Чому Росії так не подобається українська "Вільха"?

26 лютого 2019, 13:14
Власник сторінки
Політолог
0
111
Чому Росії так не подобається українська  Вільха ?
УКРОБОРОНПРОМ

Копія совєцького «Смерча»», «зброя для жебраків», «нічого свого придумати не можуть». Чому росіяни так не люблять високоточну ракетну систему "Вільха"?

Подвійні стандарти та пропаганда Росії проти України характерні не тільки для політики, а й багатьом вузькоспеціалізованим темам. До 2014 року наші північно-східні сусіди раділи процесу роззброєння Збройних сил України і,на жаль, підступно цим скористалися. Не дивно, що хай повільний, але сталий процес посилення українського війська сучасною зброєю викликає неприємні відчуття нижче спини в наших сусідів-реваншистів.

«Копія совєцького «Смерча»», «зброя для жебраків», «нічого свого придумати не можуть». Якими лише епітетами російський агітпроп не називав нову українську високоточну систему «Вільха»! Найсмішніше те, наскільки антиреклама «Вільхи» контрастує з потоком тирад в стилі «нє імєєт аналогов в мірє» щодо російської РСЗВ «Торнадо-С», яка почала поступати на озброєння збройних РФ в 2016 році (хоча була згадана в числі озброєнь, які підлягали відведенню за Мінськими угодами 5 вересня 2014!). Той, хто хоча б трохи орієнтується в питаннях військової техніки, неодмінно помітить, що за тактико-технічними характеристиками аналоги «Торнадо-С» все-таки існують. І якщо західні аналоги, зокрема M270 MLRS, поступаються за дальністю стрільби, то українська «Вільха» є повноцінним аналогом російської розробки, навіть переважаючи її за точністю.

Не секрет, що розробка «Вільхи» викликана гострою необхідністю заміни в ракетних військах застарілих ОТРК «Точка-У». Звичайно ж повноцінною заміною «Точки» повинна стати сучасна ОТРК «Сапсан» (експортна назва «Грім-2») з дальністю стрільби 500 км, проте обмежене фінансування Збройних сил і потреба створити та запустити в серійне виробництво засіб стримування агресії Росії в найкоротші терміни зробили «Вільху» найбільш оптимальним варіантом. Тим більше дальність стрільби 120 км дозволяє знищувати високоточними ракетами потенційні цілі на окупованих територіях АР Крим і Донбасу. Разом із тим, високоточні ракетні системи типу «Вільхи» не є сурогатною альтернативою ОТРК. Нахвалюючи «Торнадо-С» росіяни (явно бажаючи привернути увагу закордонних покупців) називають його повноцінною альтернативою ОТРК , яка здатна працювати за сценарієм оперативно-тактичних ракет  (точно знищувати стратегічні цілі в оперативній глибині противника)  на відстані до 200 км.  Навіть для великого бюджету Збройних сил Росії ракети для ОТРК «Іскандер» є доволі дорогим задоволенням, тому і була ініційована розробка менш дорогої глибокої модернізації РСЗВ «Смерч».

Лише невеликий порівняльний аналіз української «Вільхи» та російської «Торнадо-С» дає такі результати:

1.Українська «Вільха» є серйозним конкурентом російської «Торнадо-С», тому Росія робить все, щоб дискредитувати нашу розробку, в тому числі на міжнародних ринках.

2. Розробка та серійне виробництво «Вільхи» є закономірним етапом у процесі відновлення ракетного потенціалу України. Навіть після введення в стрій достатньої кількості ОТРК «Сапсан» у майбутньому, «Вільха» займатиме логічне місце в системі ракетних військ.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.