Вірменське лобі стоїть на чолі антитурецьких ініціатив США

23 січня 2019, 11:11
Власник сторінки
0
26
Вірменське лобі стоїть на чолі антитурецьких ініціатив США

США не тільки дозволяють вірменському лобі впливати на формування свого зовнішньополітичного порядку денного

Завдяки тому, що лобіювання захищено Першою поправкою до Конституції США, багато громадських і комерційних організацій в країні користуються послугами лобістів. Незважаючи на істотні обмеження і високі вимоги до прозорості в такому виді діяльності, представники всіх галузей економіки США надають певний вплив на прийняття рішень в Конгресі і президентській адміністрації. Акули технологічної та фармацевтичної індустрії, гірничої та аграрної промисловості регулярно домагаються схвалення поправок до законів, посилюючи позиції своїх компаній на внутрішньому ринку, або зводячи до мінімуму ризики і втрати для них. Крім впливу на внутрішню політику, лобістські організації, що відстоюють інтереси окремих підприємств і нафтового сектора, також роблять значний вплив на формування зовнішньополітичного курсу Білого дому. У цьому ж ключі намагаються діяти сильні національні лобі, в тому числі, ізраїльське, ірландське і вірменське. Саме вірменська громада за останні роки стала діяти набагато ефективніше і навіть під час відсутності необхідних механізмів і ресурсів вже перевершує за силою турецьке і азербайджанське лобі. Саме з цим явищем багато експертів пов'язують помітне охолодження у відносинах між Туреччиною і США за останні два роки.

Байдужість з боку США до спроби супротивників Реджепа Тайіпа Ердогана здійснити терористичне захоплення влади в 2016 році, подальше приховування на своїй території Фетхуллаха Ґюлена, безперервні поставки американської зброї курдським "Загонам народної самооборони" в Сирії, арешт американських активів Halkbank, обмеження поставок до Туреччини винищувачів п'ятого покоління F-35, слабка реакція США на кричуще вбивство саудівцями Джамаля Хашукджі в Стамбулі - все це яскраві приклади розгорнутої Вашингтоном антитурецької кампанії, одним з ініціаторів якої виступила вірменська громада. З'ясувалося, що Вірменський національний комітет Америки активно співпрацює з Комітетом із зовнішніх справ Сенату США якраз з питання розвитку американсько-турецьких відносин.



Виконавчий директор Вірменського національного комітету Америки Арам Хампарян в листі Бобу Коркеру і Бобу Менендесу згадує, що саме вірменське лобі посприяло підвищенню мита на турецьку сталь і алюміній, запропонувало ввести санкції проти міністра юстиції Абдулхаміта Гюля і міністра внутрішніх справ Сулеймана Сойлу, а також наполягло на невидачі Туреччині Фетхуллаха Ґюлена. Наприкінці листа керівництво Вірменського національного комітету Америки понадіялося на різке посилення економічного тиску на Туреччину і висловилося про необхідність вплинути на результати майбутніх там муніципальних виборів в 2019 році.

Таким чином, США не тільки дозволяють вірменському лобі впливати на формування свого зовнішньополітичного порядку денного, але і за допомогою Вірменського національного комітету Америки знаходять найбільш вразливі місця в політиці Анкари. Співпраця Комітету із зовнішніх справ Сенату США з вірменською громадою демонструє не тільки недосконалість американського законодавства, а й дає зрозуміти Туреччині, що її розбіжності з США активно роздуваються третьою стороною. З огляду на те, що останні геополітичні успіхи напевно окрилили вірменську громаду, вже найближчим часом "геноцид вірмен" в Османській імперії може бути визнаний в США на федеральному рівні, а нові американські санкції щодо турецької економіки підведуть курс ліри до оновлення історичного мінімуму.

Источник. https://www.buzzfeed.com/kadaro/armenian-lobby-heads-the-us-anti-turkish-initiativ-3rf8q
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: США,документ,політика,санкції,Туреччина,Вірменія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.