Діагностика та профілактика онкологічних захворювань в системі охорони здоров’я

15 листопада 2018, 11:19
Власник сторінки
Медичний юрист, Народний депутат України VIII скликання, Заступник голови Комітету ВР VIII скликання з питань охорони здоров'я
0
57
Діагностика та профілактика онкологічних захворювань в системі охорони здоров’я

Питання ранньої діагностики та профілактики онкологічних захворювань має бути одним з пріоритетних в системі охорони здоров’я населення

Нажаль, в Україні ситуація з захворюваністю на рак є досить невтішною. Зараз я відвідую багато онкологічних центрів і бачу біля кабінетів лікарів чимало жінок молодого віку. Зі слів лікарів, якщо раніше найчастіше хворіли жінки, яким більше п’ятдесяти років, то останнім часом спостерігаємо значне помолодіння раку. Хворіють жінки дітородного віку, передусім, через екологічне середовище, стресові ситуації, несприятливу економічну ситуацію в країні. Лікарі застерігають не боятися робити обстеження, адже це може врятувати життя, але поки що українки виявляють рак вже на небезпечних стадіях, коли потрібне термінове лікування.


     Згідно європейських рекомендацій по боротьбі з раком, жінкам життєво необхідно проходити обов’язковий скринінг раку шийки матки та скринінг раку молочної залози. Адже від здоров’я жінки, передусім, залежить народження здорових дітей. Але в Україні питання профілактики стоїть на останньому місці, або взагалі, жодним чином не піднімається та не врегульовується! Та запобігти захворюванню завжди краще та безпечніше, ніж лікувати. Саме тому, в країнах з розвиненою системою охорони здоров’я програми скринінгу вже давно є основним пріоритетом громадського здоров’я.


     Що передбачають ці програми? Це комплекс профілактичних діагностичних заходів по виявленню передпухлинної патології або ранніх стадій раку. Ціллю скринінгу є зниження онкологічної захворюваності та смертності людей, зокрема й на рівні популяції.


    Важливість профілактичної онкології особливо чітко проявляється, коли вартість хірургічного та хіміотерапевтичного лікування злоякісних пухлин постійно зростає, а ресурси системи охорони здоров’я обмежені. Політика у відношенні розвитку онкології повинна бути особливо зваженою.


     Візьмемо до прикладу рак шийки матки. За офіційною статистикою, щороку в Україні виявляють  4157 випадків цього захворювання (11 випадків/день), смертність від нього в Україні за рік становить 1757 хворих (5 жінок щоденно). Ця статистика шокуюча! І вона свідчить про запущеність захворювання в момент постановки діагнозу. А відповідно свідчить і про відсутність профілактики раку шийки матки в Україні. 


     Скринінг раку шийки матки необхідно обов’язково проводити жінкам у віці 30-65 років, як це роблять у розвинених країнах. В Україні кількість жінок такого віку становить приблизно 12 млн. Враховуючи, що за статистикою, у країнах, де регулярно проводять скринінг РШМ, приблизно 60-80% жінок його проходять, можна порахувати, що в Україні кількість жінок, які з часом можуть прийняти участь у програмі скринінгу складе 9-9,5 млн жінок. І завданням скринингу РШМ якраз буде виявлення передпухлинної патології або початкових стадій раку. 

      

     Це стосується і профілактичного скринінгу раку молочної залози. Згідно рекомендацій ВООЗ, акцент має бути на ранньому виявленні, амбулаторному лікуванні та короткочасній терапії. Розвиток високотехнологічних методів лікування раку повинен відбуватися паралельно з програмами державного стимулювання раннього виявлення злоякісних пухлин в умовах онкологічного скринінгу. 

     Існує кілька методів скринінгу раку молочної залози: самообстеження, обстеження медичним персоналом, УЗД та мамографія. Золотим стандартом скринінгу РМЖ є мамографія, чутливість методу залежить від якості обладнання, кваліфікації рентгенолога, фізіологічних особливостей жінки. Та наразі дозволити собі використання популяційного мамологічного скринінгу можуть лише високорозвинені країни, до числа яких Україна, як відомо, не входить.


     А що ж в Україні? За належної підтримки програми профілактики онкозахворювань державою, можна якісно організувати профілактичний скринінг для наших жінок. І для цього жінкам навіть не потрібно витрачати багато часу, адже важливим досягненням європейської моделі скринінгу раку за останні роки є методика самозабору матеріалу для обстеження, яке проводиться не лікарем, а самою жінкою. 


          Здавалося б, все дуже просто. Та нажаль, сьогодні у нашої влади немає в пріоритеті державної програми профілактики онкологічних захворювань, зокрема, програми скринінгу  раку шийки матки та раку молочної залози у жінок. Без запровадження такої державної програми з фінансуванням за рахунок державного бюджету усі ці заходи стають неможливими в нашій країні, просто через брак у людей коштів. А тим часом, статистика залишається невтішною, через ці безжалісні хвороби ми щодня втрачаємо наших жінок.


     Тому, вважаю, що в Україні є гостра необхідність затвердження Міністерством охорони здоров’я та запровадження найближчим часом програми онкологічного скринінгу з прийняттям регламентуючих документів, які детально описують технології скринінгу для всіх учасників програми – лікувальних закладів та жінок, які проходитимуть обстеження. Завдяки програмі ми збережемо життя та здоров’я багатьох жінок.


      Я буду вимагати від влади належної реакції на проблему онкології в Україні, зокрема вимагатиму запровадження програми профілактики, а не лише лікування. Ми повинні дбати про здоров’я наших жінок, нашої нації. Запобігти хворобі завжди краще, ніж лікувати. І це має стати нашим золотим стандартом!


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.