Грошовий мішок Тарута як Основа для збагачення колишніх регіоналів

01 листопада 2018, 17:35
Власник сторінки
0
519
Грошовий мішок Тарута як Основа для збагачення колишніх регіоналів

Сам Тарута не називає себе лідером «Основи», натомість вважає себе її ідейним натхненником. І це цілком логічно з огляду на те, що саме завдяки його фінансуванню можливе існування партії.

У квітні 2017 року мільярдер довоєнних часів Сергій Тарута заявив про створення нової політичної сили під назвою «Основа». Вже через декілька місяців країна в прямому сенсі слова була заклеєна біл-бордами із зображенням лідерів партії, а проросійські телеканали показувати зрежисовані політичні шоу з участю тих самих лідерів. Однак, чи матиме успіх таке бездумне вливання колосальних фінансів у рекламу «Основи» і кому це в першу чергу вигідно, спробуємо з’ясувати далі.

Лідери часів жадібного Януковича

Сам Тарута не називає себе лідером «Основи», натомість  вважає себе її ідейним натхненником. І це цілком логічно з огляду на те, що саме завдяки його фінансуванню можливе існування партії.

Однак, досить дивним видається меседж, який «Основа» несе в народ, позиціонуючи себе як партію «людей справи, що мають бездоганну репутацію». Адже дійсність говорить про зовсім протилежне.

Так, головою партії є колишній голова Кіровоградської ОДА часів Януковича Андрій Ніколаєнко. Ніколаєнко був вірним підданим наближеного до «сім’ї» Сергія Ларіна, неодноразово був його помічником та заступником і врешті, очолив Кіровоградську ОДА після того, як Ларін поїхав працювати у адміністрації кривавого президента. Під час Революції Гідності Ніколаєнко відповідав за організацію антимайдану в Кіровограді і з посади пішов тільки після втечі Януковича.

Однак, зв’язків з Ларіним голова «Основи» ніколи не розривав і завжди був частиною його команди.

В партії Тарути саме Ніколаєнко займався формуванням команди, лідерський склад якої, м’яко кажучи, є дещо дивним.

Вельми «цікавою» фігурою серед лідерів «Основи» є Денис Шейбут – син Віктора Шейбута, що по суті був правою рукою Януковича та очолював Управління по боротьбі з корупцією в органах державної податкової адміністрації України тих часів. Але найбільш приголомшливим є той факт, що його сестра Шейбута Катерина є пособницею терористів ДНР, успішно веде бізнес на окупованій території та допомагає вбивцям. про це є на сайті «Миротворець»

Ще одним лідером, що, за гаслами партії, має «бездоганну репутацію» є Володимир Полочанінов. У свій час Полочанінов будучи наближеним до регіонала Юрія Бойка, допомагав останньому комунальне майно у Білій Церкві (про це писала "Економічна правда" в матеріалі "Водоканали Бойка).

Таким чином, з огляду на лідерський склад «Основи»,  зрозуміло, що гасло про «людей справи, які мають бездоганну репутацію» працює проти Тарути, створюючи на самому старті враження відвертої брехні.

Провокаційний компроміс

Нещодавно на рекламних біл-бордах «Основи» з’явилось слово «компроміс». Посил наступний – «компроміс – основа миру». Цілком зрозуміло, що з огляду на четвертий рік війни в країні цей меседж є утопічним для політсили.

Про який компроміс йде мова, якщо терористами вбито й поранено десятки тисяч українських воїнів? Коли матері залишились без синів, а діти осиротіли? Коли без даху над головою залишились сотні тисяч жителів Донецька і Луганська? І той, хто створював лозунг про «компроміс», просто не міг не розуміти цього.

11 тисяч рекламних біл-бордів по всі країні

Основні затрати «Основи» - витрати на рекламу. Активістами руху «Чесно» проаналізували фінансові звіти партії за 2017 та перше півріччя 2018 року. За цей період «Основа» витратила 12 мільйонів 772 тисячі гривень, з яких 12,5 мільйона – кошти на рекламу. Парадокс, але на рекламу того самого компромісу з вбивцями.

