ПСЕВДО-РЕФОРМА ПАРКУВАННЯ: ПАТОВА СИТУАЦІЯ

23 квітня 2018, 10:37
Власник сторінки
народний депутат України
0
3458

Закон про реформу паркування навмисно чи через шалену непрофесійнійсть його авторів, суперечить нормам Конституції. Отже, слід очікувати, після набрання ним чинності, чисельні судові позови.


Танцювати на граблях – улюблена забава вітчизняних чиновників та законодавців. Ця забава передається ними із «покоління» до «покоління», від скликання Ради до скликання. При цьому, Закон, який би міг відвернути наслідки – ігнорується. «Чемпіони» в цій забаві – нинішні «спеціалісти», «радники» та «фахівці» МВС.

КОНСТИТУЦІЯ ДЛЯ МВС – НЕ ВАЖЛИВА?
6 серпня 2015 року був підписаний закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху", який передбачає деякі нові повноваження для виконання патрульної поліцією своїх завдань у сфері забезпечення безпеки руху. Мова йде, передусім, про відео та фото фіксацію порушень ПДР. Справа в тім, що вже існує і діє історичне рішення Конституційного суду від 22 грудня 2010 року №23рп / 2010, який свого часу не тільки призупинив, а й відклав впровадження автофіксації на довгі роки. Його ключові пункти:
- в Україні визнається і діє принцип верховенства права, а норми Конституції України є нормами прямої дії;
- при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод;
- громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень, в тому числі і в залежності від майнового стану;
- юридична відповідальність особи має індивідуальний характер;
- ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину. Обвинувачення не може ґрунтуватися на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.
http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/v023p710-10
Висновок КСУ однозначний - визнання неконституційною статті 14-1 КУпАП, якою покладається відповідальність за адмінпорушення в сфері дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, НА ВЛАСНИКІВ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ. Щодо автівок на іноземній реєстрації – незаконно притягати до відповідальності особу, яка ввезла такий транспортний засіб на територію України.
Щоб обійти Рішення Конституційного суду в МВС придумали «мудрий», на їх думку, хід з цим законом. Запропонували законодавцям доповнити статтю 14-1 КУпАП такою ж по суті статтею 14-2, що покладає адмінвідповідальність на юридичних і фізичних осіб, за якими зареєстровані транспортні засоби. Але заміна "власника транспортного засобу" на "осіб, за яким воно зареєстровано", не зробила статтю 14-2 більш конституційною. Що у сухому залишку? Вже три роки, як на законодавчому рівні фактично замороженим є питання легітимності фото та відео фіксації порушень ПДР на автошляхах. Бо перший ліпший штраф , який прийде на підставі такої фіксації, обізнана людина піде оскаржувати в суді згідно конституційних норм прямої дії та все того ж Рішення КСУ 2010 року.

ЧЕРГОВИЙ КОПНЯК КОНСТИТУЦІЇ
Але далі – більше.
Рада прийняла, а Президент підписав 28.03.2018 року Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів»
Цим Законом, статтю 14-2 КУпАП знову змінюють, доповнюючи, що власники транспортних засобів (а відносно «євроблях» - особи, що ввезли їх на територію України) будуть відповідати ще й за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису)».
Разом з тим, відповідно до частини третьої статті 14-2, щоб особу за якою зареєстрована автівка, або особу, яка ввезла її на територію України (на іноземних номерах) не притягували до відповідальності за відповідні адміністративні правопорушення, їй необхідно подати документ, який підтверджує, що до моменту вчинення правопорушення транспортний засіб вибув з її володіння внаслідок протиправних дій інших осіб, або щодо протиправного використання іншими особами номерних знаків, що належать транспортному засобу вищезазначеної особи.

