Енергетична стратегія України – шлях до енергетичної незалежності!

31 липня 2018, 11:06
Власник сторінки
Член Політичної Ради Полтавської обласної організації політичної партії "ОСНОВА, заступник голови з організаційних питань
0
88
Енергетична стратегія України – шлях до енергетичної незалежності!

За останні роки, Україна значно зменшила і продовжує зменшувати споживання енергії, чим поліпшує, у певній мірі, власну енергоефективність.

Однак така  ситуація відбулась за рахунок деяких негативних чинників: через військово-політичний конфлікт з Росією, який поглибив і без того складну нестабільну економічну ситуацію, – нам довелось мінімізувати споживання енергії. Але якщо порівнювати зі світовими показниками, Україна споживає у 2 рази більше енергії на одиницю виробленого ВВП, ніж країни Африки, у 8 разів більше Євросоюзу, і у 10 разів більше Японії.

Питання підвищення енергетичної ефективності України та стимулювання енергозбереження мають стати одним із основних положень енергетичної політики. За період незалежності, Україна майже вдвічі скоротила викиди СО2, що є доволі позитивним явищем, так як жодна країна світу не досягла такої тенденції. Однак, такі зміни відбулись не за рахунок інновацій та техніко-технологічної модернізації енергоспоживання, а через  зменшенням, точніше – ліквідацію, економічної діяльності промислових підприємств.

Щорічне необґрунтоване зростання вартості комунальних послуг виводить Україну на передові позиції у рейтингах за показниками бідності населення. До того ж, екологічні проблеми, які завжди відкладались «у далекий кошик», все активніше нагадують про себе – питання глобального потепління та катастрофічна кількість викидів вуглецю у світі.

Ці та ряд інших чинників наголошують на розробці та впроваджені ефективної енергетичної стратегії України. Адже підвищивши енергоефективність ми знизимо собівартість української продукції, а значить і ціну на неї, знизяться тарифи на опалення, світло, гарячу воду.

Вирішити ці проблеми на одному ентузіазмі неможливо. Тож підхід до вирішення має бути комплексним та масштабним, задіявши усі можливі важелі впливу.

Україна має найширші можливості по економії і заміщенню дорогого газу, особливо імпортного. Реалізація програм енергоефективності та розвиток власного газовидобування – це питання нашої енергетичної незалежності.

Запаси газу дозволяють задовольнити всі потреби не тільки населення і промисловості, але навіть і трохи експортувати. Україна має треті за величиною запаси газу в Європі (924 млрд. куб. м). Є величезні перспективи видобутку сланцевого газу. Але видобуток в Україні практично стабільний – трохи більше 20 млрд кубів на рік. Решта – закуповуємо. Експерти оцінюють потребу в інвестиціях у газовидобуток в $ 4-5 млрд, що порівняно з сумою, яка щорічно витрачається на його імпорт. При розвитку власного видобутку газу, його справедлива роздрібна ціна буде в кілька разів менше світової.

Потенціал щодо підвищення енергоефективності в Україні величезний. Потужність сучасних поновлюваних джерел енергії, які здатні заміщати дорогий газ, може бути збільшена до 2030 року в 15-20 разів.

За даними Держенергоефективності України, частка відновлюваних джерел енергії збільшилася за останні три роки з 3,9 до 5,8%, в електроенергетиці – з 7,4 до 7,8%, однак показники сонячної енергії залишаються все ще на низькому рівні – до 1%.

Сьогодні, вартість облаштування невеликої сонячної електростанції, сягає у межах до 25 тис. дол. США. При цьому термін окупності 5,5 років. Таким чином, окрім зниження вартості енергоресурсів, сонячні електростанції, навіть у масштабах домогосподарств, можуть бути досить прибутковим видом бізнесу, у якому ще досить низька кількість конкурентів.

У загалі, розбудова та застосування альтернативних джерел енергії як у промисловості, так і на побутовому рівні повинно стояти головним питанням у системі енергоефективності.

Команда політичної партії «Основа» розробила економічну стратегію для України, одним із пріоритетних напрямків якої є збільшення енергоефективності країни, а відтак, і створення нових робочих місць.

Питання стимулювання енергозбереження, розвиток власного газовидобування та використання альтернативних джерел енергії вже не терпить обговорення, «ще на вчора» потрібно було вводити агресивну політику щодо вирішення цих питань. Впровадження ефективної енергетичної стратегії – це шлях до енергетичної незалежності, а відтак, і поліпшення добробуту українців!

 

 

 

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.