«Три Основи» як основа миру на Україні

16 жовтня 2018, 11:45
Власник сторінки
Член Політичної Ради Полтавської обласної організації політичної партії "ОСНОВА, заступник голови з організаційних питань
0
169

Незалежно від майбутніх результатів виборів в Україні, виборчі перегони 2018 р. у Росії і майбутні у 2019 р. в Україні, змінюють та будуть безпосередньо впливати на політичну ситуацію Європи.

Президентські і парламентські вибори в Україні навесні і восени наступного року можуть привести як до виникнення нових можливостей для припинення війни Сході України, так і загострення ситуації. Чекати на п’ятий рік ведення переговорів щодо врегулювання ситуації на Сході просто недопустимо!

Чотирьохрічний конфлікт на Донбасі - основний виклик для національної безпеки України. До сьогоднішнього дня, у влади України досі немає чіткої відповіді та плану, як повернути Криму та реінтегрувати Донбас. Таким чином, як українці, так і зовнішні партнери не розуміють, чи має уряд будь-які плани вирішення конфлікту на Сході України.

Що «дали» нам Мінські і Нормандські переговори?

1.  Конфлікт на Донбасі досі перебуває в активній фазі.

2.  Невигідні для України політичні зобов’язання по Мінським угодами, що стосуються надання «особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської області».

3.  Відсутність легітимної влади на тимчасово неконтрольованої території. Самопроголошені лідери самопроголошених «народних республік» не визнані ні Україною, ні світовим співтовариством. Росія при цьому відмовляється юридично брати на себе відповідальність за управління на цих тимчасово неконтрольованих територіях.

4.  Відсутність безпеки, без якої не може бути реалізований жоден мирний план ні на лінії розмежування, ні на тимчасово неконтрольованих територіях Донецької та Луганської областей.

5.  Втрачена довіра як з боку жителів тимчасово окупованих районів Донбасу до нинішньої української влади, так і з боку жителів решти України до жителів тимчасово окупованих територій. Діалог між цими групами населення майже повністю перерваний.

Крім цього, основний вектор зусиль спрямований скоріше на попередження погіршення ситуації або запобігання ескалації, а не на знаходження комплексного вирішення конфлікту.

Ще у 2015 році, на Мюнхенській конференції з безпеки Сергієм Тарутою був запропонований мирний план «Три Основи» і, сьогодні, практично всі положення цього плану стали предметом переговорів на вищому міжнародному рівні.

План мирного врегулювання «Три Основи» пропонує зосередити зусилля саме на вирішенні цих трьох головних проблем:

1. Легітимність

Введення Міжнародної тимчасової адміністрації (МТА) є основним елементом забезпечення легітимності всього процесу мирного врегулювання. МВА створюється відповідно до рішення Ради Безпеки ООН, діє під егідою ООН. Вона діє на основі узгодженого сторонами Віденського формату Плану дій і окремої угоди з Урядом України, перед яким вона регулярно звітує.

МТА отримує за допомогою миротворчого контингенту ООН контроль над нині неконтрольованими територіями Донбасу на основі поетапного підходу (спочатку контроль над лінією розмежування, і в кінці - над ділянкою зараз неконтрольованої російсько-українського кордону).

Адміністрація здійснює адміністративне і соціально-економічне управління цими територіями протягом узгодженого перехідного періоду (2-3 роки). Вона також відповідає за відбір представників цих територій для роботи у Конституційному Конвенті (з метою розробки нової Конституції України).

2. Безпека

У мандаті Ради Безпеки ООН щодо заснування та діяльності МТА в першу чергу повинен бути детально прописаний механізм і алгоритм забезпечення безпеки, який повинен складатися з трьох основних фаз (елементів): спочатку забезпечення безпеки за допомогою міжнародного миротворчого контингенту на лінії розмежування, потім на всій тимчасово неконтрольованої території і нарешті на нині неконтрольованої ділянці російсько-українського кордону.

Друге завдання на початковій стадії - забезпечити безпеку і порядок на пропускних пунктах між тимчасово окупованими районами Донбасу і основною територією України. Цю місію за угодою сторін можуть взяти на себе озброєні поліцейські сили ООН.

3. Довіра

Оскільки влада України визнає легітимність МТА, то вона тимчасово передає їй повноваження та інструменти для забезпечення реінтеграції жителів тимчасово окупованих районів Донбасу в єдиний правовий, економічний та гуманітарний простір України. Для цього в її розпорядження передаються всі відповідні бюджети, у тому числі на освіту, медицину і пенсійне забезпечення.

Окремим завданням МТА має стати забезпечення процесу повернення переселенців, тобто тих, хто залишив ці території після окупації. При цьому основною частиною цього завдання стане реінтеграція цих переселенців, включаючи відновлення ними прав на втрачену власність в окупованих районах. Зазначені заходи дозволять запустити процес відновлення довіри та діалогу як між жителями тимчасово окупованих районів Донбасу та решти України, так і між представниками влади розділених сьогодні територій.

Однак, для реалізації Мирного плану «Три Основи» одного проекту плану та бажання замало. Як показує 4-х річний досвід переговорів: Мінський та Нормандський формати у реаліях сьогодення не діють. Необхідно задіяти Віденський формат - переговорний формат високого рівня у Відні, спрямований на вдосконалення Нормандського формату і на основі Мінських домовленостей. Це більш комплексний підхід і шлях до врегулювання кризових ситуацій і забезпечення миру, а не просто перемир’я, чим фактично стали Мінські домовленості, а від так і створення підґрунтя для реалізації Мирного плану «Три Основи».

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.