«Податкові канікули» для медичних працівників

16 жовтня 2018, 10:16
Власник сторінки
Медичний юрист, Народний депутат України VIII скликання, Заступник голови Комітету ВР VIII скликання з питань охорони здоров'я
1
841
«Податкові канікули» для медичних працівників

Наявність ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики та матеріально-технічна база - умова для укладання договорів з приватними підприємцями-лікарями

Сьогодні триває процес укладення договорів про медичне обслуговування населення між Національною службою здоров’я України та надавачами первинної медичної допомоги. Це -  заклади охорони здоров’я різних форм власності, а також сімейними лікарями, терапевти та педіатри - приватні підприємцямі.
Натомість, договори про медичне обслуговування населення укладаються лише з тими приватними підприємцями медичними працівниками, які відповідають обов’язковим вимогам до надавачів первинної медичної допомоги. А це - наявність ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики, а також необхідної для надання послуг матеріально-технічної бази, яка відповідає вимогам галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я, примірних табелів матеріально-технічного оснащення, затверджених МОЗ України. 
Ліцензіат зобов’язаний, зокрема, мати у наявності прилади, обладнання, оснащення відповідно до профілю та рівня надання медичної допомоги. Приблизний табель матеріально-технічного оснащення закладів охорони здоров’я та фізичних осіб – підприємців, які надають первинну медичну допомогу і включає великий перелік необхідного обладнання, забезпечення придбання якого може потребувати значних фінансових вкладень, особливо для лікарів, які мають намір розпочати приватну практику. 
Враховуючи теперішній рівень заробітних плат медичних працівників, ці витрати для переважної більшості виявляться непідйомними!
Наприклад, до його основного списку входять: автомобіль легковий повнопривідний (підсилювач керма та гальм) або легковий (підсилювач керма та гальм), комп’ютерне обладнання: комп’ютер з операційною системою та доступом до мережі Інтернет, багатофункціональний пристрій (або принтер + сканер), спеціальне (прикладне) програмне забезпечення для ПМД, офісні меблі: столи для персоналу, стільці та (або) крісла для кабінетів і зал очікувань, шафи для документів і одягу, сейфи, шафа для зберігання лікарських засобів та медичних виробів, кушетка, в тому числі кушетка-трансформер (гінекологічне крісло), холодильник для зберігання лікарських засобів, сумка-холодильник з набором акумуляторів холоду, набір лікарських засобів та медичних виробів для надання медичної допомоги при невідкладних станах, електрокардіограф, тонометр з малими, середніми і великими манжетами, пульсоксиметр портативний, отоофтальмоскоп, пікфлуометр, одноразові малі хірургічні набори та одноразові інструменти для огляду, тощо. І це лише незначна частина того, що потребуватиме лікар для належної організації своєї медичної практики. 
Тому, з метою сприяння лікарям у відкритті власної медичної практики, до Верховної Ради України мною внесено законопроект «Про внесення змін до підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України щодо впровадження  «податкових канікул» та мораторію на проведення перевірок для медичних працівників з метою реалізації їх права на підприємницьку діяльність, забезпечення розвитку конкуренції на ринку медичних послуг і підвищення їх якості та доступності». 
Враховуючи, що відповідно до пунктів 3,4 розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» № 2168-VIII(далі – Закон № 2168-VIII) протягом 2018-2019 років реалізація державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій поступово запроваджується для вторинної та третинної медичної допомоги, а з 1 січня 2020 року для всіх видів медичної допомоги, є доцільним тимчасово, до 01 січня 2020 року, самозайнятих осіб (фізичних осіб – підприємців), які зареєстровані в установленому законом порядку та одержали ліцензію на право провадження господарської діяльності з медичної практики, звільнити від обов’язку сплати податку на доходи фізичних осіб відповідно до розділу IV  Податкового Кодексу, а також звільнити від обов’язку сплати єдиного податку відповідно до глави 1 розділу XIV Податкового Кодексу.
Пропонується установити, що підставою для такого звільнення є заява самозайнятої особи та копія ліцензії на право провадження господарської діяльності з медичної практики, які подаються до органу доходів і зборів за місцем податкової реєстрації самозайнятої особи.
Законопроектом також передбачено, що самозайняті особи (фізичні особи – підприємці),  які зареєстровані в установленому законом порядку та одержали ліцензію на право провадження господарської діяльності з медичної практики, які застосовують у власній господарській діяльності зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій, з дати початку застосування реєстраторів розрахункових операцій до 1 січня 2020 року не підлягають перевіркам відповідно до норм цього Кодексу з питань дотримання порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій.
Впевнена, введення в дію такого Закону стимулюватиме розвиток конкуренції на ринку надання медичних послуг та підвищить їх якість і доступність!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.