І не звертають уваги автори закону, серед яких на перших позиціях є радник міністра внутрішніх справ, на порушення судової практики у контексті приписів статті 62 Конституції України, відповідно до яких ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчинені злочину, обов’язок доказування власної невинуватості покладатиметься на осіб, зазначених у частині першій цієї статті. Плювати остаточно горе-законодавцям і на норми Конституції.
Тож слід дочекатися дати, коли закон вступає в силу (27 вересня 2018 р), та йти до суду і оскаржувати масово штрафи за паркування. Все. І тепер разом із фото фіксацією порушень ПДР на дорогах, матимемо паралізовану систему штрафів за порушення правил паркування. Але ситуація стає ще більш патовою, коли далі читаємо «сюрпризи» Закону. Він встановлює створення нової служби - інспекторів із паркування. Хоч і не зрозуміло, хто і як здійснюватиме їхні функції, але уявіть собі, що витратять шалені бюджетні суми – створять нову службу інспекторів, дії яких почнуть масово оскаржувати в судах. Хто буде за це відповідати?

Ще кілька питань, які неминуче почнуть піднімати соціальну хвилю.

1. Чи встигнуть сервісні центри МВС зібрати всі контактні дані водіїв до єдиної бази, щоб швидко надавати інформацію про долю транспортного засобу його власнику?
2. Як бути із євробляхами? Забрати авто зі штрафмайданчика може лише власник авто або особа, яку він вказав як таку, що має право користуватися ним. Що будуть робити тисячі користувачів авто на «євробляхах» - незрозуміло. Звертатися до тих, хто завіз їм це авто на територію України? Зрозуміло, що з огляду на централізованість дій власників євроблях, нас чекають нові хвилі їх масових протестів.

ГРОШІ – ЦЕ СВЯТЕ!

Є у наших чиновників\політиків окремі теми, яких не торкаються зміни законів. Вони завжди поза законом. Це теми, які дають їм можливість заробляти гроші. Тож «родзинкою» теми паркування є тема тарифів евакуацію та зберігання авто на штраф майданчику.
Чи знали ви, що ще в 2013 році був прийнято Наказ Мінфіну України, МВС, Мінекономрозвитку України «Про затвердження розмірів плат за транспортування і зберігання тимчасово затриманих транспортних засобів на спеціальних майданчиках (стоянках)»?
Розміри плати застосовуються незалежно від форми власності майданчика (стоянки) усіма підприємствами, установами й організаціями, які провадять діяльність, пов’язану з доставлянням і зберіганням транспортних засобів.
Наведемо запроваджені тверді розцінки (без ПДВ).
Транспортування транспортного засобу на спеціальний майданчик (стоянку) повною масою:
• до 2000 кг включно –600 грн
• від 2000 до 3000 кг –700 грн
• від 3000 кг –850 грн.
Зберігання транспортного засобу на спеціальному майданчику (стоянці):
• за першу – сьому добу, включно – 120 грн
• за кожну наступну добу, починаючи з восьмої доби –20 грн
А на цьому фото зображено РЕАЛЬНІ тарифи за зберігання та евакуацію автівок, які зараз видають на папірці  в поліції м. Києва. І якщо за зберігання – сума згідно Наказу, то щодо евакуації – є де «розгулятися»: тариф перевищено в рази. Та й сама ТОВ Вейп Естейр – зареєстрована в м. Маріуполь та такого собі Ядака Максима Олександровича, який є ще засновником щонайменше 27 юросіб. https://shukach.info/camp/?q=%40Founder+%27%D0%AF%D0%94%D0%90%D0%9A+%D0%9C%D0%90%D0%9A%D0%A1%D0%98%D0%9C+%D0%9E%D0%9B%D0%95%D0%9A%D0%A1%D0%90%D0%9D%D0%94%D0%A0%D0%9E%D0%92%D0%98%D0%A7%27


Яким чином ця незрозуміла ТОВ опинилася виконавцем послуг по евакуації авітовок, чому вона виставляє такі тарифи всупереч закону, і як буде відповідати за пошкоджене авто при евакуації, маючи статутний фонд 100тис грн. (3800 дол) – питання, які висять у повітрі. Але, думаю, навіть не потребують особливих пояснень.
І скільки таких фірм-прокладок чекають свого часу – 27 вересня 2018 року, коли всупереч Конституції почне працювати законотворче творіння депутатів?...



Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Новости политики
ТЕГИ: закон,Верховная Рада,МВД Украины,МВС,парковки,парковщик,Арсен Аваков,Платная парковка,Міністр МВС
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.