НЕЗАКОННО ЗБАГАЧЕНІ НЕ УНИКНУТЬ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ, ЯКЩО...

02 березня 2019, 12:12
Власник сторінки
0
98

НАРАЗІ АКТУАЛЬНОЮ Є ПРОБЛЕМА ЩОДО КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ВИННИХ У НЕЗАКОНННОМУ ЗБАГАЧЕННІ ПІСЛЯ ВИЗНАННЯ КОНСТИТУЦІЙНИМ СУДОМ НЕКОНСТИТУЦІЙНОЮ СТ.368-2 КК України. Як їх тепер cудити?

Вихід є!!! Просто треба сформулювати нову редакцію статті про незаконне збагачення таким чином, щоб це було визначено як ТРИВАЮЧИЙ злочин, який буде незакінчений на момент початку дії нової статті. І тоді не треба зворотної дії закону! І тоді можна буде притягати винних, застосовуючи правила, що стосуються триваючого злочину.

Наприклад, можна сформулювати нову статтю про незаконне збагачення у такій редакції: 

«Вчинюване особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, незаконне володіння, користування чи розпорядження активами в значних розмірах, а так само володіння, користування чи розпорядження такими активами, легалізоване шляхом фінансових операцій чи правочинів для приховання його незаконності, 
- карається…».

Будучи покладена в основу нової редакції ст.368-2 КК України, дана доктринальна (принципова) модель криміналізації незаконного збагачення не порушує відповідні норми Конституції України і принципи кримінальної відповідальності в Україні.

Перевага цього формулювання полягає також, зокрема, у тому, що органам кримінальної юстиції немає потреби встановлювати і доводити «незаконність набуття у власність» значних активів, а достатньо встановити і довести відповідно до процедури, передбаченої чинним КПК, «незаконність володіння, користування чи розпорядження» активами в значних розмірах, незалежно від того, у який спосіб відбулося «набуття» цих активів, яким чином вони потрапили у володіння, користування чи розпорядження особи. 

Саме це є важливим і актуальним для практики протидії корупції в сучасних умовах.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.