Хто винен у зубожінні українців?

28 листопада 2018, 17:18
Власник сторінки
Член Політичної Ради Полтавської обласної організації політичної партії "ОСНОВА, заступник голови з організаційних питань
0
321
Хто винен у зубожінні українців?

За звичною «традицією» вартість товарів та послуг в Україні збільшується щороку. Не винятком стали і вартість житлово-комунальних послуг.

Не дивлячись на те, що їх вартість значно подорожчала за останні декілька років, урядовці не збираються зупинятися на досягнутому.

Ще на початку березня українські чиновники згадали про необхідність виконання пунктів підписаного із МВФ меморандуму у частині підвищення тарифів на газ. А для виправдовування своїх антисоціальних дій та необхідності отримання чергового траншу, «валять» все на «попередників», начебто вони понабирали кредитів та все розкрали. Але варто нагадати, що наш чинний Президент при, так би мовити, «попередниках» був міністром економічного розвитку, а до цього – головою ради НБУ, тобто брав активну участь у «розкраданні кредитів разом з попередниками».

За 4 роки правління нинішньої влади, газ подорожчав більш ніж у 7 разів, а надання субсидій не вирішило та не вирішить наші проблеми. Сукупність таких дій урядовців, вкрай знизило матеріальне становище більшості громадян нашої країни, витрачаючи кошти платників податків на субсидії, а не на підвищення енергоефективності.

Станом жовтень 2018 року, заборгованість за газопостачання вже перевищила 38 млрд грн. Слідом за підвищенням цін на газ піднімаються і тарифи на централізоване опалення. Подорожчання тепла може скласти до 16% і більше. Адже близько 70% собівартості опалення доводиться саме на газ. І як результат діяльності чинного Уряду - ще більше зубожіння народу.

Плачевним є розуміння того, що Україна володіє колосальними запасами «блакитного палива».

За підсумками 2017 року, обсяги видобутку українського газу практично збігаються з обсягами споживання газу населенням (15,3 і 15,8 млрд кубів відповідно) з середньою собівартістю до 55 доларів за тисячу кубометрів.

Ні для кого не є секретом, що Полтавська область є одним з основних регіонів, який забезпечує Україну вуглеводнями власного виробництва. Так, у 2017 році на території Полтавщини було видобуто 20,5 млрд кубометрів природного газу, що становить понад 42% від загальної кількості «блакитного палива», видобутого на території України.

Стосовно вартості газу: офіційна фінансова звітність ПАТ «Укргазвидобування» за 2017 рік свідчить, що собівартість газу власного видобутку у 2017 році складала 2 926,0 грн. з них 1893,0 грн. – податки.

Таким чином, у структурі витрат ПАТ «Укргазвидобування» податки складають – 64,7%. Навіть з таким рівнем податкового навантаження компанія виходить на ціну газу в 2926 грн за тис. м3, а населенню продають цей газ за формулою «Дюссельдорф+» (яку ввів Гройсман, а не «попередники») уже за ціною  8500 грн.

Як свідчать різні джерела даних, щороку показники видобутку газу лише зростають, а якщо розвідати більше родовищ - це може стати реальною можливістю для України повністю забезпечити себе власним газом та стати енергонезалежною.

За таких умов, прив’язувати вартість газу до ціни імпорту, який фактично населенню не потрібен, як мінімум несправедливо, а за великим рахунком є злочином та завуальованим грабунком людей. Враховуючи наведене, для підвищення вартості газу для населення немає жодних економічних підстав, є лише політичні зобов’язання Уряду перед МВФ.

Безумовно, співробітництво з МВФ може бути корисним для України, але це має бути саме співпраця на взаємовигідних умовах, у першу чергу для українців, а не нав’язування умов чи втручання у внутрішню або зовнішню політику незалежної України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.