Курс на ЄС та НАТО

22 листопада 2018, 14:34
Власник сторінки
Народний депутат України VIII скликання
0
51
Курс на ЄС та НАТО

Інтереси України – передусім, тому закріплення курсу на НАТО є очевидною потребою, зважаючи на те, що найсильніші країни світу на сьогодні поділені на наших союзників і на сателітів Росії.

Конституційний суд України дав позитивний висновок щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства країни у НАТО та ЄС.

Законопроектом, зокрема, пропонується внести зміни до Конституції й віднести до повноважень Верховної Ради серед іншого визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору.

Зміни в нашому законодавстві це, зокрема, і запевнення наших західних партнерів, що Україна вибрала свій курс, в якому ми рухаємося. Студенти вийшли на  Майдан. Висловили свою позицію, що вони хочуть жити в Європейській Україні, а не у ярмі Росії. Колишня влада не дослухалася до свого народу. Була революція гідності, кровопролиття і війна. І завдання сьогоднішнього парламенту закріпити максимально міцно в нашому законодавстві волю народу. Потрібно також розуміти, що ми маємо  будувати власну сильну державу. Та необхідно визначитися, хто в цій розбудові є нашими стратегічними партнерами і союзниками. 

Якщо ми говоримо про НАТО, в контексті колективної безпеки, то я не чув, щоб Росія десь намірено провокувала  одну із країн членів НАТО. Будьмо реалістами, загроза від Росії ніде не дінеться найближчі десятиліття. І нам критично важливо закріпити зв’язки і обопільні зобов’язання з НАТО на всіх доступних рівнях, в тому числі і конституційно.  Ми вже навіть виконали вимогу НАТО до країн учасниць щодо витрат не менше 5% ВВП на оборону. Ми послідовно запроваджуємо стандарти НАТО в збройних силах і в системі оборони в цілому. Ми користуємось методичними, технічними і технологічними напрацюваннями НАТО. Нам надається техніка і зброя. Тобто, по факту ми вже маємо особливі стосунки з НАТО – ще без членства. 

Звичайно, всі розуміємо, що Україні ще доведеться пережити й подолати повноцінне протистояння з Угорщиною щодо зближення з НАТО і ЄС. Чим це закінчиться для нашого сусіда – втратою членства в ЄС і НАТО, обмеженням прав чи докорінною зміною влади – прогнозувати не можемо. Але закріплення в Конституції курсу на долучення до НАТО, в тому числі є елементом убезпечення від незрозумілих вибриків Угорщини.

Наступний рік – рік виборів. Ні для кого не секрет, що ризик реваншу проросійських сил зберігається.  Тому зміни до Конституції є ключовими.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Выборы Президента Украины 2019 новости,НАТО,НАТО-Украина,Конституция,Евросоюз,Конституционный суд,законопроект,Евроинтеграция,Парламентские выборы
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.