РНБО для "Води Донбасу": час настав

03 липня 2019, 09:00
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
92

Уряд Гройсмана щось ніяк не знайде ні механізм, ні грошей для погашення боргів за електроенергію.

Поки президент Зеленський їздив у Канаду, ЦВК як на конвеєрі штампувала (реєструвала) кандидатів у депутати, а в Україні розпочав роботу ринок електроенергії – з’явилася нова нагода провести засідання РНБОУ, яке буде стосуватися енергетичного сектору. Точніше, мова йде про компанію «Вода Донбасу». А іще точніше про її борги за електроенергію, які не дозволяють постачати воду населенню.

Після трьох місяців «розмусолювання» з боку уряду цього дійсно життєвоважливого питання, Асоціація водоканалів України запропонувала провести засідання РНБОУ із приводу «Води Донбасу». Можливо, лише увага президента Зеленського допоможе зрушити проблему з мертвої точки. Бо уряд Гройсмана щось ніяк не знайде ні механізм, ні грошей для погашення боргів за електроенергію.

Віце-президент Асоціації водоканалів України Ольга Бабій вважає, що РНБО повинна зібратися в терміновому порядку для врегулювання питання водопостачання міст Донбасу, які відключені від води через борги за електроенергію КП «Вода Донбасу»: «Навіщо потрібне РНБО? Є загроза санітарної безпеки та життю великої кількості населення України. Тобто в даному випадку повинен бути скликаний РНБО - це питання національної безпеки».

Рівно місяць тому 3 червня секретар РНБО Олександр Данилюк заявляв, що РНБО готове підключитися до вирішення цього питання: «Під час обговорення (з президентом) вдалося вирішити деякі нагальні питання. Це - відновлення водопостачання для понад 100 тис. наших громадян. РНБО приєднається в разі потреби».

Ну, ось, цей час і день настав. Пора включатися.

Власне, проблема актуалізувалася 27 травня, коли оператор системи розподілу «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля» на вимогу держпідприємства «Укрінтеренерго» частково відключив об’єкти КП «Вода Донбасу» від електропостачання за значні борги. Без води залишилися жителі 16 населених пунктів Костянтинівського і Торецького районів Донецької області і частина жителів міста Бахмут. Станом на початок квітня поточного року борг «Води Донбасу» перед «Укрінтеренерго» становив 277 млн грн, борг перед ПАТ «ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля» - більше 1 млрд грн.

Уряд уже давно мав вирішити це питання. Але все обмежилося політичними заявами та обіцянками. А розпорядження уряду про надання статусу захищеного споживача для «Води Донбасу» без виділення коштів на фінансування компанії – це не більше, ніж популізм. Без грошей - статус захищеного споживача банально не є можливим. Не важко здогадатися, що гроші іще від квітня ніхто і не намагається знайти. На початку квітня відбулося перше засідання Кабміну щодо питання «Води Донбасу».

Тобто, все знову впирається в уряд. Для початку потрібно виділити кошти для «Води Донбасу», за необхідності провести аудит її діяльності, замінити керівництво на більш ефективне. Але пункт номер 1 – це виділити кошти.

Подібні проблеми, що сталося із неплатежами «Води Донбасу», дуже швидко переростають у політичні питання. А все, що пов’язано із Донбасом, отримує реакцію у міжнародних партнерів України. Тому влада, уряд мають бути зацікавлені оперативно вирішувати це питання, щоб воно не принесло більше проблем у майбутньому. І це стосується як в цілому мирного процесу на Донбасі, так і репутації нової влади у міжнародному середовищі.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.