Перший тур - політ нормальний, але аполітичність МВС усе ще під питанням

04 квітня 2019, 19:38
Власник сторінки
Політолог
0
62

Спроби дискредитації результатів першого туру виборів виявилися невдалими. Кому в цьому треба завдячувати та які ризики існують для другого туру 21 квітня?

Як виявилося, численні заяви деяких кандидатів і кандидаток в президенти та керівництва МВС про загрозу масштабних фальсифікацій на президентських виборах не мали нічого спільного з реальністю, а ціла медіа кампанія ряду політичних гравців про загрозу масового підкупу виборців виявилася політичною технологією для дискредитації конкурентів.

Усі негативні й часом спекулятивні прогнози не справдилися, а вибори 31 березня були визнані легальними та легітимними. Ще в день виборів відповідну заяву зробило Міністерство внутрішніх справ. Про прозорість і легітимність виборів висловилися кандидати на посаду президента, які не пройшли до другого туру ( попри  заяви Юлії Тимошенко про фальсифікації зі сторони її конкурентів, вона також опосередковано визнала результати першого туру, адже так і не подала з цього приводу до суду). Прозорий перебіг президентський виборів підтверджується  відсутністю акцій протестів громадян, які могли б бути чимось не задоволені. І що важливо, голосування в першому турі президентських виборів було чесним на думку міжнародних спостерігачів, зокрема від Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), Парламентської асамблеї НАТО та Європейського парламенту.

Наприклад,  депутатка від партії Зелених у Європарламенті Ребекка Гармс, яка спостерігала за перебігом виборів в Одесі, вважає, що «день голосування був добре організований, результати першого туру визнані міжнародними спостерігачами». Тому не існує жодних підстав говорити про те,що на президентських виборах відбулося викривлення результатів голосування.

Натомість  Ребекка Гармс зазначила ряд критичних моментів: «Взяти хоча б несправедливий(нерівний) доступ до ЗМІ. Або зловживання впливом і коштами. Ще не дана оцінка тому, що насправді означає те,коли актор у телевізійному серіалі має дуже особливий доступ до аудиторії, до виборців».

Визнання першого туру виборів чесними і прозорими є в значній мірі заслугою громадянського суспільства. Перед першим туром існував великий ризик втручання правоохоронних органів у виборчий процес на стороні однієї з кандидаток. Значний резонанс отримали активні виступи представників «Національних дружин» проти діючого президента. Ряд політичних експертів і журналістів навіть говорили про наявність тісної співпраці парамілітарних організацій з керівництвом МВС. Відтак загроза силових сценаріїв у день виборів із подальшим зривом виборчого процесу на окремих дільницях була цілком можливою. Але саме завдяки громадським активістам, експертам, журналістам, які постійно нагадували очільникові МВС Арсену Авакову про аполітичність правоохоронних органів і необхідність забезпечення ними громадської безпеки, негативним сценаріям вдалося запобігти. В цьому контексті варто подякувати і міжнародній спільноті, зокрема послам країн Великої сімки, які в спеціальному листі нагадали пану Авакову про роль правоохоронців у забезпеченні прозорості й легітимності виборчого процесу та важливість уникнення втручання парамілітарних організацій  у вибори.

Разом з тим треба пам’ятати про те, що нас чекає другий тур президентських виборів. У цьому контексті громадянському суспільству потрібно не забувати контролювати діяльність МВС та його очільника Авакова. Наразі немає гарантій того, що керівництво міністерства внутрішніх справ не здійснюватиме неправомірних спроб співпрацювати і навіть підігрувати одному з двох кандидатів у президенти. Враховуючи численні дані про конфліктний характер відносин Авакова з Порошенком (саме Арсен Борисович був категорично проти присутності президента України на з`їзді партії «Народний Фронт»), можна припускати що керівництво МВС  робитиме спроби підігравати іншому претендентові на президентське крісло-Володимирові Зеленському. В такому випадку , легітимний характер проведення другого туру виборів може опинитися під загрозою.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Юлия Тимошенко,президентські вибори,Арсен Аваков,Володимир Зеленський
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.