У Бердянську фірми родини нардепа Пономарьова захоплюють землю

02 листопада 2018, 18:42
Власник сторінки
0
89

Розслідування з убережжя Азовського моря

Чи може пересічний громадянин дозволити собі самовільно та без наслідків зайняти шмат землі в інвестиційно привабливому куточку азовського узбережжя або, навіть, деінде? Напевно, що ні! Проте, в Бердянську є особи, які відкрито вчинили такі дії, завдавши громаді шкоду майже на 300 тисяч гривень і залишаються безкарними.

Народний депутат Олександр Пономарьов


Місцевий дитячий оздоровчій табір «Факел» є структурним підрозділом приватного підприємства "Курорти Приазов'я".

Скрін-шот з офіційного сайту ПП "Курорти Приазов'я"

Він розташований поблизу моря на чотирьох, прилеглих одна до одної, земельних ділянках по вулиці Бахчисарайській.

Дитячі табори на цьому місці працювали ще за радянських часів і довгі десятиліття їх межі не змінювались. Однак, на початку літа 2017 року місцеві жителі помітили, що з боку вулиці Бахчисарайської власники табору почали будувати нову огорожу, висунувши її вперед від старої на 5 метрів.

-Я живу в цьому районі з самого народження, - розповідає місцевий житель на ім’я Андрій, - і до моря завжди ходжу по вулиці Бахчисарайській, бо це найзручніший шлях. «Факел» займає велику частину вулиці, тому я відразу побачив, як на початку минулого літа його господарі поставили новий паркан - попереду старого! 

При цьому впевнено додає: «Добре, що тут ростуть дерева, інакше б огорожу висунули ще більше!..»

Дійсно, адміністрація закладу винесла огорожу уздовж двох земельних ділянок, які ми позначили на скрін-шоті Публічної кадастрової карти України цифрами 3 та 4. Ще раніше аналогічним чином було збільшено і ділянку, яка позначена на карті цифрою 2.

На кадастровій карті добре видно, що лінія межі усіх чотирьох ділянок табору є абсолютно рівною, але в дійсності на сьогодні вона виглядає ось так.

При цьому, за інформацією Запорізького обласного Держгеокадастру, жодних змін щодо розміру площі цих земельних ділянок станом 31 липня 2018 року не проводилось.

Зауважимо, що захоплену частину землі апріорі не можна придбати законним шляхом, оскільки як окрема ділянка вона не існує. Відповідно до листа того ж органу, наразі наявна лише одна ділянка, яка межує з територією оздоровчого табору «Факел» з боку вулиці Бахчисарайської

і розташована поруч із захопленим відрізком землі.

Загальна довжина нової огорожі становить щонайменше 500 метрів. Про це не складно дізнатись навіть без рулетки. Для цього достатньо підрахувати кількість прольотів між електроопорами, що розташовані уздовж неї (їх тут шістнадцять) та помножити на мінімальну відстань між стовпами (відповідно до будівельних норм вона становить 30-35 метрів). Тепер помножуємо довжину на ширину і дізнаємось, що адміністрація «Факелу» збільшила свою територію на 2500 квадратних метрів або на 25 соток!

            Скільки ж коштує такий відрізок? На відомому сайті оголошень ми знайшли ділянку, яка розташована зовсім поруч з табором, площею 7 соток і вартістю 3000 доларів. Шляхом нескладної калькуляції встановлюємо, що громаді завдано збиток як мінімум на 280 тисяч гривень.

Хто ж є власником ділянок, уздовж яких було висунуто огорожу? Згідно публічної кадастрової карти України, одна з них належить вже знайомим нам "Курортам Приазов'я",




інша (як і невеличка ділянка між ними, яка донедавна слугувала відкритим загальнодоступним проходом) – товариству з обмеженою відповідальністю "Бердянський двір", яке не дивлячись на назву, зареєстроване у місті Приморськ Запорізької області.




Така узгодженість дій пояснюється тим, що ці обидві фірми мають спільного власника. Це Ігор Добича - помічник депутата Верховної Ради Олександра Пономарьова, який є співзасновником ще близько двадцяти підприємств, що входять до кола інтересів бердянського народного обранця.

Серед бенефіціарів "Курортів Приазов'я" також фігурує і його дружина - Олена Добича, яка доводиться Олександру Пономарьову родичкою. А першим керівником цього підприємства, згідно даних аналітичного ресурсу «YouControl», був сам депутат.

Доречі, нинішній директор підприємства - Максим Кривунь - вже другу каденцію поспіль також є помічником Пономарьова.

 

О. Понмарьов та М. Кривунь в оточенні міського голови В. Чепурного та представниць громади

Щодо фірми "Бердянський двір", то серед її засновників фігурують інші родичі Олександра Пономарьова - Валерій та Руслан.

Пряме відношення до фірми "Курорти Приазов'я" має і секретар Бердянської міської ради діючого скликання Олексій Холод, який до свого обрання на цю посаду, працював там в якості заступника директора з комерційних питань.


Тож не дивно, що жодних заходів для припинення самовільного захоплення зазначеної ділянки, місцевою владою прийнято не було. Про це красномовно свідчить відповідь на інформаційний запит за підписом заступниці бердянського міського голови с земельних питань Оксани Дєєвої.

Перед заняттям своєї посади Оксана Дєєва працювала інженером-землевпорядником в товаристві з обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Приазовська», у переліку засновників якого значаться Руслан та Юрій Пономарьови. Співпадіння, скажите ви?

Оксана Дєєва позує біля банеру з логотипами підприємств, що входять до сфери впливу народного депутата О. ПономарьоваФото із соціальних мереж, яке було видалене після її призначення на посаду заступника міського голови. 

В такому разі співпадінням треба вважати і те, що посаду голови депутатської комісії з питань земельних відносин в Бердянській міськради займає Володимир Безверхий – ще один помічник-консультант Олександра Пономарьова.

 

Звісно, податки за користування цим ласим шматком азовського берегу до бюджету сплачуватися також не будуть. А на 25 сотках могли б розміститися щонайменше чотири стандартних домоволодіння. Скажімо, для родин військових, які відстоюють цілісність України. Прикро, але за вирішенням власних бізнес-питань, ні в 2017, ні в 2018 роках бердянська влада не попіклувалась про виділення земельних ділянок ветеранам АТО жодного разу.


З огляду на наведені факти, справа повернення захопленої землі бердянській громаді, наразі виглядає сумнівною. Схоже, це той випадок, коли ситуацію може виправити лише суспільний тиск

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.