовцями в цілях організації масштабних розкрадань державних коштів. Ймовірно, після провалу Порошенка у другому турі виборів, а також через неясність власних перспектив у Верховні раді, Кононенко вирішив піти на угоду з НАБУ, щоб полегшити свою долю. Тепер стає зрозуміло, чому Луценко та Порошенко після підбиття підсумків парламентських виборів дуже швидко зникли з поля зору журналістів та слідчих. Адже як самого Порошенка, так і його найближчих соратників, на підставі свідчень Кононенка можуть у будь-який час перекваліфікувати в обвинувачених у справі Крючкова.

З одного боку, неприємно констатувати, що політики, від яких останні 5 років залежала доля країни, настільки безпардонно зловживали своїм службовим становищем у цілях особистого збагачення. З іншого боку, об'єктивний судовий розгляд та невідворотність покарання для представників колишньої влади, буде серйозним застереженням від корупційних махінацій Зеленському та обраним в Верховну раду членів його партії.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Порошенко,НАБУ,Игорь Кононенко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.