Досягнення уряду Гройсмана - міцний фундамент для подальшої розбудови держави

14 лютого 2019, 09:44
Власник сторінки
Народний депутат України
0
88

Уряд на чолі з Володимиром Гройсманом забезпечив стале економічне зростання і розпочав важливі соціальні реформи. За 2018 рік в країні відбулося багато позитивних змін, і уряд, як завжди, вчасно відзв

Українська економіка зростає швидше за прогнози. Так, в минулому році ВВП зріс на 3,2%, а інфляція не вийшла за межі 10% (9,8% у річному вимірі). Доходи державного бюджету порівняно з 2017 роком зросли на 17% до 928,1 млрд грн. Уряд розпочав зміни в управлінні державними фінансами. Вперше запроваджено середньострокове бюджетне планування, яке дозволить чіткіше планувати великі інфраструктурні проекти. Завдяки зваженій бюджетній політиці поступово зменшується боргове навантаження на бюджет і бюджетний дефіцит. Країна починає жити на свої кошти. Державний і гарантований борг у 2018р знизився до 60,9% ВВП, бюджетний дефіцит – до 1,7% при плані 2,4%.

Розвиток економіки і збільшення надходжень до бюджету – результат роботи Уряду із створення сприятливих умов для розвитку бізнесу. Кабінет Міністрів скасував більше 760 застарілих нормативів, які заважали підприємцям і створювали підґрунтя для корупції, за підтримки Верховної Ради удосконалив закон «маски-шоу стоп».  Результатом цих зусиль став реальний розвиток бізнесу: за 9 міс.2018 р капітальні інвестиції порівняно з аналогічним періодом 2017 р зросли на 19,9%, експорт  збільшився на  10%  (до $53,8 млрд), в минулому році збудовано і реконструйовано 957  виробничих об’єктів.

Також в країні зроблено багато важливих кроків на шляху до енергонезалежності. Це диверсифікація джерел постачання енергоресурсів і нарощування власного видобутку газу.  В минулому році власний видобуток зріс на 2,5% до показників попереднього року (до 21 млрд м3). А імпорт газу скоротився на 24,8% (з 14,1 до 10,6 млрд м3). Крім того, Україна на 30% зменшила залежність від постачання ядерного палива з РФ. Одночасно уряд підтримує проекти, які дозволяють скоротити споживання енергоресурсів. Так, в минулому році на «теплі» кредити виділено 1,1 млрд грн. (отримано 22,5 тис «теплих» кредитів).

Крім того, велика увага приділяється підтримці агропромислового комплексу. В минулому році на підтримку тваринництва з бюджету було виділено 2,4 млрд грн. Завдяки цьому  збудовано 51 новий тваринницький комплекс, дотації покрили утримання 670 тис великої рогатої худоби. Урядові програми сприяли активному оновленню сільськогосподарської техніки. В якості допомоги на купівлю техніки в 2018 р аграрії отримали з бюджету 913 млн.грн. Загалом було закуплено 17 182 одиниць техніки на загальну суму 4,4 млрд грн. Окрему увагу уряд приділяє підтримці малих і середніх фермерів. 7 554 фермерських господарств отримали 763,9 млн грн. бюджетної підтримки. В минулому році країна отримала рекордний за всю історію незалежності України врожай зернових – 70 млн т. 39% валюти надійшло в країну від експорту аграрної продукції, а це 18,6 млрд. доларів.

Є позитивні зрушення і в секторі безпеки та оборони. Минулоріч на дану галузь було виділено 191,7 млрд грн. 3 млрд грн. інвестовано державою в розвиток виробничих потужностей ОПК. Окрему увагу Кабінет міністрів приділяє соціальному забезпеченню військовослужбовців. Завдяки урядовій ініціативі в бюджет-2018 вперше було закладено 1,6 млрд. грн на програму забезпечення житлом поліцейських та працівників ДСНС. Військовослужбовці ЗСУ, Нацгвардії, ДСНС та інших військових за бюджетний кошт придбали 3,2 тис квартир.

Серед головних досягнень у соціальному секторі - суттєве збільшення зарплат і пенсій.  За час роботи уряду середня зарплата зросла в 3 рази (в грудні 2018 р. цей показник досяг 10 573 грн), середній розмір пенсії зріс в 1,5 рази. Уряд Володимира Гройсмана розпочав медичну і освітню реформи. Ось лише кілька знакових цифр: 25 млн громадян вже обрали сімейного лікаря (це 60% населення), завдяки зміні системи фінансування зарплати лікарів зросли в 2-3 рази, відшкодовано 18 млн рецептів по програмі «Доступні ліки». Також уряд виконує обіцянку ліквідувати черги в дитячі садочки: за минулий рік у дитсадках створено 24,2 тис. місць, на 13,2 тис. скорочено чергу до дитсадків.

Крім того, в країні активно триває процес децентралізації. На сьогодні вже утворено 876 об'єднаних територіальних громад (ОТГ), зміцнюється їх фінансова незалежність. За 2018 рік надходження до місцевих бюджетів до попереднього року зросли на 21,9%, а за чотири роки – збільшилися в 3,3 рази. За підтримки держбюджету в минулому році в регіонах збудовано 5281 інфраструктурний об’єкт.  

Також в державі в минулому році було збудовано і відремонтовано найбільшу за останні 14 років кількість доріг державного, регіонального і місцевого значення – 3,8 тис км. Завдяки відновленню аеропортової інфраструктури вперше в історії України пасажиропотік аеропортів перевищив 20 млн. Зміцнює уряд і транзитний потенціал країни. Зокрема, залізниця в минулому році отримала 16,9 млрд грн інвестиції: +55% до 2017 р, що є рекордом за останні п’ять років.

Як бачимо, досягнення чималі. Вони є міцним фундаментом для подальшої розбудови держави.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.