Що спільного в СБУ, «Донбасенерго» та російського антрациту

25 липня 2018, 08:04
Власник сторінки
член Наблюдательного совета Института энергетических стратегий
0
118

Четвертий рік Україна намагається поступово відмовитися від використання вугілля антрациту на блоках теплових електростанцій. Із цією метою ТЕС переводять блоки із антрациту на газову групу вугілля.

Четвертий рік Україна намагається поступово відмовитися від використання вугілля антрациту на блоках теплових електростанцій. Із цією метою ТЕС переводять блоки із антрациту на газову групу вугілля.

Відповідно, збільшення використання газового вугілля приводить до активнішої експлуатації блоків, що використовують газове вугілля. Як наслідок урядові структури і Рада оптового рикну електроенергії неодноразово аналізували можливість пріоритетного використання блоків на газовому вугіллі. Зрештою, РНБОУ ухвалювала декілька рішень про скорочення поставок вугілля антрацит із Росії, про реконструкцію блоків ТЕС із антрациту на газове вугілля, про посилення енергетичної безпеки у ситуації конфлікту із Росією.

На такому фоні несподівано «із-за кущів» з’явилось документальне підтвердження рішення СБУ втрутитися у процес відмови від російського вугілля і фактичного блокування цього процесу. ЗМІ опублікували лист СБУ до Ради оптового рикну електроенергії із вимогою припинити будь-які ініціативи та обговорення пріоритетного використання газового вугілля. Втручання СБУ у виключно технічний процес організації роботи блоків ТЕС – це наштовхує на думку про перевищення повноважень.

Не виключено, що фахівцям СБУ банально бракує інформації щодо роботи енергоринку та ситуації із вугіллям в Україні. Адже пропозиції СБУ – це захист імпорту російського вугілля-антрацит. Також лист правоохоронної структури перекреслює всі зусилля із модернізації ТЕС та їх переходу на газову групу вугілля. Невже в СБУ навіть не знають про те, що у 2016-2018 рр. вже переведено і готуються до переведення загалом 7 блоків ТЕС? А про те, що Україна продовжує закуповувати вугілля в Росії і протягом першого півріччя 2018 року ТЕС та ТЕЦ закупили більше 2 млн. тонн вугілля у Росії, що становить майже 70% від всього імпортного енергетичного вугілля.

Тому зрозуміти логіку СБУ важко, а точніше – не можливо. Процес відмови від антрациту і заміни ТЕС іде важко – і через технічні, і фінансові складнощі. В умовах переформатування ТЕС і вугільного ринку питання пріоритету газової групи вугілля стало питанням національної безпеки. Адже чим більше Україна використовує антрациту на блоках ТЕС, то тим більше ми підтримуємо не Україну, а економіку інших країн - ПАР, США, Росію, і, можливо, навіть так звані невизнані «ЛНР-ДНР».

Також пріоритет газової групи вугілля в умовах переводу блоків ТЕС  - це підтримка видобутку власного вугілля, оскільки попит на українське вугілля вже зростає.

Скоріше за все, позитивний результат протягом останніх років від усіх змін на енергоринку і вугільного ринку може бути перекреслений одним листом СБУ. Єдиний вихід із ситуації – досягнути оптимального рішення і змін до правил ОРЕ, які врахують об’єктивну вимогу пріоритетного використання блоків на вугіллі газової групи.

Іще одним показовим моментом є фон, на якому з’явився лист СБУ. Усе це відбувається у ході політично-бізнесових змін довкола власника «Донбасенерго». Контроль за енергетичною компанією перейшов від оточення колишнього президента Віктора Януковича до народного депутата від БПП Максима Єфімова.

Переведення дискусії про пріоритет використання газової групи вугілля із суто технічного у політичний простір може бути на руку «Донбасенерго». Адже вони повністю працюють на вугіллі-антрацит. Замість того, щоб перевести блоки на газове вугілля – для цієї компанії це носить технічну складність, але є можливим – «Донбасенерго» пішло іншим шляхом. І шлях цей полягає у тому, щоб отримати вигоду від більшої кількості споживання імпортного антрациту. Простіше кажучи – вони хочуть більше споживати вугілля-антрациту. Так, «Донбасенерго» зокрема, буквально нещодавно виступили за збільшення роботи мінімального складу Слов'янською ТЕС. Власне, це і означає, що ТЕС буде більше використовувати російського вугілля.

І це суперечить заяві «Донбасенерго» відразу після зміни власника про відмову від антрациту: «Зараз проектні інститути працюють над різними варіантами, які дозволять вирішити питання переведення енергоблоку на газове вугілля. Після вибору принципової схеми переведення блоку №7 Слов'янської ТЕС з спалювання АШ на вугілля газової групи, а також постачальників устаткування буде визначено обсяг необхідних інвестицій». А «листи» СБУ у цьому контексті свідомо або мимоволі допомагають «Донбасенерго». І новий власник «Донбасенерго» Максим Єфімов отримає вже для своєї компанії гарантований ринок збуту електроенергії.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: Россия,СБУ,Донбассэнерго,уголь
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.