В це важко повірити, але як можна витрачати десятки мільйонів гривень на власну антирекламу? І тим не менш, голова партії переконує  Таруту, що з таким підходом він неодмінно досягне успіху.

 Орієнтація на середній клас, який вже визначився

Ще одним досить дивним позиціонуванням є орієнтація «Основи» на середній клас. Досить дивний вектор з огляду нас те, що ця ніша давно зайнята. Навіть політтехнологи сміються. Так, Денис Богуш у своєму коментарі зазначив: «Вони говорять, що це буде середній клас. Але середній клас же голосує за Порошенка і Тимошенко, за Садового. Середній клас уже визначився».

Соціологія для Тарути

Зрозуміло, що «лідери» роздувають соціологію, прогнозуючи «Основі» нереальний успіх. Так, Андрій Ніколаєнко пророчить перемогу кандидата від «Основи» вже на президентських виборах: "Наше завдання — не просто потрапити до другого туру, а в другому турі перемогти. Я вважаю, що якщо представник "Основи" потрапить до другого туру, то в нього є всі шанси перемогти будь-якого представника старих політичних партій... Останні соцопитування показують, що за наші ідеї вже готові проголосувати сотні тисяч українських громадян", - стверджує голова партії.

Однак, соціологи та політтехнологи говорять про інше. За даними соцопитувань "Рейтингу" та Фонду "Демократичні ініціативи", "Основу" на парламентських і Таруту на президентських виборах готові підтримати не більше 0,2 % українців.

"Шансів ніяких. Трошки може забрати у "Опозиційного блоку"Регіони — я думаю, це           Маріуп оль, це може бути Схід. Що говорити про електорат, якщо він мізерний", - коментує Ірина Бекешкіна, директор Фонду «Демократичні ініціативи».

 

Таким чином, всі дії тарутинської «Основи» направлені на її провал. Чому мудрий Тарута фінансує ці завідомо програшні дії – відповідь проста – короля робить свита. А «свита» у нього ще та.

Саме Ніколаєнко, який є головою «Основи», відповідає за її піар. Досвід у нього чималий, адже наближення до Ларіна та його «креативної» команди робить свою справу. Ще в далекому 2010 році, коли Ларін приїхав з Харцизька керувати Кіровоградщиною, перше, що він зробив – купив більшість біл-бордів та сіті-лайтів, місцеві радіостанції і рейтингові на то час газети. А далі – звичний сценарій. Область замайоріла фейсами Ларіна та його «креативної» команди. В газетах, на радіо та місцевому телебаченні - суцільне зомбування про Ларіна і Ко. І багато-багато порожніх обіцянок і популістичних гасел. Основна мета – гроші. Багато грошей.

Цілком зрозуміло, що відпрацьована на Кіровоградщині схема використовується зараз для піару «Основи», тільки масштаби всеукраїнські, і суми більш вражаючі. Так, на сьогоднішній день піарником «Основи» Ніколаєнко зробив головного креативщика ларінської команди Олександра Шаталова. До слова, вся креативна ларінська команда вже працевлаштована Ніколаєнком у партії Тарути. Освоювати (читай – красти) чужі гроші для них звична справа: натренувались на бізнесменах центральної  України. Жадні до грошей ларінські креативщики  вносять у вуха спонсору «Основи» брехню про її величезні рейтинги, створюють нищівні рекламні гасла, завідомо знищуючи партію, Таруту і його гроші.

От тільки Тарута не такий собі простий чоловік. Рано чи пізно він зрозуміє, хто і навіщо його «розводить» на величезні гроші. Цікаво, що зробить тоді прагматичний колишній мільярдер з креативщиками, які так вправно працюють знищення його капіталу?

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Тарута
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.