Чи довіряють українці поліції?

26 лютого 2019, 11:33
Власник сторінки
Політолог
0
30

У країнах Заходу національна поліція є інститутом, який характеризується аполітичністю та високою довірою громадян. Чи можна сказати подібне про Україну?

 

У США рівень довіри громадян до поліції становить 54% , а в Німеччині ця цифра сягає ще більш вражаючих 83%. До того ж більшість громадян цих країн впевнені, що поліція провадить діяльність як деполітизований інститут і в жодному разі не ставатиме суб’єктом політики. За таких умов, у разі необхідності, правоохоронні органи дійсно можуть мати підстави називати себе структурою, що гарантуватиме прозорість і безпеку проведення  виборів. А що ж в Україні? Згідно з недавніми опитуваннями, правоохоронним органам довіряє всього 29% громадян. І хоча більшість опитаних громадян вважає, що поліція зобов’язана дотримуватися політичного нейтралітету, 15% респондентів вважає, що  силовики під час президентської кампанії працюють на когось із кандидатів. Серед варіантів відповідей були наступні: «на Ю. Тимошенко», «на Авакова»; «Хто більше заплатить»; «На владу»; «На інших кандидатів».  Цікаво, що багато громадян не має повного розуміння того , коли саме і в яких умовах можуть бути порушені їх виборчі права. Особливо вирізняється відповідь на питання «В якому випадку органи МВС порушували ваші виборчі права?»: «Ось зупинив мене дорожній патруль нібито за перевищення швидкості, порушили мої виборчі права». Тому надзвичайно актуальною залишається проблема необізнаності громадян у їх виборчих правах. А необізнаність у правах призводить до нездатності їх ефективно захистити. На фоні недостатнього досвіду роботи  правоохоронців у сфері виборчого права ситуація виглядає загрозливою.

Разом із тим останні події та заяви свідчать , що Міністерству внутрішніх справ, на жаль, не вдається бути повністю нейтральною структурою. Наприклад, його очільник і один із заступників роблять непідкріплені рішенням суду  заяви щодо порушень виборчого законодавства штабом одного з кандидатів, замовчуючи при цьому порушення інших кандидатів.  А з подачі цього міністерства у виборче законодавство можуть внести зміни, які переводять  ряд злочинів (зокрема фальсифікації та підкуп виборців)  у статус тяжких. До того ж ці зміни пропонують надати правоохоронцям повноваження з проведення негласних дій, в тому числі можливість прослуховування кандидатів та їх штабів. Такою діяльністю МВС робить себе суб’єктом політики,  що є прямою загрозою демократичному характеру президентської кампанії-2019.

  

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.