Перші результати впровадження нового законодавства системи охорони здоров‘я

21 серпня 2018, 18:14
Власник сторінки
Медичний юрист, Народний депутат України VIII скликання, Заступник голови Комітету ВР VIII скликання з питань охорони здоров'я
0
510
Перші результати впровадження нового законодавства системи охорони здоров‘я

Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» вже в дії

Рада тому, що прийнятий нами Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» вже в дії. 

Поки це тільки первинна ланка... Як я і говорила з трибуни парламенту, швидко новий фінансовий механізм не запрацює. Повністю, для всіх видів медичної допомоги, Закон запрацює з 2020 року, але вже є перші його результати на первинній ланці.

Завершилася «друга хвиля» укладання договорів Національною службою здоров’я України (НСЗУ) з медичними закладами первинної ланки різних форм власності та сімейними лікарями - приватними підприємцями.

Станом на 16 серпня цього року, за результатами «двох хвиль» укладено 623 договори про медичне обслуговування населення. З них, з комунальними некомерційними підприємствами (КНП) – 538, з сімейними лікарями - приватними підприємцями (ФОП) – 38 та з іншими приватними медзакладами – 47 договорів.

За результатами «другої хвилі» укладено майже втричі більше договорів, ніж після «першої хвилі».

Загалом за липень місяць держава сплатила лікарям 255,3 млн. грн. державних коштів. За серпень – 264,6 млн. грн. Тобто, за два місяці заклади первинної ланки різних форм власності та ФОП отримали більше 500 млн. грн.

Багато закладів за новою моделлю фінансування отримали значно більше державних коштів, ніж вони б отримали за медичною субвенцією.

Гарною новиною стало те, що у «другу хвилю» активізувались великі міста. Укладено договори з усіма КНП Львова, Харкова, Сум, Рівного, Житомира, Тернополя, Чернігова, Чернівців, Івано-Франківська, тощо. Найбільше укладено договорів з КНП областей : Харківської – 58, Львівської – 34 та Сумської – 31. Так, зокрема, із КНП м. Львова за договорами про медичне обслуговування населення, місто одержить 17 млн. грн.

Фінансування за договорами, укладеними у «другу хвилю», НСЗУ оплатить напряму в заклади із жовтня місяця.

Тепер дуже важливо, аби керівники КНП правильно розподіляли отримані кошти, адже вони мають розуміти, що кошти до закладу приносить саме лікар, а не керівник КНП. Кріпосне право закінчилось!

Та і в цілому – для лікарів настала пора виходити з рабства, організованого головними лікарями та чиновниками системи охорони здоров‘я.

Тепер у лікаря первинної ланки з‘являються альтернативи:

• залишатися в залежності – як і раніше отримувати свої «5 копійок» від головного лікаря та особливо не відчути збільшення фінансового доходу;

  • зареєструватися ФОП та вчитись самостійно вибудовувати свою роботу, формувати орієнтованість на пацієнта, рахувати свої доходи та видатки, приймати рішення щодо найму медичного персоналу;
  • організовувати групову практику, коли декілька лікарів об‘єднуються в підприємство або іншу організаційно-правову форму;
  • пошук форми державно-приватного партнерства, коли КНП здає в оренду певне приміщення, поверх медичного закладу приватному медичному бізнесу, який організовує роботу лікарів первинної ланки за сучасними стандартами менеджменту, з належними меблями, кабінетами, комп‘ютерами, МІСами, підтримкою та сервісом, тощо. 

При цьому, лікарі можуть отримувати по 15 - 20 тис. грн., а медичні сестри до половини заробітної плати лікаря. Найнятий лікарями менеджер (виконавчий директор) може здійснювати управління господарською діяльністю поки лікарі займаються виключно медичною практикою. Як результат, пацієнти вже зможуть прийти отримувати медичну допомогу в більш комфортних умовах.

 

Тобто, у виграші залишаються всі:

1.    лікарі – здобувають можливість працювати у комфортних клініках та отримуватимуть високу заробітну плату;

2.    держава отримує перший досвід, коли починає реально оплачувати медичну допомогу громадянам в лікарні коштами держбюджету; 

3.    пацієнти – не платять з власної кишені, але отримують  медичне обслуговування в умовах покращеного сервісу;

4.    медичні заклади – матимуть можливість впроваджувати державно-приватне партнерство, зокрема, залучати інвестиції для розвитку закладу, здавати в оренду приміщення, тощо;

5.    громади – знімають з себе витрати на утримання первинної ланки (дофінансування з місцевих бюджетів  на мізерні заробітні плати медикам);

6.    формуються перші приклади державно-приватного партнерства в охороні здоров‘я.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.