Непроста мажоритарка. Черговий округ – як ілюстрація специфіки цієї кампанії.

09 липня 2019, 09:35
Власник сторінки
Политический эксперт
0
74
Непроста мажоритарка. Черговий округ – як ілюстрація специфіки цієї кампанії.

Кожна виборча кампанія унікальна, але поточна відрізняється більше за інші. Справа в тому, що одночасно відбувається і зміна влади, і зміна настроїв, і зміна правил гри, і зміна обличь.

Для того, щоби об’єктивно оцінювати парламентські вибори в Україні та ділитися своїми оцінками на телебаченні та у ЗМІ необхідно бути в постійному пошуку інформації безпосередньо з місця подій.

Багато хто з моїх колег працює в регіональних партійних осередках і саме вони допомагають мені зрозуміти істинну картину перебігу цієї надшвидкої та незвичайної виборчої кампанії. Якщо раніше цікаву інформацію треба було шукати самостійно, то тепер вона просто ллється сама з усіх сторін. Я навіть не встигаю з усією ознайомитися, перевірити і проаналізувати. За останній місяць мені здається, що я встиг почути про всі регіональні партійні штаби та про третину всіх мажоритарних округів. Нажаль, я не встигаю усім цікавим поділитися, але найцікавішими історіями з різних регіонів після певного аналізу я все-таки хочу поділитися.

Я вже писав про «зашкварний» округ Дубінського-Кононенко-Мосійчука, непросту ситуацію з ЗЕ-кандидатами в Івано-Франківську, цікавих кандидатів у Дніпропетровську, а тепер на черзі 150 округ у Полтавській області. Чим саме він цікавий? Для мене, після вивчення ситуації, він видався яскравою ілюстрацією всього теперішнього стану політичних змін.

Серед основних кандидатів на окрузі є: Іван Балацький (Європейська Солідарність), Володимир  Говоренко (Опозиційна платформа – за життя), Олексій  Мовчан (Слуга Народу), Євгеній Холод (Батьківщина), та лідер вподобань виборців Костянтин Жеваго (Самовисуванець).

Справа в тому, що саме Жеваго виграв найбільше там вибори, практично останні 20 років. В 1998, 2002, 2012, 2014 роках саме він ставав переможцем, а в 2006 та 2007 роках, поки він проходив до парламенту по партійним спискам там вигравав екс-мер Горішніх Плавнів, а на той момент міністр ЖКГ України Олександр Попов, який був обраний за списком «Партії регіонів».

Якщо вірити соціології (а кращих замірів поки не придумали), то він і зараз є лідером вподобань виборців. На його перевагу грає безумовна його впізнаваність, практично  національного рівня, правильне позиціювання, зрозумілість його особистості у виборців, очевидна підтримка місцевих еліт, та навіть підтримка футбольних вболівальників ФК «Ворскла». Цьому є багато пояснень починаючи від того, що він свого часу він був визнаний журналом Forbes наймолодшим мільярдером, що заробив свій статок сам, і що, безумовно, потребувало неабияких особистісних якостей, закінчуючи тим, що він один з найбільших платників податків у регіоні, яких забезпечує найбільшу кількість робочих місць, та має багаторічний імідж мецената.

Серед його конкурентів представники найвідоміших партій з особистим іміджем подібним до партійного. Представники партій «Європейська солідарність» та ВО «Батьківщина» Іван Балацький та Євгеній Холод мають всі шанси повторити результати президентської кампанії лідерів їхніх партій, і залишають за собою враження політиків епохи, що поступово відходить.

Кандидат від партії «Слуга Народу» Олексій  Мовчан по ряду критеріїв відповідає запитам часу – молодий, перспективний, відомий як менеджер сервісу ProZorro, та окрім притаманним усім молодим представникам недолікам – відсутності досвіду та професійних політичних навичок, цей ще й має родинні зв’язки з нардепом Юрієм Шаповаловим, що представляв «Партію регіонів», та згідно декларації отримав за минулий рік мільйон гривен в подарунок, а це серйозно відрізняється від запитів виборців.

Як підсумок варто сказати, що на цьому окрузі видно, як мажоритарна виборча система, дає переваги найпотужнішим регіональним лідерам, на відміну від пропорційної, яка може під красивою вивіскою завести тих, кого забажають лідери та спонсори партії. Мені здається, що саме Жеваго і виграє вибори на цьому окрузі, бо для виборців такий виграш є найбільш зрозумілим по його наслідкам.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: округи,мажоритарний округ,парламентські вибори
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.