Що ми знаємо про вимоги МВФ?

29 серпня 2018, 12:43
Власник сторінки
0
92

Згідно з листом Крістін Лагард Володимиру Гройсману, українські законодавці повинні вже до 2019 року ствердити остаточні цифри.

Співпраця України та Міжнародного валютного фонду вже досить тривалий час є темою бурхливих дискусій та запеклих суперечок. Немає сумнівів, що боргову яму, в яку потрапила наша країна ще під час прем'єрства Тимошенко, в принципі не можна розглядати як позитивне досягнення влади. Але без цих фінансових вливань українська економіка навряд чи змогла б дожити до наших днів, навіть у такому жалюгідному вигляді.

Продовження співпраці з МВФ після Революції Гідності було обумовлено набагато серйознішими причинами, ніж перманентна системна криза в економіці. Розрив старих економічних зв'язків, гібридна агресія проти України, окупація Криму та Донбасу, а, значить, неминуче збільшення витрат на оборону - все це надзвичайно важким тягарем лягло на плечі українців поруч із іншими так і не вирішеними проблемами, які були накопичені за роки незалежності. Але ось те, чого ми, українці, взагалі не знаємо про ту ціну, яку буде змушений сплатити в першу чергу наш народ за ще один транш МВФ, призначений для того, щоб продовжити агонію Порошенка та його найближчого оточення. Наші ЗМІ, звичайно, в деякому обсязі розкривають цю інформацію, але складається таке враження, що не повністю, бо про реальні домовленості знають тільки ті, хто домовлявся та їх найближче оточення. Утім в Європі не вважають необхідним приховувати вимоги до України, і через те, хоча загальний зміст домовленостей і відомий, подробиці інколи викликають нерозуміння та навіть розгубленість.

Отже відомо, що для надання ще одного траншу за програмою EFF Україна повинна виконати чотири умови. Але створення антикорупційного суду та підвищення тарифів на газ до ринкового рівню з різних причин гальмуються. В першому випадку причиною є астрономічний рівень корупції в країні, а в другому - висока ймовірність зростання соціальної напруженості. Останні дві вимоги - закон про приватизацію та пенсійна реформа - начебто виконані, але й тут у пані Лагард виникли претензії. Судячи з усього і так непопулярний та резонансний Закон про пенсійне забезпечення зовсім не влаштовує виконавчу раду МВФ. https://www.playbuzz.com/item/47f06c90-568e-4b5c-91e4-dfbd2d1b8c3d



Згідно з листом Крістін Лагард Володимиру Гройсману вже існуючий закон та поправки до нього не відповідають вимогам МВФ, і це значить, що Україна не виконала досягнені домовленості. Зокрема Лагард незадоволена плавнім підвищенням пенсійного року та мінімального трудового стажу. На її думку, українські законодавці повинні вже до 2019 року ствердити остаточні цифри. Крім того, соціальні зобов'язання у вигляді великої кількості пільгових категорій громадян та виплати пенсій пенсіонерам, які працюють, також не сприяють стабілізації пенсійної системи і через те від них треба позбавитися.

За словами заступника керівника НБУ Олега Чурія, черговий транш МВФ Україна може отримати вже восени 2018 року. В ефірі "Радіо НВ" він заявив, що 6 вересня представники МВФ повинні приїхати до Києву та проаналізувати ситуацію. Здається, що навіть якщо це й відбудеться, чекати позитивного рішення не варто. Однак, якщо наші керівники в екстреному порядку виконають всі відомі та приховані вимоги, то 7 вересня ми прокинемося в зовсім іншій країні, як нам це й обіцяли з трибуни Майдана на початку 2014 року...
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: МВФ,транш,Лагард,Володимир Гройсман,економіка,пенсія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.